Orechy ako zdroj kvalitných tukov by sme do svojho jedálnička mali zaraďovať pravidelne. Aj preto hrajú v dnešnom recepte hlavnú úlohu. Tento závin z kysnutého cesta nimi doslova praská vo švíkoch a garantujeme vám, že chuťový zážitok z neho sa vyrovná málo čomu!
1 porcia obsahuje
- 470 kcal
- 55,5 g sacharidov
- 23 g tukov
- 10,5 g bielkovín
Na 12 porcií
- 500 g hladkej múky
- 200 ml mlieka
- 70 g trstinového cukru
- 80 g masla
- 1 vajce
- 25 g droždia
- 1 čajová lyžička soli
- 300 g vlašských orechov
- 150 g trstinového cukru
- 1 čajová lyžička škorice
- 100 ml mlieka
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Postup
-
Maslo nechajte zmäknúť na izbovú teplotu. Vo vlažnom mlieku rozpustite droždie s lyžičkou cukru a nechajte odstáť asi 10 minút, kým nezačne vytvárať penu.
-
Do misy preosejte múku, pridajte soľ, cukor, zmäknuté maslo a vajcia. Prilejte mlieko s droždím a spracujte cesto, kým nie je hladké a pružné.
-
Cesto prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi hodinu, alebo pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem.
-
Medzitým si pripravte náplň. V malom hrnci zohrievajte mlieko s cukrom, dokým sa cukor nerozpustí. Nechajte zmes vychladnúť a potom pridajte mleté orechy, škoricu a vanilkový extrakt. Zmiešajte, kým nevznikne hustá hmotu.
-
Predhrejte rúru na 180 °C.
-
Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a vyvaľkajte na obdĺžnikový plát. Rovnomerne roztiahnite orechovú náplň po celom ceste, okraje nechajte voľné.
-
Starostlivo zrolujte cesto do tvaru závinu a preneste na plech vyložený papierom na pečenie.
-
Pečte v predhriatej rúre asi 30‑35 minút, kým závin nezíska zlatistú farbu.
-
Nechajte závin vychladnúť, a potom už len podávajte. Dobrú chuť!