Poznáš pirohy? Sú to nekysnuté knedličky stredoeurópskeho pôvodu, ktoré majú svoj špecifický tvar.
Pirohy sa môžu pripraviť na sladko alebo na slano. My sme si vybrali slaný variant – plnené kuracou zmesou a sypané posýpkou z mandlí.
1 porcia obsahuje
- 543 kcal
- 37 g sacharidov
- 30 g tukov
- 28 g bielkovín
Na 3 porcie
- 100 g hladkej múky
- 40 g hrubej múky
- 1 vajce
- 2 lyžice kyslej smotany
- 30 g ghee
- 1 čajová lyžička soli
- 200 g kuracieho mäsa
- 50 g jarnej cibuľky
- 1 čajová lyžička ghee
- 1 štipka soli
- 1 štipka čierneho korenia
- 1 štipka sušeného cesnaku
- 20 g slaniny
- 150 g kyslej smotany
- 1 štipka mandlí
- 1 štipka jarnej cibuľky
Postup
-
Najprv si priprav cesto. Dôkladne zmiešať aj vymies hladkú múku, hrubú múku, zmäknuté maslo, vajcia izbovej teploty, 2 lyžice kyslej smotany a lyžičku soli. Cesto zabaľ do fólie a nechaj odpočívať v chladničke minimálne hodinu.
-
Medzitým si priprav masovú náplň. Mäso pomeľ v mlynčeku na mäso. Potom na panvici rozohrej lyžicu ghí, pridaj nasekanú jarnú cibuľku, namleté mäso a korenie. Porestuj, kým mäso nie je hotové.
-
Cesto vyvaľkaj a vykroj niekoľko rovnako veľkých koliesok. Potom ich naplň mäsovou zmesou a pokiaľ nemáš formičku, zabaľ zmes cestom a okraje stlač vidličkou.
-
Pirohy var vo vriacej osolenej vode približne 5 minút. Podľa ľubovôle ich ešte môžeš opiecť z oboch strán na lyžičke masla ghí.
-
Podávaj s kyslou smotanou, opraženou slaninou, jarnou cibuľkou a posýpkou z mandlí.