Funkčné potraviny: prečo ich zaradiť do jedálnička?

overil/a PhDr. Barbora Matějčková
Komentáre
Funkčné potraviny: prečo ich zaradiť do jedálnička?
obrázok z Freepik
Čo v článku nájdeš?
Zobraziť zoznam Skryť zoznam
  • Funkčné potraviny obsahujú zložky, ktoré majú pozitívny vplyv na ľudské zdravie.

  • Kľúčové látky môžu byť v potravine obsiahnuté prirodzene, alebo nimi môžu byť zámerne obohatené.

Kde sa funkčné potraviny vzali?

Pôvodný koncept funkčných potravín pochádza z Japonska, kde sa v 80. rokoch 20. storočia potraviny prirodzene obsahujúce zdraviu prospešné zložky, alebo týmito zložkami obohatené, označovali ako FOSHU (food for specified health uses). V Európe v súčasnosti neexistuje presná definícia ani kritériá, ktoré by funkčné potraviny popisovali. Niekoľko pravidiel a predpisov súvisiacich s označovaním potravín a výživovými a zdravotnými tvrdeniami však úzko súvisí práve aj s funkčnými potravinami, a riadi sa teda pravidlami (ES) 1924/2006.

Ako funkčné potraviny vyzerajú dnes?

Podľa štúdií vykazujú funkčné potraviny isté zdravotné vlastnosti a schopnosť znížiť riziko rozvoja niektorých chronických ochorení nad rámec tradičných živín, ktoré obsahujú – táto trochu kostrbatá veta znamená, že okrem nutričnej funkcie tieto potraviny obsahujú aj látky, ktoré vášmu zdraviu poskytujú niečo „navyše“. Tieto potraviny sa však stále radia do bežnej konvenčnej stravy, sú určené na každodennú konzumáciu a nejde preto o lieky alebo doplnky stravy vo forme tabliet, prášku a pod.

Zdraviu prospešné látky môžu byť v potravinách obsiahnuté prirodzene, aby však bola daná látka obsiahnutá v dostatočnej miere je v niektorých prípadoch nutné pristúpiť k tzv. fortifikácii, čiže obohacovaniu. Cieľom týchto potravín je obohatiť stravu o látky podporujúce funkciu imunitného systému, optimálne zloženie črevného mikrobiómu alebo antioxidanty a bioaktívne látky, ktoré podporujú prevenciu pred rozvojom kardiovaskulárnych a ďalších chronických chorôb.

Aké zložky sú zodpovedné za pozitívne vlastnosti funkčných potravín?

Funkčné potraviny zatiaľ nemajú oficiálnu definíciu a neexistuje teda ani pevne daný zoznam zložiek s pozitívnym vplyvom na zdravie. Tento článok teda uvádza zoznam látok, ktoré sa typicky nachádzajú v bežnom jedálničku strednej Európy a majú oporu v odbornej literatúre.

1. Probiotiká

Probiotiká sú živé organizmy osídľujúce najrôznejšie časti ľudského tela, v tomto prípade bude najväčšia pozornosť venovaná črevnému mikrobiómu. Výskum potvrdzuje, že zloženie bakteriálneho osídlenia vašich čriev sa zásadne premieta nielen do funkcie trávenia a vylučovania, ale aj do fungovania imunitného systémupsychickej pohody. Do istej miery môže tiež črevný mikrobióm určovať úspešnosť chudnutia.

2. Prebiotiká

Prebiotiká sa od probiotík líšia v tom, že nejde o živé organizmy, ale o nestráviteľné zložky potravy, ktorými sa tieto mikroorganizmy živia, a môžu lepšie prospievať. Najčastejšie ide o probiotiká vo forme oligo- alebo polysacharidov.

3. Synbiotiká

Pojem synbiotiká označuje kombináciu dvoch vyššie uvedených zložiek, teda probiotík a prebiotík. Ich kombinácia dosahuje vyšší efekt, než keď sú tieto zložky podávané jednotlivo.

4. Vitamíny a minerálne látky

Vitamíny a minerálne látky sú často prehliadanou, ale nevyhnutnou zložkou stravy. Mnoho z nich vykazuje antioxidačnú funkciu, sú však najmä potrebné pri syntéze látok dôležitých pre metabolizmus alebo pri syntéze telesných štruktúr (pozri kolagén a vitamín C). Okrem toho sú často dôležité pre samotný priebeh reakcií v tele, napríklad v prípade energetického reťazca.

Pri tepelnej úprave, nevhodnom skladovaní potravín alebo nadmernej konzumácii vysoko spracovaných produktov na úkor wholefoods sa však môže stať, že ich prirodzený obsah v potravinách sa rapídne zníži. Problémom môžu byť aj rôzne diéty a potravinové intolerancie či alergie. Napr. vegáni môžu trpieť nedostatkom vitamínu B12, ktorý je obsiahnutý v živočíšnych potravinách, ľudia s alergiou na bielkovinu kravského mlieka zase nemusia konzumovať dostatok vitamínu D a vápnika, ktorých hlavným zdrojom je mlieko a mliečne výrobky. Hoci zásadným pravidlom je konzumácia pestrej stravy s dostatkom ovocia, zeleniny a celistvých potravín, v niektorých prípadoch môže byť vhodné poobzerať sa po fortifikovaných funkčných potravinách, alebo siahnuť po doplnkoch stravy.

5. Antioxidanty a ďalšie bioaktívne látky

Reaktívne formy kyslíka sa stali synonymom niečoho negatívneho – pravdou však je, že v tele sú potrebné pre funkciu imunitného systému či syntézu žlčových kyselín. Problém nastáva, keď je ich priveľa, a preto vaše telo disponuje tzv. antioxidačným systémom, ktorý má za úlohu nastoliť rovnováhu. Napriek tomu, že hlavnú úlohu hrajú v tomto procese vlastné systémy tela, je vhodné tieto deje podporiť príjmom antioxidantov a ďalších zdraviu prospešných látok zo stravy.

Existuje mnoho látok s antioxidačnými účinkami, napr. vitamín E, vitamín C, polyfenoly vrátane katechínov zo zeleného čaju, karoteinoidy, kurkumín a mnoho ďalších.

6. Mastné kyseliny

Napriek tomu, že väčšinu mastných kyselín (MK) je ľudské telo schopné si samo vytvoriť, existuje niekoľko výnimiek, a to z radov omega‑6 a omega‑3 mastných kyselín. Z týchto MK sa tvoria ďalšie dôležité mastné kyseliny. V strave je problematické dosiahnuť dostatočný príjem omega‑3 mastných kyselín, pretože naozaj kvalitným zdrojom sú najmä tučné morské ryby, ktoré slovenskému spotrebiteľovi príliš nevoňajú. Pokiaľ teda nie ste milovníkom rýb, odporúčam zvážiť ich doplnenie formou obohatených potravín alebo doplnkov stravy. Ako si vybrať správne suplementy, sa dozviete v článku Rybí olej a omega‑3: Podľa čoho vyberať?

7. Betaglukány

Poslednú spomínanú zložku s pozitívnym vplyvom na zdravie tvoria betaglukány. Nájdete ich najmä v ovse či v jačmeni. Jeho priaznivé účinky sú preukázané najmä v prípade udržovania normálnej hladiny cholesterolu v krvi, má to ale niekoľko pravidiel. Podľa SZPI je potrebné myslieť na to, že priaznivý účinok sa dosiahne pri prívode 3 g betaglukánov z ovsa, ovsených otrúb, jačmeňa, jačmenných otrúb alebo zo zmesí týchto zdrojov denne.

Funkčné potraviny: prečo ich zaradiť do jedálnička?
obrázok z Freepik

Aké sú príklady funkčných potravín?

1. Potraviny s prirodzeným obsahom funkčných zložiek

  • ovocie a zelenina: obsahuje množstvo vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov a ďalších biologicky aktívnych zložiek.

  • ovos, jačmeň: obsahuje betaglukány, ktoré prispievajú k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi

  • cesnak: obsahuje sírne zlúčeniny a látky s antioxidačnými schopnosťami, ktoré môžu podporiť funkciu imunitného systému, ochranu pred voľnými radikálmi.

  • celozrnné obilniny a strukoviny: obsahujú vlákninu, ktorá prispieva k normálnej funkcii trávenia a niektoré jej zložky slúžia ako potrava pre črevné baktérie (t.j. prebiotiká).

2. Obohatené potraviny

Zväčša môže ísť o:

  • soľ s jódom,

  • rastlinné nápoje fortifikované vitamínom D a vápnikom,

  • cereálie obohatené železom,

  • fermentované mliečne výrobky.

Pri fermentovaných mliečnych produktoch sa ešte na chvíľu zastavíme – možno by ste ich čakali skôr v prvej skupine potravín, obsahujúcej funkčné zložky prirodzene. Z technologického hľadiska ale surové mlieko probiotické mikroorganizmy prirodzene neobsahuje a bakteriálna kultúra sa za účelom fermentácie do mlieka dodatočne pridáva. Z toho dôvodu sú zaradené tu.

Čo si z toho odniesť?

Funkčné potraviny sú zdrojom zložiek, ktoré pozitívne ovplyvňujú ľudské zdravie. Tie sa môžu v potravinách nachádzať prirodzene, alebo do nich môžu byť pridané. Hoci základom by mala byť vždy pestrá a vyvážená strava založená na celistvých potravinách, zaradenie obohatených potravín do jedálnička môže byť v niektorých prípadoch výhodné, najmä ak je z nejakých dôvodov nutné vylúčiť určitú skupinu potravín, ktorá je prirodzeným zdrojom danej látky.

Ako jesť správne alebo zásady zdravého stravovania
Ako jesť správne alebo zásady zdravého stravovania
S pojmom „zdravé stravovanie“ ste sa už iste niekedy stretli – čo si pod ním ale predstaviť a ako ho najlepšie previesť do praxe? Poradí vám dnešný článok.
Čo sú antioxidanty a má zmysel hľadať ich v potravinách?
Čo sú antioxidanty a má zmysel hľadať ich v potravinách?
Čo presne sú antioxidanty, ako ovplyvňujú fungovanie ľudského tela a ako dopĺňajú vlastné antioxidačné systémy nášho tela? Zistite to v našom dnešnom článku.
Jaký je rozdíl mezi vitaminy a minerály ve stravě a těmi v tabletkách?
Jaký je rozdíl mezi vitaminy a minerály ve stravě a těmi v tabletkách?
Naše současná strava nám již neposkytuje tolik minerálních látek a vitaminů jako před lety. Do jaké míry je toto tvrzení pravdivé a máme důvod se obávat nedostatku těchto látek ve stravě? Má používání doplňků stravy své místo a pro koho jsou takové doplňky stravy takřka nezbytné?
Rozpustná a nerozpustná vláknina: aké sú rozdiely a ktorá je zdravšia?
Rozpustná a nerozpustná vláknina: aké sú rozdiely a ktorá je zdravšia?
Vlákninu delíme na dva typy, pričom oba tvoria dôležitú súčasť jedálnička. Aké sú rozdiely medzi rozpustnou a nerozpustnou vlákninou?
Rybí olej a omega-3: Podľa čoho vyberať?
Rybí olej a omega-3: Podľa čoho vyberať?
Suplementy omega‑3 patria medzi najobľúbenejšie na trhu. Na aké ukazovatele je dobré si dať pozor, pokiaľ vyberáte kvalitný výrobok?
Probiotika, prebiotika a synbiotika, jak se v nich vyznat?
Probiotika, prebiotika a synbiotika, jak se v nich vyznat?
Co jsou to probiotika, prebiotika a synbiotika? Ultimátní návod, jak se v tom vyznat, je tu. Pomůžou při nachlazení, léčbě antibiotiky nebo před cestou do exotických zemí!
Čo sú betaglukány a aké majú účinky?
Čo sú betaglukány a aké majú účinky?
Zaoberáte sa otázkou, ako si v tieto začínajúce jesenné dni čo najviac posilniť imunitu? Chcete vyskúšať niečo iné ako osvedčené vitamíny? Prečítajte si viac o betaglukánoch a možno im potom, doslova, prídete na chuť!
Čo sú flavonoidy a aké majú zdravotné benefity?
Čo sú flavonoidy a aké majú zdravotné benefity?
Napriek tomu, že patria medzi zlúčeniny s početným množstvom benefitov, nie sú flavonoidy medzi populárnym čítaním príliš frekventovanou témou. Tento článok sa preto zameriava, v čom tkvie ich špeciálnosť, kde ich nájdete a na ďalšie zaujímavosti!
Wholefood: čo to je a ako pôsobí na zdravie?
Wholefood: čo to je a ako pôsobí na zdravie?
Možno ste už počuli, že základ vášho jedálnička by mali tvoriť tzv. wholefoods. O aké potraviny konkrétne ide? Znamená to, že žiadne potraviny vyrábané vyšším stupňom spracovania nemajú v zdravom stravovaní miesto? Dozviete sa v novom článku.
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
8 cvikov na posilnenie a uvoľnenie bedrovej chrbtice
8 cvikov na posilnenie a uvoľnenie bedrovej chrbtice
Bolesti chrbta dokáže pomerne ľahko narúšať každodenné aktivity bežného života. Pokiaľ trápia aj vás, konkrétne tie v bedrovej časti, je tento článok presne pre vás. Zaoberá sa technikami preťahovania a posilňovania, ktoré pomôžu s bolesťou, stuhnutosťou a zároveň fungujú ako prevencia proti budúcim problémom.
8 cvikov na uvoľnenie aj posilnenie krčnej chrbtice
8 cvikov na uvoľnenie aj posilnenie krčnej chrbtice
Bolesť krčnej chrbtice patrí medzi nepríjemné stavy ovplyvňujúce fyzickú a psychickú pohodu. Podľa štúdií sa navyše predpovedá, že až 7 z 10 ľudí túto bolesť zažije. Ako sa proti tomu brániť? Dnešný článok prezradí 8 cvikov nielen na uvoľnenie, ale aj posilnenie krčnej chrbtice, ktoré pravidelným cvičením obmedzí alebo úplne eliminuje bolesť.
20 tipov na zdravú desiatu do práce aj do školy
20 tipov na zdravú desiatu do práce aj do školy
Asi každý pozná ten pocit, keď vás v práci alebo v škole prepadne hlad. Preto je dobré byť pripravený a zahnať ho rýchlou desiatou. A čo si so sebou môžete vziať? Inšpirujte sa naším článkom.
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
S nafúknutým bruchom sa stretol takmer každý a všetci sa zhodnú, že dokáže poriadne znepríjemniť deň. Pokiaľ sa však problémy s trávením opakujú alebo vás dokonca trápia dlhodobo, je potrebné zakročiť. V dnešnom článku vám predstavíme 7 možných príčin nafúknutého brucha spoločne s ich riešeniami!
Pokojová srdcová frekvencia: Čo vypovedá o našom tele?
Pokojová srdcová frekvencia: Čo vypovedá o našom tele?
Pokojová srdcová frekvencia je jednoduchý ukazovateľ, ktorý veľa vypovedá o našom organizme. Aké hodnoty sú normálne a čo srdcová frekvencia prezradí športovcom?