Hovorí sa, že ráno robí deň – či si však užívate cereálie na raňajky, alebo kedykoľvek počas dňa, uistite sa, že vyberáte tie kvalitné. Práve zloženie granoly a celkového denného jedálnička môže ovplyvniť dĺžku vášho nasýtenia, výkyvy energie, produktivitu a v dlhodobom horizonte napríklad aj celkové zdravie. Vo výrobku, ktorý si vkladáte do košíka, by nemal tvoriť majoritnú časť cukor alebo glukózový sirup. Kvalitná granola má totiž na prvých miestach úplne iné ingrediencie a v ideálnom prípade aj krátke a jednoduché zloženie.
Čo je vlastne granola?
Granola je v podstate „vylepšený“ mladší súrodenec müsli. Jej základ by mali tvoriť celozrnné ovsené (alebo iné obilné) vločky, orechy, sušené ovocie či semienka. Na rozdiel od sypkého müsli je granola zapekaná s tukom alebo v niektorých prípadoch čiastočne aj sirupom, čím vznikne lahodná a chrumkavá textúra. Vďaka tomuto spojeniu sú tiež pre granolu typické väčšie clustery – teda kusy základných surovín spojené do jedného krehký celku.
1. Obilné vločky – základ každej granoly
Na prvom mieste zloženia by pri granole bez debát mali figurovať obilné vločky – teda žiadna čokoláda, sušené ovocie, glukózový sirup alebo akýkoľvek olej. Práve obilniny vám totiž v cereáliách dodávajú komplexné sacharidy, ktoré sú zdrojom energie. Pokiaľ je to možné, vždy sa snažte vyberať celozrnné varianty – v obalových vrstvách zŕn sa totiž skrýva najväčšie množstvo vitamínov, minerálnych látok a vlákniny, ktorá podporuje dlhšiu dobu sýtosti a je tiež nevyhnutná pre správne trávenie.
2. Orechy, semená a tuky
Orechy a semená sú v cereáliách ďalším doplnkovým zdrojom vlákniny, ich hlavný prínos je však v zdraviu prospešných nenasýtených tukoch.
A čo tuk, ktorým je granola pri pečení „spojená“? V ideálnom prípade by malo ísť o kvalitné tuky a oleje, ktoré sú zdrojom nenasýtených mastných kyselín. Príkladom môžu byť orechové maslá a krémy, avokádový, olivový alebo napríklad sójový olej. Naopak, za menej kvalitný sa považuje palmový olej. Stretnúť sa môžete aj s kokosovým olejom, ktorý môže byť pôvodom kvalitný, treba však myslieť na to, že je zdrojom nasýtených mastných kyselín.
3. Sušené ovocie a sirupy
Sušené ovocie je koncentrovaným zdrojom jednoduchých cukrov a energie. Ich primeraný obsah však v granole rozhodne nie je na škodu, pretože výsledný produkt obohatí chuťovo aj vizuálne. V prípade pochybností venujte pozornosť aj tomu, či je toto sušené ovocie dosladené cukrom. Najkvalitnejšie granoly budú obsahovať skôr lyofilizované alebo nesladené kúsky ovocia, v ktorých sa cukor prirodzene vyskytuje v samom ovocí.
Niektoré granoly sú navyše spojené aj rôznymi sirupmi – v tomto prípade bude závisieť najmä od ich množstva a zdroja. Ideálnym kandidátom je napr. čakankový sirup, v ktorom väčšinu obsahu tvorí vláknina. V prípade javorového a datľového sirupu alebo medu je potrebné myslieť na to, že tieto produkty sú stále zdrojom jednoduchých cukrov, z hľadiska kvality použitých surovín však ide o vhodnejší variant ako napr. glukózový a glukózo‑fruktózový sirup.
4. Ďalšie zložky – čokoláda, proteínové chrumky, prídavné potravinárske látky
V granole sa môžu objaviť aj ďalšie zložky, čo samo o sebe nemusí predstavovať žiadne negatívum – vždy je však potrebné zamerať sa na kvalitu danej suroviny a jej množstvo. Pri čokoláde hľadajte percentuálny obsah kakaa, pri proteínových chrumkách zase zdroj bielkovín. Rovnako ako pri proteínových prípravkoch platí, že najkvalitnejšie bielkoviny pochádzajú z mlieka, srvátky alebo kazeínu. Na druhú stranu, v prípade granoly sa nekompletné rastlinné bielkoviny zo strukoviny (sója, hrach) dobre doplnia s aminokyselinami z obilnín. Je však na mieste poznamenať, že klasická granola (bez prídavku týchto proteínových zložiek) vo všeobecnosti obsahuje len malé množstvo bielkovín a pre vyvážené jedlo je potrebné ju nakombinovať s ďalšími potravinami.
A čo „éčka“? To, že granola obsahuje napr. slnečnicový lecitín (E322) alebo guarovú gumu (E412) nemusí byť znakom nižšej kvality výrobku, opäť si však dávajte pozor, aby produkt nebol preplnený zmesou aróm, farbív a ďalších látok – malo by vám skôr ísť o nutričnú hodnotu jedla než o žiarivé farbičky. O bezpečnosti potravinárskych prídavných látok si môžete viac prečítať v článku Éčka v potravinách: ako sa v nich vyznať?
S čím granolu kombinovať?
Ako už bolo povedané, granola ako taká obsahuje pomerne malé množstvo bielkovín. Ideálne je preto kombinovať ju s gréckym jogurtom, tvarohom alebo napríklad domácim proteínovým pudingom a ovocím.
Čo si z toho odniesť?
Základom kvalitnej granoly by vždy mali byť celozrnné obilné vločky. Ďalšími zložkami môžu byť napr. orechy, semená či sušené ovocie. Pri ďalších prísadách je vždy potrebné prihliadnuť na ich kvalitu, zdroj a množstvo v granole – ako napr. pri zdroji tuku alebo sirupov. Pretože granola obsahuje skôr malé množstvo bielkovín, je ideálne ju kombinovať s ďalšími zdrojmi proteínov.