Rastlinné nápoje sú v niektorých prípadoch považované za zdravšiu alternatívu kravského mlieka. Je tento pomerne rozšírený názor založený na pravde? A ako je na tom kravské mlieko z nutričného hľadiska v skutočnosti?
Kravské mlieko vo výžive – áno, alebo nie?
Pokiaľ by ste sa v miestnosti zišli aspoň s deviatimi priateľmi, je vysoko pravdepodobné, že táto otázka vás rozdelí na dva protichodné tábory. A aké by ste mohli v takom prípade použiť?
Prečo „áno“?
Mlieko je zdrojom kvalitných mikronutrientov, ktoré sú iným nápojom (v prirodzenej forme) prakticky nenahraditeľné. Obsahuje kvalitné bielkoviny, mliečny cukor (laktózu) a tiež mliečny tuk, teda všetky základné makroživiny. Okrem toho je vo výžive dôležitým zdrojom vitamínu D, vápnika či ďalších mikroživín – vitamínov A, E a K, vitamínov skupiny B, fosforu alebo chlóru.
Prečo „nie“?
V určitých ohľadoch, alebo pre určité osoby, môže byť kravské mlieko problematické. Ide napr. o:
Potravinové alergie a intolerancie – ide o prípady, keď musí byť kravské mlieko zo stravy vylúčené, alebo je možné konzumovať len produkty s určitou úpravou. Inak by mohlo dôjsť k tráviacim alebo aj zdravotným komplikáciám. Typickými príkladmi je alergia na bielkovinu kravského mlieka, pri ktorej musia byť všetky produkty vyrobené z kravského mlieka vyradené, alebo intolerancia laktózy – tu je výrazným faktorom citlivosť každého jedinca. Navyše existujú varianty mliečnych výrobkov bez laktózy.
Alternatívne výživové smery – pokiaľ sa pri stravovaní riadite alternatívnymi výživovými smermi, je možné, že váš zvolený životný štýl konzumáciu kravského mlieka nepovoľuje. Ide napr. o vegánstvo a niektoré formy vegetariánstva alebo paleo diétu.
Etická otázka – ďalším možným argumentom proti konzumácii kravského mlieka je problematika etiky a welfare zvierat. Pravdou je, že niektoré praktiky a postupy využívané v klasických chovoch mliečneho priemyslu sú v dnešnej vyspelej dobe jednoznačne nevhodné. Je preto vhodné venovať pozornosť aj pôvodu mlieka a podporovať drobných farmárov alebo producentov s BIO certifikáciou, ktorí zaručujú etické zaobchádzanie so zvieratami a vyšší dôraz na ich životnú pohodu.
Sú rastlinné nápoje dôstojnou náhradou kravského mlieka?
Pri výbere rastlinného nápoja sa zamerajte na jednoduché zloženie a použité suroviny. Naraziť môžete na nápoje, v ktorých nájdete pridaný cukor, slnečnicový olej, alebo veľké množstvo aróm či farbív. Opäť platí, že občasná konzumácia vám nijako neuškodí – z dlhodobého hľadiska je však vhodnejšie vyberať nápoje bez týchto pridaných látok.
Práve podľa jednoduchého a čistého zloženia spoznáte kvalitný rastlinný nápoj – okrem vody môže byť vyrobený z obilnín, strukovín, orechov, semien alebo pseudoobilnín. Základom je voda, s ktorou sa rozmixovaná surovina zmieša. Niektoré výrobky môžu byť obohatené o vitamíny a minerálne látky. Ich využiteľnosť je oproti mikronutrientom v kravskom mlieku spravidla nižšia, ale najmä pre osoby, ktoré sú na rastlinné nápoje odkázané zo zdravotných dôvodov, ide o vhodný variant.
Pre koho môžu byť rastlinné nápoje vhodné?
Jednoznačne pre osoby, ktoré trpia alergiami, alebo potravinovými intoleranciami znemožňujúcimi konzumáciu kravského mlieka. Rastlinné alternatívy im umožňujú pracovať s touto alternatívou pri príprave jedál, ale aj napr. v kaviarňach či reštauráciách, čo má pozitívny vplyv na ich psychiku. Nie sú totiž toľko obmedzovaní svojou diétou a nemusia sa cítiť vyradení zo spoločnosti „zdravých“ spolustravníkov. Stále treba mať na pamäti, že nutričné hodnoty rastlinných nápojov sa od kravského mlieka líšia. V prípade dlhodobej konzumácie môže byť vhodné hľadať fortifikované nápoje – obohatené o spomínané vitamíny a minerálne látky (avšak bez prídavku cukru, ďalších aróm či farbív). Ďalšiu skupinu samozrejme tvoria ľudia, ktorí sa rozhodli pre alternatívne výživové smery, a ich diéta im konzumáciu kravského mlieka neumožňuje.
Okrem týchto stavov však stále platí, že kravské mlieko je oproti rastlinným nápojom nutrične jednoznačne najvhodnejšou voľbou.
Ako si rastlinný nápoj pripraviť doma?
Pokiaľ chcete mať zloženie a kvalitu rastlinného mlieka vo svojich rukách, môžete si ho vyrobiť doma – stačí vám mixér, voda, daná surovina (ovsené vločky, orechy, strukoviny a pod.), a prípadne štipka soli.
Čo si z toho odniesť?
Mlieko predstavuje v porovnaní s rastlinnými nápojmi nutrične hodnotnejšiu voľbu, pričom rastlinné alternatívy sú vhodnejšou alternatívou iba pre osoby trpiace potravinovou alergiou či intoleranciami. V závislosti od svojich potrieb je samozrejme možné zvoliť mlieko napr. s garanciou bezlaktózovosti alebo BIO certifikáciou, kde je dbané na etické zaobchádzanie so zvieratami.
Pri výbere rastlinného nápoja treba myslieť na to, že jeho nutričné hodnoty sú od mlieka značne odlišné, a z hľadiska dlhodobej konzumácie sa zamerať na kvalitné výrobky bez pridaného cukru, tuku a ďalších prídavných látok.