Základ pre nepečené dezerty alebo len rýchla sladkosť do zásoby ku káve? Piškóty sú to, o čo tu ide! Čo tak si ich tentokrát jednoducho a rýchlo pripraviť doma bez zbytočných cukrov v odľahčenom variante? Naučíme vás to, tak poďme na to!
1 porcia obsahuje
- 721 kcal
- 69,1 g sacharidov
- 29,8 g tukov
- 36,6 g bielkovín
Na 1 porciu
- 4 vajcia
- 100 g ovsenej múky
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- štipka soli
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
- xylitol
Postup
-
Predhrejte si rúru na 180 °C. Pripravte si plech na pečenie a vysteľte ho papierom na pečenie.
-
Vo veľkej miske vyšľahajte bielky so štipkou soli, kým nevznikne pevný sneh.
-
V inej miske zmiešajte žĺtky s xylitolom (podľa chuti, my sme použili 1 polievkovú lyžicu) a vanilkovým extraktom. Miešajte, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná.
-
Jemne vmiešajte ovsenú múku a prášok do pečiva do zmesi žĺtkov.
-
Opatrne a postupne pridajte vyšľahané bielky. Miešajte veľmi opatrne, aby ste neporušili vzduchovú štruktúru bielkov.
-
Potom zdobiacim vreckom alebo lyžicou tvorte piškóty, tvar aj veľkosť je čisto na vás. Hrúbka by mala byť asi 1 cm.
-
Pečte v predhriatej rúre asi 10‑12 minút, kým nie sú piškóty zlatisté a pružné na dotyk.
-
Po vybratí z rúry nechajte piškóty vychladnúť na mriežke.
-
Potom už len podávajte samostatne alebo ako základ napríklad pre tiramisu.