Sú zdravšie slané alebo sladké raňajky?

Tomáš Novotný
Tomáš Novotný 24. 9. 2021
2 Páči sa mi Komentáre Uložiť článok
Sú zdravšie slané alebo sladké raňajky?

Slané raňajky s tými sladkými spolu vedú súboj už od nepamäti. Samozrejme, najlepšie v tomto ohľade vychádza zmierlivý variant slaného začiatku a sladkého dezertu, ale to sa mimo dovolenky málokedy podarí.

Je jasné, že oba varianty majú svojich skalných fanúšikov. Dá sa však povedať, ktorý z týchto variantov je zdravší?

Sladké raňajky: Dali by ste si ovsenú kašu, granolu alebo ovocie?

Sladké raňajky vám vo väčšine prípadov nezaberú veľa času. Aspoň v prípade, ak sa nevrhnete do rannej prípravy palaciniek alebo do pečenia koláčov. Problémom môže byť príliš veľa cukru. Ako už názov napovedá, tomu sa pri sladkých raňajkách len ťažko vyhneme, a tak je dôležité kontrolovať jeho celkové množstvo.

V rámci raňajok by ste nemali z pridaných cukrov presiahnuť hranicu 10 – 20 g v závislosti od vášho ďalšieho príjmu cukru v priebehu celého dňa. Takže opatrne s chrumkavými raňajkovými cereáliami, ochuteným čokoládovým mliekom alebo Bebe sušienkami tváriacimi sa ako tá najzdravšia voľba raňajok.

Naopak, úplne v pohode môžete byť so sypanými müsli, kvalitnou granolou, doma pripravenou ovsenou kašou alebo s bielym jogurtom s nakrájaným ovocím. Nejako takto by mali vyzerať vyvážené raňajky, pri ktorých sa nemusíte báť príliš vysokého množstva pridaného cukru.

Sú zdravšie slané alebo sladké raňajky?

Slané raňajky: Vajcia na raňajky sú klasika. Sú však v pohode každý deň?

Niektorí však pre sladké raňajky nemajú príliš pochopenie. Pre všetky také sú tu slané raňajky, ktoré môžu mať opäť tisíc rôznych tvárí. Aj tu ale môžeme ľahko naraziť. Častou neresťou nie je len vysoký obsah soli, ale aj príliš veľa tuku alebo nevhodná tepelná úprava.

Pozor na údeniny na raňajky, vyprážané volské oká alebo na priemyselne vyrábané paštéty a ďalšie obľúbené potraviny plné tuku, ako sú tučné syry alebo avokáda a populárne avo-toasty. Opäť platí, že vždy záleží na množstve.

Lepšie urobíte, ak si pripravíte na raňajky kvalitné celozrnné pečivo s vysokopercentnou šunkou alebo syrom s nižším podielom soli a zeleninou. Aj praženica s kvalitným pečivom a nakrájanou zeleninou môžu byť skvelou voľbou pre vyvážené raňajky.

Čo si z toho odniesť?

V skutočnosti vôbec nezáleží na tom, či si raňajky pripravíte na sladko alebo na slano. Oba varianty môžu byť dobré aj zlé. Pri sladkých raňajkách si dajte pozor na príliš vysoké množstvo pridaného cukru a na vysoko priemyselne spracované potraviny typu raňajkových cereálií alebo sladkých sušienok a tyčiniek.

Nástrahy na vás čakajú aj pri slaných raňajkách. Pozor na príliš vysoké množstvo soli a tuku. Aj tu sa snažte stavať najmä na kvalitných a čerstvých surovinách a vynechajte nekvalitné potraviny s nízkou výživnou hodnotou.

Pridaj sa k 39 tis. odberateľov

Každému z nich raz týždenne vyberáme tie najlepšie články, ktoré sú určené 100% práve jemu.

Odoberať
2 Páči sa mi Uložiť článok