Nadýchané cesto a dokonalý krém s vôňou kávy. Presne také sú tieto briošky. Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o zložitý recept, opak je ale pravdou. Do hodiny vykúzlite dezert, ktorý vyzerá a hlavne chutí ako z malebnej francúzskej kaviarne.
1 porcia obsahuje
- 425 kcal
- 55 g sacharidov
- 18 g tukov
- 10 g bielkovín
Na 9 porcií
- 1 balenie Vilgain sušeného droždia
- 500 g hladkej múky
- 65 g datľového cukru
- 1 štipka citrónovej kôry
- 1 štipka soli
- 1 vajce
- 280 ml mlieka
- 80 g oleja
- 7 g kávy
- 30 ml vody
- 200 ml 30 % smotany na šľahanie
- 50 g trstinového práškového cukru
- 1 štipka vanilkového struku
Postup
-
Najprv si priprav cesto. V mise zmiešaj sypké ingrediencie (múku, cukor, sušené droždie, soľ a citrónovú kôru z bio citróna). -
Do zmesi vyklepni jedno vajce, zalej mliekom a prilej olej. Šľahaj 7 až 8 minút, kým cesto nebude hladké a nebude sa lepiť.
-
Prikryté fóliou nechaj niekoľko hodín kysnúť, kým sa cesto nezdvojnásobí.
-
Po vykysnutí cesto rozdeľ na 90‑100 g guľôčky. Guľôčky vylož na plech s papierom na pečenie a nechaj ich ešte 1 hodinu kysnúť. Malo by ich byť asi 9.
-
Potom si rúru nastav na 180 °C na ohrievanie teplým vzduchom a peč 12‑15 minút.
Po upečení nechaj vychladnúť.
-
Medzitým si priprav krém:
Vyšľahaj vychladenú smotanu s práškovým cukrom, vanilkou a vychladeným silným espressom.
-
Teraz už prichádza na rad plnenie.
Vykroj stred briošky (pozdĺžne) a naplň ho krémom. Vrch ešte posyp práškovým cukrom a vychutnávaj!