Vláčna tradičná torta zo Švédska, známa svojou ľahko lepkavou štruktúrou a extra čokoládovou chuťou, by nemala chýbať vo vašej kuchárke. Skvele si pochutí nielen milovník kakaa a hotová bude do pár minút. Tento lahodný dezert vyskúšajte s nami!
1 porcia obsahuje
- 213 kcal
- 30 g sacharidov
- 8 g tukov
- 3 g bielkovín
Na 12 porcií
- 100 g ghee
- 250 g trstinového cukru
- 2 vajcia
- 150 g hladkej múky
- 4 lyžice kakaa
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
- štipka soli
Postup
-
Predhrejte si rúru na 180 °C, vymažte okrúhlu formu na tortu (s priemerom 20 cm) ghee a vysypte hrubou múkou.
-
V menšom hrnci rozpustite ghee a nechajte ho vychladnúť.
-
Vo veľkej mise zmiešajte trstinový cukor a vajcia, pokiaľ nebude zmes svetlá a nadýchaná.
-
Do zmesi pridajte vychladnuté rozpustené maslo a vanilkový extrakt, dobre premiešajte.
-
V inej mise zmiešajte múku, kakao a štipku soli.
-
Suchú zmes postupne pridávajte do mokrej zmesi, miešajte, pokiaľ nebude všetko dobre spojené.
-
Cesto prelejte do pripravenej formy a pečte v predhriatej rúre asi 20 minút. Torta by mala byť pevná na dotyk, ale stále trochu lepkavá vo vnútri.
-
Nechajte tortu vychladnúť vo forme, potom ju vyklopte na tanier.
-
Podávajte samostatne alebo s kopčekom domácej šľahačky či obľúbenej zmrzliny.