Kremšnita, krémeš, vanilkový alebo pudingový rez – presne takto možno poznáte túto nadýchanú pochúťku, ktorá sa stala veľmi obľúbeným dezertom nielen na Balkáne, odkiaľ pochádza tradičná receptúra, ale aj v celej Európe, kde si získala svoje miesto. Listové cesto, veľmi bohatý vanilkový krém a šľahačka nadýchaná ako obláčik si svoje miesto určite získa aj u vás!
1 porcia obsahuje
- 262 kcal
- 28 g sacharidov
- 15 g tukov
- 5 g bielkovín
Na 24 porcií
- 2 balenia listkového cesta
- 1 l mlieka
- 8 žĺtkov
- 200 g trstinového cukru
- 2 lyžice vanilkového cukru
- 120 g hladkej múky
- 200 ml 30 % smotany na šľahanie
- 2 čajové lyžičky práškového cukru
- štipka soli
Postup
-
Rúru si predhrejte na 185 °C.
-
Prvé balenie lístkového cesta vyvaľkajte a dajte piecť na cca 15 minút. Plech, ktorý sme zvolili, má veľkosť 30 x 40 cm.
-
Kým sa cesto pečie, pripravte si vanilkový krém. V malom hrnci zohrejte mlieko s vanilkovým cukrom. V miske zmiešajte žĺtky, krupicový cukor, múku a štipku soli. Pridajte trochu teplého mlieka a zmiešajte dohladka.
-
Zmes vlejte späť do hrnca s mliekom a varte na strednej teplote, kým sa nezačne zahusťovať. Stále miešajte, aby sa zabránilo pripaľovaniu. Hotový krém naneste na upečené lístkové cesto.
-
Smotanu vyšľahajte s práškovým cukrom dotuha a rozotrite na vrstvu vanilkového krému.
-
Druhé balenie lístkového cesta dajte na plech a pomocou noža narežte na 24 kúskov (dezert potom pôjde lepšie krájať a nebude sa drobiť). Pečte opäť na 185 °C 15 minút.
-
Upečené štvorčeky položte na šľahačkový krém, pocukrujte práškovým cukrom a vychladnuté podávajte. Dobrú chuť!