6 mýtov o pečive, ktorým možno veríte aj vy

Tereza Havlínová
Tereza Havlínová 10. 4. 2022 Prvýkrát publikované 26. 10. 2020
Aktualizované 10. 4. 2022
16 Páči sa mi Komentáre
4
Uložiť článok
6 mýtov o pečive, ktorým možno veríte aj vy

Len ťažko by ste v súčasnom svete výživy hľadali kontroverznejšiu potravinu, ktorá sa dáva do súvislosti s kilami navyše. Vyzerá to, že pečivo je pôvodcom všetkého zla na svete. Obzvlášť teda pečivo „biele". Preto si radšej kupujete to bez lepku a následne máte radosť, ako zdravo žijete. Čo na tom, že peňaženka prejavuje radosti o poznanie menej, pretože život bez lepku sa značne predraží.

Zubami‑nechtami sa ale držíte pevných zásad a pečivo popoludní alebo nedajbože večer vám ani omylom nehrozí. Že vám to znie povedome? Prečítajte si dnešný článok a zistite, čo je na tom pravdy.

6 mýtov o pečive, ktorým možno stále veríte

1. Ak chcem schudnúť, musím na pečivo zabudnúť

Pravdou je, že chudnutie alebo naberanie stojí na kalorickom deficite alebo nadbytku. Ak chcete chudnúť, vydanej energie musí byť viac ako tej prijatej. V tejto rovnici neexistujú žiadne potraviny, po ktorých sa priberá alebo chudne. Všetko je o kvantite. Toto platí aj o pečive a zástancov tejto konšpiračnej teórie možno sklamem, ale niektorým sa určite aj uľaví. Aj v čase, keď sa snažíte chudnúť, pečivo svoje miesto v jedálničku môže mať.

Vyberajte ho ale s rozumom: radšej než po „obyčajnom" rožku siahnite po kvalitnom ražnom či kváskovom chlebe. Niežeby azda tieto varianty mali menej energie, ale obsahujú viac zdraviu prospešných látok, ako sú vitamíny, minerálne látky a vláknina, vďaka ktorej aj dlhšie zasýti. Čo sa pri chudnutí obzvlášť hodí.

  • Ako si vybrať naozaj kvalitné pečivo sa dočítate tu

2. Cereálne = celozrnné

Obe slovíčka sa začínajú na „C“, znejú zdravo a laickej verejnosti sa často pletú. Líšia sa ale dramaticky. Dovoľte mi v tejto časti článku krátko zabrúsiť do českej legislatívy, konkrétne do vyhlášky Ministerstva poľnohospodárstva č. 93/2000 Zb.:

  1. Cereálne: cereálne znamená, že je výrobok vyrobený z obilnín čiže cereálií. Takže zatracovaný biely rožok je vlastne cereálny. Rovnako ako vychvaľovaná kaiserka. Nie je tajomstvo, že nutrične sa vlastne vôbec nelíšia.

  2. Celozrnné: obsah celozrnnej múky musí byť minimálne 80 %.

  3. Viaczrnné: tento termín znamená, že je pečivo vyrobené z viac druhov múky a 5 % výrobku musí byť niečo iné ako pšeničná alebo ražná múka. Pridané môžu byť napr. strukoviny.

  4. Ražné: obsah ražnej múky musí byť minimálne 90 %.

  5. Žitno‑pšeničné: obsah ražnej múky musí byť minimálne 50 % a pšeničnej múky minimálne 10 %.

  6. Pšenično‑ražné: tu je to obrátene. Podiel pšeničnej múky musí dosahovať najmenej 50 % a ražnej múky 10 %.

  7. Kváskové pečivo: na jeho výrobu je používaný kvások z ražnej múky. Pečivo tak kysne pomocou oxidu uhličitého, ktorý vzniká práve pri zrení kvasu. Líši sa tak od chleba kysnutého s pomocou droždia.

    obrázok z freepik.com

3. Tmavé = zdravé

Prvé, na čo vám pri výbere pečiva väčšinou padne zrak, je jeho farba. Tá však vôbec nič nevypovedá o jeho vhodnosti. Známym faktom je, že pečivo sa často dofarbuje karamelom, melasou alebo praženým jačmeňom tak, aby vyzeralo zdravšie.

Ako sa teda orientovať? Prvým faktorom, ktorý vám napovie, je cena. Ak narazíte na celozrnne sa tváriacu žemľu za 12 centov, neverte jej ani nos medzi očami. Celozrnná múka ako vstupná surovina je drahšia ako tá klasická pšeničná, a preto si za celozrnné pečivo priplatíte. Ďalšou možnosťou je pečivo rozlomiť, čo ale, bohužiaľ, budete musieť otestovať až doma. Celozrnné pečivo obsahuje šupky, zrniečka či otruby. Ako už názov napovedá, pri jeho výrobe sa používajú celé zrná, nie len ich vnútorná časť.

Orientovať sa tiež môžete podľa názvu pečiva, kde musí byť uvedené, do akej kategórie patrí: celozrnné sa jednoducho bude volať celozrnné a musia spĺňať vyššie uvedené legislatívne požiadavky. Viaczrnné môže byť tmavé, ale celozrnné bohužiaľ nie je.

4. Dopečené pečivo je vždy horšie

Takéto pečivo musí byť v obchode viditeľne označené názvom „zo zmrazeného polotovaru" alebo „rozmrazené." Pre supermarkety je veľmi praktické, pretože zákazníkovi môžu ponúknuť „čerstvé" pečivo v ktorúkoľvek dennú dobu. Zapekané pečivo vyzerá na prvý pohľad rovnako: oveľa rýchlejšie ale tvrdne a má kratšiu trvanlivosť. Sami možno viete, že taká včerajšia kaiserka nie je práve gurmánskym zážitkom.

Táto nepríliš pozitívna vlastnosť sa ale dá vylepšiť: a to pomocou rôznych emulgátorov, ľudovo „éčok“, prípadne pridaním malého množstva tuku, vďaka čomu pečivo tak rýchlo netvrdne. Nutrične sa ale také pečivo nijako nelíši. Nechám na vašom zvážení, či po takomto pečive siahnuť. Ja osobne si kvalitu pečiva strážim a akonáhle som raz skúsila poctivý chlieb z lokálnej pekárne, iný už nechcem.

obrázok z istockphoto.com

5. Bezlepkové pečivo je skvelou voľbou pre všetkých

Aj vy ste sa pravdepodobne niekedy stretli s tvrdením, že lepok škodí všetkým bez rozdielu. To by teda znamenalo, že bezlepkové by mali jesť všetci, teda aj tí úplne zdraví. Pravda je však taká, že ak netrpíte intoleranciou lepku, nemáte žiadny racionálny dôvod takto jesť.

Faktom tiež je, že bezlepkové alternatívy bývajú niekoľkonásobne drahšie. Mám navyše vyskúšané, že aj chuť značne pokrivkáva. Kedysi som si omylom v zdravej výžive kúpila bezlepkové bagetky. Vyzerali síce krásne, ale pri platení na mňa išli mdloby a ani ich chuť nebola nič moc. V bezlepkových výrobkoch lepok jednoducho chýba: bežne totiž pečivu prepožičiava jeho typickú štruktúru.

6. Celozrnného pečiva môžem jesť koľko chcem a nepriberiem

Tento mýtus vyplýva zo všeobecne panujúceho presvedčenia, že zdraviu prospešné potraviny môžete jesť úplne bez obmedzení, bez toho, aby trpela vaša postava. Termín „zdravý“ totiž nie je to isté ako „diétny"! Viac informácií sa dočítate tu

Kľúčovým faktorom pre chudnutie a priberanie je rovnováha medzi príjmom a výdajom energie, respektíve kalorický deficit či nadbytok. Správne vybrané pečivo obsahuje zdraviu prospešné látky a je nutrične hodnotnejšie a dalo by sa povedať, že do zdravého životného štýlu zapadá lepšie. Neznamená to ale, že skvelým BIO celozrnným chlebom z miestnej pekárne sa môžete denne „napchávať na prasknutie." Aj on má totiž kalórie. Ak to s ním teda budete preháňať, môže to prispieť k tomu, že sa razom ocitnete v kalorickom nadbytku, a teda aj priberiete.

Čo si z toho odniesť?

Pečivo nie je žiadny strašiak, ktorého je potrebné sa vzdávať v honbe za štíhlou postavou alebo zdravým životným štýlom. Trúfam si povedať, že ak ho budete správne vyberať a nenecháte si zamotať hlavu príslušnou legislatívou, v racionálnom jedálničku má svoje pevné miesto.

Pridaj sa k 40 tis. odberateľov

Každému z nich raz týždenne vyberáme tie najlepšie články, ktoré sú určené 100% práve jemu.

Odoberať
16 Páči sa mi Uložiť článok