Čo je Nutriskóre a ako mi pomôže rozpoznať zdravšie potraviny

Komentáre
Čo je Nutriskóre a ako mi pomôže rozpoznať zdravšie potraviny
Čo v článku nájdeš?
Zobraziť zoznam Skryť zoznam

Na obaloch potravín sa môžeme stretnúť s najrôznejšími logami a výrokmi, ktorými sa výrobca snaží povedať, že je jeho produkt v niečom lepší ako ostatné. Niekedy ide len o marketingový ťah, niekedy o dôveryhodné označenie. Na Slovensku ani inde na svete však neexistuje žiadny jednotný a dôveryhodný spôsob značenia, ktorý by spotrebiteľovi jasne povedal – táto potravina je zdravšia. A čo keď nerozumiem informáciám na obale a nedokážem rozhodnúť, ktorý z tých desiatok rovnako vyzerajúcich výrobkov je zdravší?

Snaha informovať všetkých spotrebiteľov bez rozdielu a napomôcť ozdraviť populáciu v čase pandémie nadváhy a obezity, viedla k vývoju nového loga odporúčaného mnohými národnými organizáciami – NUTRISKÓRE.

Na čo sa v dnešnom článku zameriame

  • Čo je Nutriskóre
  • Od kedy sa používa v Česku a v akých ďalších krajinách je odporúčané ho používať
  • Ako sa počíta
  • Ako mi pomôže rozpoznať zdravšie potraviny
  • Ako ho správne používať
  • Chcem si porovnať potraviny, ale nemajú na sebe Nutriskóre – čo robiť?
  • Pozitíva a negatíva Nutriskóre

Čo je Nutriskóre

Nutriskóre (Nutri‑score) je nový dobrovoľný spôsob označovania potravín a nápojov, ktorý má spotrebiteľovi pomôcť lepšie sa orientovať medzi zdravšími a menej zdravými potravinami v závislosti od ich zloženia a výživových hodnôt.

Na potravinách a nápojoch ho môžeme nájsť vo forme farebného loga, ktoré sa skladá z 5 polí (štýl semaforu) a z abecedného označenia (A–E). Zelená farba (známka A) je pre potraviny s najlepším zložením, ktoré sa postupne zhoršuje, až sa dostaneme k potravinám s červeným označením (známka E), ktoré majú najmenej vhodné zloženie.

Čo je Nutriskóre a ako mi pomôže rozpoznať zdravšie potraviny

Nutriskóre vzniklo v roku 2013 vo Francúzsku a oficiálne bolo jeho použitie odporučené ministrom zdravotníctva v roku 2017. Od tej doby sa použitie osvedčilo aj v ďalších krajinách, ako je Belgicko, Španielsko, Nemecko, Holandsko a jeho používanie odporúča aj Európska komisia a Svetová zdravotnícka organizácia.

Aj v Česku sa môžeme s logom stretnúť – predovšetkým pri potravinách na dovoz z krajín, kde bolo užívanie Nutriskóre odporučené odbornými spoločnosťami. Okrem toho sú potravinárske podniky, ktorým sa Nutriskóre páči a používajú ho nezávisle od odporúčaní. Česká republika sa stavia k Nutriskóre skôr kriticky a radí sa ku krajinám (Taliansko, Grécko, Maďarsko a ďalšie), ktoré nechcú, aby bolo jeho používanie povinné a ktoré považujú výživu za komplexnejšiu problematiku, ktorú nemožno takto zjednodušovať.

Účelom Nutriskóre nie je len informovať spotrebiteľov, ale aj motivovať výrobcov k produkcii kvalitnejších potravín. Napríklad znížením obsahu cukru a použitím kvalitnejších surovín by sa výrobok mohol vyšvihnúť do lepšej skupiny na škále Nutriskóre, čo by mohlo zvýšiť predaj danej potraviny. O to sa aktívne snaží napríklad spoločnosť Danone či spoločnosť Nestlé, ktorá sa zaviazala, že do konca roka 2021 budú mať všetky svoje raňajkové cereálie skóre A a B a že do konca roka 2022 bude každý z ich 7,5 tisíc produktov niesť logo Nutriskóre.

Ako sa počíta

V pozadí tohto loga sa skrýva algoritmus, ktorý hodnotí zloženie a výživové údaje na 100 gramov alebo 100 ml potraviny, resp. nápoja. Potraviny a nápoje môžu získať skóre od -15 (najlepšie) do +40 (najhoršie). Body sa pripočítavajú so zvyšujúcim sa obsahom energie, nasýtených mastných kyselín, cukru a soli. Body sa odpočítajú za vyšší obsah ovocia, zeleniny, strukovín, orechov, vlašského, olivového a repkového oleja, bielkovín a vlákniny.

Ako mi pomôže rozpoznať zdravšie potraviny

Zmyslom Nutriskóre je porovnávať skóre potravín/nápojov vždy iba v rámci jednej skupiny. Nemôžem teda porovnávať mrazený hrášok s čokoládovými cookies. Ak si chcem k popoludňajšej kávičke dopriať cookies a zároveň kúpiť výrobok s čo najmenej nezdravým zložením, porovnám si logo Nutriskóre na niekoľkých výrobkoch, ktorých sortiment v obchode nájdem a vyberiem si ten s najlepším skóre.

Analogicky si potom môžem vyberať ďalšie potraviny vždy v rámci ich potravinovej skupiny (jogurt – mliečne výrobky, chlieb – pečivo, šunka – mäsové výrobky, lasagne – hotové jedlá, kvasené uhorky – sterilizovaná zelenina atď). Možno predpokladať, že spomínané cookies zo supermarketu nebudú mať ideálne zloženie a získajú aj horšie skóre. To nám pri občasnej konzumácii nevadí. Ak si ale vyberáme potraviny ako raňajkové cereálie, ktoré plánujeme jesť každý deň, je vhodné si vyberať potraviny zo skupiny A (tmavo zelená) a B (svetlo zelená).

Príklad Nutriskóre raňajkových cereálií:

Ovsené vločky A
Nestlé Fitness A
Nestlé Chocapic B
Emco Super musli bez cukru s jahodami B
Bona Vita Zapekané musli jahoda C
Manner Musli D

Tu vidíme jeden z nedostatkov Nutriskóre – ovsené vločky získali skóre A rovnako ako raňajkové cereálie od Nestlé, ktoré pritom obsahujú 11 gramov cukru, menej vlákniny, viac soli a sú vysoko priemyselne spracované.

Čo robiť, keď potravina na sebe nemá Nutriskóre

Výhodou Nutriskóre je, že pri výpočte využíva hodnoty, ktoré sú na obale uvádzané povinne (zakotvené v legislatíve), takže si ho môžeme sami vypočítať. Aby sme to ale nemali príliš zložité, možno si stiahnuť niektorú z mnohých ponúkaných aplikácií do mobilu.

Napríklad OpenFoodFacts je webový prehliadač a mobilná aplikácia (možno stiahnuť na Google Play aj v App Store), kde nájdeme databázu potravín a nápojov a ich Nutriskóre. Daný výrobok buď vyhľadáme alebo naskenujeme čiarový kód nachádzajúci sa na obale. Ak hľadaná potravina nie je v databáze, možno ju pridať vyplnením základných údajov o výrobku, výživových údajov a odfotením zloženia. Aplikácia nám potom zobrazí získané skóre. Výhodou tejto konkrétnej aplikácie je, že hodnotí aj úroveň spracovania výrobkov (NOVA klasifikácia) a ekologickú záťaž.

Logo môže byť uvedené na všetkých typoch potravín a nápojov, nepoužíva sa však pre alkoholické nápoje a detskú výživu pre deti do 3 rokov.

obrázok z istockphoto.com/vgajic

Pozitíva Nutriskóre

Nutriskóre je perspektívny spôsob, ako informovať všetkých spotrebiteľov o nutričnej kvalite výrobku, a to aj bez nutnosti rozumieť zloženiu a výživovým hodnotám. Aj napriek povinnosti uvádzať na obale zloženie a výživové údaje, sa tieto informácie, bohužiaľ, prevažnou časťou spotrebiteľov prehliadajú.

Cieľom zdravotnej a výživovej politiky každej krajiny je spotrebiteľa čo najviac informovať o zložení výrobkov a edukovať ho o nutnosti čítať informácie na obale, napriek tomu je ťažké taký cieľ dosiahnuť na celospoločenskej úrovni. K čiastočnému vyriešeniu tohto problému by mohlo prispieť zjednodušené značenie (ako je i Nutriskóre). Čo, samozrejme, neznamená, že by spotrebiteľ nemusel čítať zloženie potravín, ale pre rýchlu orientáciu a pre niektoré skupiny populácie sú tieto zjednodušenia užitočné.

Podľa štúdie sa vďaka používaniu Nutriskóre zvýšil predaj zdravých potravín a zároveň nedošlo k poklesu predaja tých s menej vhodným zložením (čoho sa obávajú výrobcovia). Tiež bolo zistené, že Nutriskóre malo najväčší vplyv na spotrebiteľov bez znalostí o výžive, čo je aj zámerom tohto zjednodušeného systému. Pri hodnotení nákupných košíkov sa zistilo, že užívanie Nutriskóre viedlo k výberu potravín s nižším množstvom nasýtených mastných kyselín a soli.

Negatíva Nutriskóre

Niektoré potraviny, ktoré sú všeobecne považované za zdravé, môžu získať horšie skóre. Ide o kvalitné oleje (skóre C, D), syry (skóre D), kvalitné šunky (skóre C a D) a mnoho ďalších, a to kvôli vyššej energetickej hodnote, vyššiemu obsahu nasýtených mastných kyselín a soli. Nutriskóre sa totiž počíta na 100 gramov potraviny, nie na porciu, hoci v niektorých prípadoch môže porcia tvoriť len niekoľko gramov až desiatok gramov. Nutriskóre nemožno používať bez kritického prístupu spotrebiteľov.

Aby sme ho mohli plne využívať, je nutné, aby logo bolo uvedené na čo najväčšom množstve výrobkov, inak jeho používanie stráca zmysel. Pre niektorých výrobcov nie je jeho uvedenie na obale výhodné. Najmä sa boja, že budú ich výrobky diskriminované, pretože nemajú podľa skóre vhodné zloženie – čo, ako je uvedené vyššie, nemusí byť pravda.

Problematika výživy je komplexná a Nutriskóre sleduje len niektoré parametre výrobkov. Nerieši sa však úroveň spracovania a používania aditívnych látok, kde aj vysoko priemyselne spracovaný výrobok môže získať skóre A, hoci existujú jasné dôkazy o tom, že častá konzumácia vysoko priemyselne spracovaných potravín škodí zdraviu a zvyšuje riziko nadváhy a obezity. Ďalším parametrom, ktorý Nutriskóre nerieši, je ekologické hľadisko – regionálna potravina nezíska vyššie skóre ako tá, ktorá k nám cestuje cez polku planéty.

POZITÍVA NEGATÍVA
je jednoduchý a pochopí ho každý nezohľadňuje veľkosť porcie
je to rýchla pomôcka na orientáciu počas nákupu nerieši obsah prídavných látok
má skutočný vplyv na správanie spotrebiteľov nerieši ekológiu a regionálnosť
je medzinárodná nezohľadňuje mieru technologického spracovania potravín
motivuje výrobcu k vývoju kvalitnejších potravín môže v spotrebiteľovi vzbudzovať pocit, že už nemusia čítať ďalšie informácie na obale

Čo si z toho odniesť?

Aj keď sa tento nový spôsob označovania potravín javí ako veľmi perspektívny, je stále potrebné čítať obaly potravín a k skóre pristupovať kriticky. Aj potraviny, ktoré sú všeobecne považované za zdravé, môžu získať horšie skóre. To je dané tým, že skóre je hodnotené na 100 g/100 ml, a nie na veľkosť porcie.

Napriek tomu, že majú zjednodušené označenia na obaloch viacero nevýhod, môžu byť pre bežného spotrebiteľa, ktorý často javí malý záujem o zdravie a výživu, aspoň nejakou pomôckou, ako si vybrať potraviny s nižšou energetickou denzitou, nižším obsahom nasýtených mastných kyselín, cukru a soli.

Ako čítať obaly potravín?
Ako čítať obaly potravín?
Obal toho o potravine mnohokrát prezradí viac, než by sa na prvý pohľad zdalo. Práve tieto informácie vám totiž pomôžu sa rozhodnúť, či je výrobok vhodný na konzumáciu, alebo by mal radšej zostať v regáli. A že si s tým neviete rady? Práve pre vás je tu dnešný článok.
Potvrzeno: Nekvalitní potraviny mají negativní vliv na hubnutí, zdraví a zvyšují hlad
Potvrzeno: Nekvalitní potraviny mají negativní vliv na hubnutí, zdraví a zvyšují hlad
Můžeme jíst vysoce průmyslově zpracované potraviny a přitom být štíhlí a zdraví? Na to se podíváme v tomto článku a nenecháme hranolku na hranolce!
8 cvikov na posilnenie a uvoľnenie bedrovej chrbtice
8 cvikov na posilnenie a uvoľnenie bedrovej chrbtice
Bolesti chrbta dokáže pomerne ľahko narúšať každodenné aktivity bežného života. Pokiaľ trápia aj vás, konkrétne tie v bedrovej časti, je tento článok presne pre vás. Zaoberá sa technikami preťahovania a posilňovania, ktoré pomôžu s bolesťou, stuhnutosťou a zároveň fungujú ako prevencia proti budúcim problémom.
8 cvikov na uvoľnenie aj posilnenie krčnej chrbtice
8 cvikov na uvoľnenie aj posilnenie krčnej chrbtice
Bolesť krčnej chrbtice patrí medzi nepríjemné stavy ovplyvňujúce fyzickú a psychickú pohodu. Podľa štúdií sa navyše predpovedá, že až 7 z 10 ľudí túto bolesť zažije. Ako sa proti tomu brániť? Dnešný článok prezradí 8 cvikov nielen na uvoľnenie, ale aj posilnenie krčnej chrbtice, ktoré pravidelným cvičením obmedzí alebo úplne eliminuje bolesť.
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
Čím sú spôsobené biele škvrny na nechtoch?
Čím sú spôsobené biele škvrny na nechtoch?
Biele bodky na nechtoch sú pre mnohých z nás synonymom pre nedostatok vápnika. Je to ale vždy tá správna príčina?
8 vecí, ktoré sa stanú po vysadení hormonálnej antikoncepcie
8 vecí, ktoré sa stanú po vysadení hormonálnej antikoncepcie
Hormonálna antikoncepcia je jednou z metód zabraňujúcich nechcenému počatiu. Do akej miery ale mení prirodzené pochody v ženskom cykle, a čo môžete očakávať po jej vysadení?
Pokojová srdcová frekvencia: Čo vypovedá o našom tele?
Pokojová srdcová frekvencia: Čo vypovedá o našom tele?
Pokojová srdcová frekvencia je jednoduchý ukazovateľ, ktorý veľa vypovedá o našom organizme. Aké hodnoty sú normálne a čo srdcová frekvencia prezradí športovcom?
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
S nafúknutým bruchom sa stretol takmer každý a všetci sa zhodnú, že dokáže poriadne znepríjemniť deň. Pokiaľ sa však problémy s trávením opakujú alebo vás dokonca trápia dlhodobo, je potrebné zakročiť. V dnešnom článku vám predstavíme 7 možných príčin nafúknutého brucha spoločne s ich riešeniami!
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
Kľúčom k plochému bruchu je strava a komplexný tréning. Je však vôbec reálne sa cielene zbaviť tuku na bruchu, alebo len bojujeme s veternými mlynmi?
Najlepšie cviky na triceps v posilňovni aj doma!
Najlepšie cviky na triceps v posilňovni aj doma!
Triceps tvorí väčšinu svalovej hmoty paže. Pokiaľ chcete, aby vaše ruky pripomínali medvedie laby, máme pre vás pripravený repertoár cvikov, ktorý vám pomôže!
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
Sacharidom sa netreba vyhýbať, stačí si len kvalitne vyberať. Po akých zdrojoch komplexných sacharidov sa oplatí siahnuť?
Core trening: najlepšie cviky na stred tela
Core trening: najlepšie cviky na stred tela
Svalom stredu tela (CORE) a ich správnemu precvičeniu by mala venovať dostatočnú pozornosť celá populácia. Viete, akým spôsobom stred tela cvičiť?
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Zistite, ako ovládnuť a zrýchliť svoj metabolizmus v ústrety rýchlejšiemu spaľovaniu energie a ľahšiemu chudnutiu vďaka jednoduchým tipom vo vnútri článku.
5 dôvodov, prečo vás môže trápiť nafúknuté brucho
5 dôvodov, prečo vás môže trápiť nafúknuté brucho
Aj pri zdravom stravovaní sa niekedy stane, že jedlo jednoducho „nesadne“. Ale čo ak vás nafukovanie trápi častejšie, než by ste chceli? Bolesť, kŕče a pocit nepríjemného tlaku v bruchu dokážu pokaziť dojem aj z toho najlepšieho jedla. My sme sa zamerali na príčiny nafukovania, ktoré priamo súvisia s tým, čo jete.