Nie každý letný dezert musí byť zmrzlina alebo koláč plný cukru. Tieto mrazené jogurtové tyčinky sú ideálnou kombináciou sviežosti, výživy a chuti – bez toho, aby si musel/a zapínať rúru alebo sa potiť pri sporáku.
Chrumkavý ovsený základ, sladkastá ovocná vrstva a krémový grécky jogurt vytvárajú snack, ktorý ťa zasýti a zároveň osvieži. V každej tyčinke nájdeš bielkoviny, zdravé tuky a komplexné sacharidy – a to všetko v podobe, ktorú máš hotovú za pár minút a uchováš v mrazničke.
1 porcia obsahuje
- 162 kcal
- 18,5 g sacharidov
- 5,1 g tukov
- 7,6 g bielkovín
Na 8 porcií
- 100 g ovsených vločiek
- 60 g jablčného pyré
- 60 g mandľového masla
- 2 lyžice javorového sirupu
- štipka soli
- 300 g mrazeného lesného ovocia
- 75 ml vody
- 2 lyžice javorového sirupu
- 15 g vanilkového pudingu
- 300 g odtučneného gréckeho jogurtu
- 2 lyžice javorového sirupu
- 4 kvapky vanilkového extraktu
Postup
-
V miske zmiešame mandľové maslo, jablkové pyré, javorový sirup, ovsené vločky a soľ. Vytvoríme zmes. -
Formu vystelieme papierom na pečenie, zmes do nej vysypeme a popritláčame na dno. Vložíme do mrazničky a pustíme sa do prípravy ďalších vrstiev.
-
V malom hrnci zmiešame ovocie, vodu a javorový sirup. Povaríme na miernom, strednom ohni a pridáme pudingový prášok rozmiešaný v troche vody (alebo šťavy z ovocia). Varíme do zhustnutia. Odstavíme z ohňa a necháme ešte mierne vychladnúť a stuhnúť.
-
Na jogurtovú vrstvu zmiešame grécky jogurt, javorový sirup a vanilkový extrakt.
-
Vyberieme formu z mrazničky a nalejeme na ňu ovocnú zmes. Rovnomerne rozotrieme a vložíme späť do mrazničky na približne 30 minút.
-
Formu vyberieme z mrazničky a na vrch nalejeme jogurtovú zmes. Rovnomerne rozotrieme. Znova vložíme do mrazničky, tentoraz na 1‑2 hodiny, aby všetky vrstvy stuhli.
-
Vyberieme z mrazničky, ostrým nožom nakrájame na tyčinky alebo štvorce a podávame. Skladujeme v mrazničke.