Táto omáčka je ideálna pre tých, ktorí milujú pikantné jedlá– sriracha vyrobená len z čerstvých papričiek jalapeño, cesnaku a octu. Skvele sa hodí ako dochucovadlo do polievok, omáčok, marinád alebo na rôzne druhy mäsa a zeleniny.
1 porcia obsahuje
- 230 kcal
- 47,5 g sacharidov
- 1,9 g tukov
- 5,5 g bielkovín
Na 1 porciu
- 300 g jalapeno papričiek
- 4 strúčiky cesnaku
- 1/2 hrnčeka ryžového octu
- 2 lyžice trstinového cukru
- 1 lyžica soli
Postup
-
Umyte papričky a nakrájajte ich na menšie kúsky. Odstráňte semená, ak nechcete mať omáčku príliš pikantnú.
-
Nasekajte cesnak na menšie kúsky.
-
Vložte papričky a cesnak do mixéra a rozmixujte ich na jemnú pastu. Presuňte zmes papričiek a cesnaku do hrnca a pridajte ocot, cukor a soľ.
-
Priveďte zmes do varu a varte asi 10‑15 minút, kým zmes nezhustne.
-
Nechajte zmes vychladnúť na izbovú teplotu a nalejte ju späť do mixéra.
-
Mixujte zmes na jemnú a hladkú pastu. Potom dajte do sterilizovaných pohárov a uzavrite ich. Uchovávajte v chladničke a spotrebujte do jedného mesiaca.
-
Srirachu je možné vyrábať aj pomocou fermentácie. Zmes bez octu sa nechá 3 – 5 dni kvasiť pri izbovej teplote. Počas procesu vzniká prirodzená kyslosť, ktorú pomocou octu iba vyladíme. Výroba srirachy bez fermentácie predstavuje rýchlejší a jednoduchší variant.