Že vraj rok čo rok bojuješ s tvrdými medovníčkami? Máme tu pre teba ďalší tip, ako ich pripraviť tak, aby boli ihneď mäkké. Na túto verziu sme použili jednu netradičnú prísadu – datľovú pastu, ktorá ich nielen príjemne osladí, ale budú vďaka nej mäkké hneď po tom, čo ich prenesieš z plechu. Tak sa poď pozrieť, ako na ne!
1 porcia obsahuje
- 37 kcal
- 5 g sacharidov
- 2 g tukov
- 1 g bielkovín
Na 40 porcií
- 225 g hladkej múky
- 125 g datlí
- 75 g masla
- 1 vajce
- 35 g Vilgain kvetového medu
- 1 čajová lyžička soli
- 4 čajové lyžičky perníkového korenia
- voda
- žĺtok
- 4 g kypriaceho prášku
Postup
-
Najprv si pripravíme datľovú pastu:Celé datle zalej vodou a nechaj namočené minimálne dve hodiny. Keď zmäknú, vlož ich aj s vodou do mixéra a vypracuj na hladkú pastu.
-
Do misky daj vajce, med, rozpustené maslo a datľovú pastu. Premiešaj dokopy, potom postupne pridaj múku zmiešanú s kypriacim práškom a perníkovým korením. Vypracuj nelepivé cesto, ktoré zabaľ do fólie a nechaj odležať 1‑3 dni v chladničke.
-
30 minút pred pečením medovníčkov cesto vyber z chladničky a nechaj trochu zmäknúť.
-
Cesto vyvaľkaj na jemne pomúčenej ploche na hrúbku asi 3‑4 mm. Vykroj obľúbený tvar a poukladaj na plech vyložený papierom na pečenie. Peč na 170 °C 5‑8 minút.
-
Ešte horúce medovníčky potri rozmixovaným žĺtkom.
-
Želáme krásne Vianoce!