Trápi vás nadmerná konzumácia cukru? 9 tipov, ako obmedziť chuť na sladké

Kamil Tkadlec
Kamil Tkadlec 17. 2. 2022
3 Páči sa mi Komentáre Uložiť článok
Trápi vás nadmerná konzumácia cukru? 9 tipov, ako obmedziť chuť na sladké
  • Nadmerná konzumácia pridaného cukru búra snahu o zdravý životný štýl, zhoršuje telesnú kompozíciu a spôsobuje nechcené priberanie na váhe.

  • Priemerný Čech zjedol počas roku 2020 za deň 98 g cukru. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pritom odporúča nepresahovať hranicu 50 g denne.

  • Pokiaľ to preháňate s jedením sladkostí, riskujete závažné ochorenia ako cukrovku alebo srdcové a cievne choroby.

Lenže ako sa zbaviť chute na neodolateľné koláče, čokolády, donuty a sušienky? Existuje mnoho príčin, ktoré vyvolávajú túžbu po sladkostiach. Tieto príčiny sme zoradili do jednotlivých bodov, vďaka ktorým zistíte, čo robíte zle. Získate tak nové poznatky k svojmu jedálničku, životnému štýlu a pokiaľ na spomínaných tipoch zapracujte, môžete sa tešiť na lepšiu postavu, pozitívnejšiu náladu a zvýšenú chuť do života.

1. Doprajte si kvalitný spánok

Kvalita spánku má nezanedbateľný vplyv na chuťové preferencie. Pokiaľ nedbáte na spánkovú hygienu a navyše nespíte dostatočne dlho, budete mať zvýšenú túžbu po vysokokalorickom jedle.

Všeobecne má potom dlhodobá spánková deprivácia vplyv na zmenu metabolických pochodov, čo môže vyústiť až do obezity či cukrovky.

2. Naučte sa zvládať stres

Chronický stres vyvoláva snahu o kompenzáciu negatívnej nálady. Sami určite uznáte, že ak ste dlhodobo vystavení stresu, máte zvýšenú chuť na sladké. Niekde v duši tajne dúfate, že tyčinka Snickers pomôže vyriešiť vaše problémy. Bohužiaľ, nevyrieši ich, naopak skôr prehĺbi. No nie je stres ako stres. Dlhodobý má pochopiteľne negatívny vplyv, no krátkodobý stres naopak prináša benefity.

Rovnica je jednoduchá: dlhodobý stres priamo ovplyvňuje chuť na jedlo, zvyšuje túžbu po sladkom a nezdravom jedle, čo môže mať za následok zhoršenú telesnú kompozíciu a nárast váhy.

obrázok z istockphoto.com

3. Jedzte viac proteínov

Ak stále neviete, prečo máte nekonečnú chuť na sladkosti, tak jedným z dôvodov môže byť aj nedostatok proteínov vo vašom jedálničku. Bielkoviny totiž dokážu dlhšie zasýtiť, a tak nebudete mať také nutkanie stále niečo pojedať.

Proteíny navyše podporujú uvoľňovanie hormónu so zložitým názvom cholecystokinín (CCK), ktorý znižuje túžbu po cukroch (jednoduchých aj zložených).

4. Zamerajte sa na vyvážený pomer makronutrientov v jedle

Naviažeme na predchádzajúci tip. Snažte sa, aby na vašom tanieri boli obsiahnuté všetky makronutrienty, teda bielkoviny, sacharidy (ideálne komplexné), tuky aj vláknina.

Ak si hneď ráno na raňajky pripravíte vajíčka s avokádom, zeleninou a ražným chlebom, budete poriadne zasýtení a v priebehu dňa vás chuť na sladké a ďalšie nezdravé potraviny neprepadne.

5. Jedzte pravidelne

Dôležitú úlohu hrá nielen zloženie jedálnička, ale aj časové rozostupy medzi jednotlivými jedlami. Nutričná špecialistka Susan Moores odporúča jesť každých 3 – 5 hodín. Dosiahnete tak stabilnejšiu hladinu krvného cukru a zlepší sa aj vaše správanie pri výbere jedál.

Naopak, pokiaľ budú rozostupy dlhšie ako spomínaných 3 – 5 hodín, budete zrejme pociťovať zvýšenú chuť na sladké z dôvodu zahnania hladu. Ide však o individuálnu záležitosť, pretože každému môžu vyhovovať iné intervaly a počet pokrmov počas dňa.

6. Pite dostatok tekutín

Ďalším spúšťačom chute na sladké môže byť aj dehydratácia. Nezabúdajte na staré pravdivé porekadlo „hlad je prezlečený smäd”. Ak ste dehydrovaní, môžete mať skutočne nielen smäd, ale aj hlad. Keď vás teda prepadne snaha o doplnenie energie pomocou sladkosti, skúste vypiť pohár vody.

7. Choďte na prechádzku

Pohodlné leňošenie v podobe vyvalenia sa na gauči a jedenia čokolády môže na prvý pohľad vyzerať lákavo. Svojmu zdraviu však rozhodne neprospejete. Vedci zistili, že svižná chôdza môže už po 15 minútach minimalizovať túžbu po čokoláde a ďalších sladkostiach.

obrázok z istockphoto.com

8. Uprednostňujte kvalitu pred kvantitou

Nič sa nestane, ak neodoláte a z času na čas si v rozumnom množstve nejakú tú sladkosť doprajete. No buďte opatrní a nepreháňajte to.

Našťastie môžete siahnuť aj po zdravších variantoch bežných sladkostí. Namiesto mliečnej čokolády plnej pridaného cukru a nekvalitných tukov si dajte vysokopercentnú čokoládu. Čokoládové tyčinky „vyladené“ palmovým olejom vymeňte za proteínové tyčinky sladené stéviou alebo erythritolom. Drvivá väčšina konvenčných sladkostí sa dá nahradiť alternatívnymi produktmi, ktoré vo finále chutia lepšie a sú nutrične hodnotnejšie.

  • Zaujíma vás, ako si pripraviť zdravšie verzie zákuskov? Potom sa určite pozrite na naše recepty dezertov

9. Vyskúšajte korenie alebo bylinky

Pri boji proti nadmernej konzumácii sladkostí môžu okrem zmenených návykov pomôcť aj niektoré bylinky a korenie. Ide napríklad o zázvor, škoricu, kurkumu či gymnemu. Tieto rastliny obsahujú účinné látky, ktoré môžu potláčať chuť na cukrovinky.

Posledný tip síce môže mať svoje opodstatnenie v snahe o zbavenie sa chutí na sladké, no na dosiahnutie cieľa je nevyhnutné dodržiavať kvalitný spánkový režim, vyvážený jedálniček a naučiť sa vyrovnať so stresom.

Čo si z toho odniesť?

Pravidelné pojedanie lacných a nekvalitných zákuskov a pitie presladených limonád sú nebezpečným zlozvykom mnohých ľudí. Deje sa to z dôvodu prebytočného stresu, nedostatku spánku, zle zostaveného jedálnička či malého príjmu tekutín.

Naučte sa teda pracovať so stresom, vyšperkujte svoj spánkový režim, starostlivo vyberajte každé jedlo (aj z hľadiska makronutrientov) a uvidíte, že vaše túžby po nezdravých sladkostiach ustúpia.

Pridaj sa k 38 tis. odberateľov

Každému z nich raz týždenne vyberáme tie najlepšie články, ktoré sú určené 100% práve jemu.

Odoberať
3 Páči sa mi Uložiť článok