Alternatívny jedálniček tenisovej hviezdy: prečo je stravovanie Novaka Djokoviča pre 99 % ľudí neudržateľné?

Tomáš Novotný
Tomáš Novotný 13. 1. 2022
1 Páči sa mi Komentáre
1
Uložiť článok
Alternatívny jedálniček tenisovej hviezdy: prečo je stravovanie Novaka Djokoviča pre 99 % ľudí neudržateľné?
obrázok z twitteru Novaka Djokovice

Srbský tenista Novak Djokovič patrí medzi najznámejšie tváre mužského svetového tenisu už viac ako 10 rokov. V súčasnej dobe ide o svetovú jednotku v dvojhre v rebríčku ATP, kde vyhral počas svojej kariéry 85 turnajov. Spolu s Rafaelom Nadalom a Rogerom Federerom držia rekord vo víťazstve 20 grandslamových titulov v dvojhre.

Novak Djokovič ale nevyniká len svojimi výkonmi na tenisových kurtoch, prekvapuje aj svojím prístupom k životnému štýlu a k stravovaniu všeobecne. O jeho (ne)účasti na tohtoročnom Australian Open ste už pravdepodobne počuli aj vy. Poďme sa dnes pozrieť, ako slávny tenista došiel k svojmu životnému štýlu. Viete, ako vyzerá jeho jedálniček?

14 dní, ktoré Novakovi Djokovičovi zmenili život

Novak Djokovič sa od istého veku života rozhodol zo stravy úplne vyradiť lepok. Samotný nápad však pochádza z hlavy jeho nutričného poradcu, Dr. Igora Cetojeviča, ktorý na Novakovi Djokovičovi vyskúšal jednoduchý dvojtýždňový experiment. Dva týždne sa Novak úplne vyhýbal lepku, a potom si podľa rady Dr. Cetojaviča dal poriadny pšeničný bagel.

„Cítil som sa, akoby som strávil celú noc pitím whiskey,“ popisuje vo svojej knihe. Pravdepodobne tým myslel rannú opicu oproti nočnému opojeniu. Týmto spôsobom si Novak diagnostikoval lepkovú intoleranciu, ktorú následne potvrdil pomocou krvných testov metódou ELISA. Odvtedy sa lepku vyhýba úplne.

To však ani zďaleka nie je jediné výživové obmedzenie, ktoré Novak dodržiava.

zdroj obrázku: Reuters

4+1 bielych jedov podľa Novaka Djokoviča

Vo svojej knihe srbský tenista vo svojich výživových odporúčaniach odkazuje na dlhoročné odporúčanie o „4 bielych jedoch“:

  • biely rafinovaný cukor

  • biela soľ

  • biele pečivo

  • biely tuk

Novak to ďalej komentuje slovami, že existujú aj výnimky, napríklad také celozrnné pečivo je podľa neho rovnako zlé ako to biele. Všetkým potom bez ohľadu na typ človeka odporúča vyhýbať sa týmto štyrom ingredienciám, alebo ich aspoň vo väčšej miere obmedzovať.

O tom, že Novak má evidentne problém s bielymi potravinami, svedčí aj fakt, že sa úplne vyhýba mlieku a mliečnym výrobkom. Má diagnostikovanú laktózovú intoleranciu, napriek tomu však mlieko nepovažuje za nijako vhodný zdroj živín. Podľa jeho slov ide o potravinu, ktorá je spolovice tvorená cukrom (v skutočnosti pri polotučnom mlieku pochádza z cukrov približne 40 % energie, pri plnotučnom len asi 30 %).

Mäso pokojne dvakrát denne, ale len niektoré

Pre Novaka je mäso cenný zdroj vysoko kvalitných bielkovín, a preto je na jeho stole najčastejšie raz až dvakrát denne. V drvivej väčšine prípadov ide o hydinové mäso (kuracie, morčacie) a najrôznejšie druhy rýb. Hovädziemu mäsu sa Novak úplne nevyhýba, ale je ho iba výnimočne. Všeobecne červené mäso považuje za ťažký zdroj živín, a tak keď už ho má na stole, nezje viac ako asi 100 g na porciu.

Úplne zásadná je pre srbského tenistu kvalita mäsa:

  • Z hovädzieho mäsa si vyberá mäso z hovädzieho dobytka kŕmeného trávou, ktoré považuje za bohatší zdroj esenciálnych omega-3 mastných kyselín.

  • Pri výbere kuracieho mäsa je pre Novaka zásadný spôsob chovania hydiny. Kurčatá chované v halách preňho nepripadajú do úvahy.

  • Losos patrí medzi obľúbené ryby, avšak vyberá si iba divokého lososa nerka.

zdroj obrázku: instagram Novaka Djokoviča – https://www.instagram.com/djokernole/

Ako vyzerá deň Novaka Djokoviča z pohľadu stravovania?

Ešte pred raňajkami absolvuje Novak špeciálny ranný rituál. Ihneď po prebudení začne deň s plným pohárom vody v izbovej teplote, nasledujú dve lyžičky špeciálneho novozélandského medu Manuka. Po nich Novak absolvuje rannú jogu, strečing alebo ľahkú kalistheniku a až potom zasadá k raňajkám založeným na bezlepkovom müsli, orieškoch a ovocí.

Počas dňa nasledujú najčastejšie štyri jedlá, ktoré sú založené primárne na ovocí, zelenine, strukovinách, bielom mäse alebo rybách. Ako bohatý zdroj sacharidov zaraďuje aj bezlepkové cestoviny. V priebehu zápasu či tréningu sa Novak spolieha na rýchly zdroj energie vo forme sušeného ovocia. Používa aj športový nápoj založený na fruktózovom extrakte a elektrolytoch.

Jedálny lístok Novaka Djokoviča počas bežného dňa:

Raňajky Power Bowl Muesli (bezlepkové müsli, mix orechov, tekvicové semienka, nakrájané ovocie, kokosový olej a rastlinné mlieko)
Olovrant Bezlepkový chlieb s avokádom a tuniakom
Obed Bezlepkové cestoviny so zeleninovou omáčkou, listový šalát
Olovrant Jablko s orechovým maslom, rôzne druhy melónov
Večera Polievka Minestrone, Caesar šalát s kuracím mäsom, grilovaný losos

Perličky zo života Novaka Djokoviča

Novak Djokovič rozhodne nezapadá do klasickej šablóny vrcholového športovca. Jeho prístup k jedlu je značne špecifický a v mnohom sa líši od bežne odporúčaných postupov.

  1. Návrat k delenej strave. Novak Djokovič nerád kombinuje sacharidové jedlo s väčším množstvom bielkovín naraz. Namiesto toho si medzi príjmom sacharidov a bielkovín necháva aspoň 20 minút odstup.

  2. Červené víno ako liek. Srbský tenista rozhodne nepatrí medzi športovcov, ktorí by pravidelne hrešili na alkohole. Keď už na to ale príde, dá si pohár červeného vína. To dokonca ani nepovažuje za alkoholický nápoj, hovorí o ňom doslova ako o svätom nápoji.

  3. Špeciálny novozélandský med. Každé ráno začína Novak Djokovič dvoma lyžičkami špeciálneho medu manuka, ktorý pochádza od včiel z Nového Zélandu. Oproti normálnemu medu má podľa neho silnejšie antibakteriálne účinky.

Životný štýl a stravovanie Novaka Djokoviča sú v mnohom odlišné od toho, čo odporúčajú svetové autority zamerané na športovú výživu. Dajte preto pozor na slepé nasledovanie životného štýlu slávnych a známych osobností. Zatiaľ čo jednému daný štýl stravovania môže fungovať perfektne, nemusí to tak byť nutne u všetkých.

Čo si z toho odniesť?

Jedálny lístok Novaka Djokoviča je vyladený do posledného detailu. Rozhodne sa však nedá povedať, že ide o vzorový prípad, ktorý je vhodné napodobňovať alebo dokonca úplne kopírovať. Novak Djokovič má diagnostikovaných hneď niekoľko potravinových intolerancií, ktoré značne zužujú jeho výber potravín v jedálničku.

Zo zásad Novaka Djokoviča však môžeme vybrať hneď niekoľko bodov, ktoré by sme si mohli vziať k srdcu:

  • častá a výdatná konzumácia ovocia a zeleniny

  • obmedzovanie vysoko priemyselne spracovaných potravín

  • uprednostňovanie kvality oproti kvantite pri výbere mäsa

  • zníženie spotreby pridaného rafinovaného cukru

Všeobecne však nemožno súhlasiť s tým, že vylúčenie pečiva, mlieka, mliečnych výrobkov či soli je zdraviu prospešné pre väčšinu populácie. Vždy je potrebné zohľadniť situáciu individuálne.

Pridaj sa k 38 tis. odberateľov

Každému z nich raz týždenne vyberáme tie najlepšie články, ktoré sú určené 100% práve jemu.

Odoberať
1 Páči sa mi Uložiť článok