Kura Marengo je tradičné francúzske jedlo, ktoré údajne vzniklo v roku 1800, keď Napoleonov kuchár pripravil kura z toho, čo našiel po bitke pri Marengu. Kuracie mäso sa osmaží na oleji, potom sa dusí v paradajkovej omáčke s cibuľou, cesnakom, vínom, bylinkami a hubami. Podáva sa so zemiakovou kašou alebo ryžou a posype sa petržlenovou vňaťou. Je to jednoduché, veľmi chutné a výživné jedlo.
1 porcia obsahuje
- 323 kcal
- 12 g sacharidov
- 7 g tukov
- 41 g bielkovín
Na 4 porcie
- 4 kuracie stehná
- 2 lyžice oleja
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 400 g paradajkového pyré
- 125 ml bieleho vína
- soľ
- čierne korenie
- tymian
- oregano
- 200 g šampiňónov
- petržlenová vňať
Postup
-
Mäso umyte a osušte papierovou utierkou.
-
V panvici rozohrejte olej na stredne vysokom plameni a osmažte kura zo všetkých strán, kým nezíska zlatistú farbu, asi 15 minút.
-
Preložte kura do pekáča a nechajte v rúre predhriatej na 180 °C, aby zostalo teplé, kým nepripravíte omáčku.
-
V panvici, v ktorej sa vyprážala kuracina, osmažte na strednom plameni nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak, kým nezmäknú, asi 10 minút.
-
Pridajte paradajky, víno, soľ, čierne korenie, tymian a oregano podľa chuti a priveďte do varu. Znížte oheň a varte omáčku, kým sa trochu nezredukuje, asi 15 minút.
-
V inej panvici osmažte na masle nakrájané šampiňóny, kým nezmäknú, asi 10 minút. Pridajte ich do omáčky a premiešajte.
-
Vyberte kura z rúry a prelejte ho omáčkou. Vráťte do rúry a pečte, kým nie je úplne hotové, asi 15 až 20 minút.
-
Pred podávaním posypte petržlenovou vňaťou. Podávajte so zemiakovou kašou alebo ryžou. Dobrú chuť!