Sladké škandinávske pečivo a hriešna americká kombinácia arašidového masla s marmeládou. To je cesta okolo sveta podľa Aktinu. Vydajte sa na ňu s nami a na desiatu si zabaľte zdravšiu verziu vynikajúcich kysnutých roliek.
1 porcia obsahuje
- 273 kcal
- 29 g sacharidov
- 13 g tukov
- 10 g bielkovín
Na 11 porcií
- 200 ml mlieka
- 50 g kokosového oleja
- 1 balenie droždia
- 30 g práškového sladidla
- 1/2 čajové lyžičky soli
- 330 g špaldovej múky
- 150 g arašidového masla
- 140 g malinovej marmelády
- kokosový olej
- 20 g arašidov
Postup
-
V menšom hrnci zľahka zahrejeme mlieko a roztopíme v ňom kokosový olej. Pozor! Zmes sa nesmie začať variť, inak cesto nevykysne.
-
Zmes prelejeme do veľkej misy, rozdrobíme v nej droždie a necháme ho aktivovať na 10 minút. Potom pridáme xylitol, soľ a zamiešame.
-
Do misy postupne pridávame múku a opatrne miešame. Cesto spracujeme do bochníka, misu prikryjeme fóliou a necháme kysnúť asi hodinu. Objem cesta by sa mal približne zdvojnásobiť.
-
Nakysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej ploche. Povrch potrieme arašidovým maslom a marmeládou.
-
Od kraja cesto opatrne zrolujeme a potom ho nakrájame na jednotlivé rolky s šírkou 4‑6 cm.
-
Rolky naukladáme do pekáča vyloženého papierom na pečenie, povrch potrieme rozpusteným kokosovým olejom a posypeme nasekanými arašidmi. Znovu zakryjeme fóliou a necháme na teplom mieste ešte asi 15 minút kysnúť.
-
Vykysnuté rolky pečieme 30‑35 minút v rúre predhriatej na 175 °C.
-
S výsledkom sa nezabudneme podeliť na Instagrame s hashtagom #aktinrecepty.