Ranná opica: Prečo vlastne vzniká a ako sa jej vyvarovať?

Tomáš Novotný
Tomáš Novotný 5. 12. 2022 Prvýkrát publikované 26. 12. 2019
Aktualizované 5. 12. 2022
29 Páči sa mi Komentáre Uložiť článok
Ranná opica: Prečo vlastne vzniká a ako sa jej vyvarovať?

Alkohol sprevádza veľa zábavy a radostných chvíľ… dovtedy, kým si s ním pečeň poradí a vylúči ho z organizmu. To je potom zase iná rozprávka, len o niečo menej veselá. Opica a ranný bolehlav je nepríjemný následok alkoholového opojenia, počas ktorého si občas hovoríte, prečo ste to zase urobili. V dnešnom článku sa vám pokúsime objasniť, prečo opica vzniká a ako môžete minimalizovať jej prejavy.

Čo sa v dnešnom článku dozvieme?

  • Čím je v skutočnosti ranná opica spôsobená.
  • Ako sa prejavuje odbúravanie alkoholu.
  • Či sa jej dá nejako vyhnúť, alebo aspoň znížiť jej bolesť.

Čo spôsobuje rannú opicu?

Ranná opica je definovaná ako stav zhoršenia fyzického a psychického stavu počas dňa po nadmernej konzumácii alkoholu v momente, keď sa alkohol v krvi už nenachádza. Ranný bolehlav a jeho intenzita je spojená s množstvom faktorov a procesov, ktoré sa podeň podpisujú rôznym vplyvom:

1. Dehydratácia

Dehydratácia je jedným z kľúčových dôvodov, ktorý je zodpovedný za nepríjemné ranné prebudenie. Alkohol totiž naozaj organizmus dehydruje, takže ak ste si deň vopred nedali záležať na poriadnej hydratácii pomocou nealkoholických nápojov, máte problém.

Dehydratáciu spôsobenú alkoholom si môžete overiť jednoduchým spôsobom – ak sa ráno prebudíte s pocitom sucha v ústach a celé dopoludnie nemáte potrebu ísť na toaletu, prípadne zo seba dostanete po prebudení len veľmi žltú moč, zrejme je dehydratácia tým hlavným dôvodom, prečo sa ráno necítite tak úplne fresh.

Ranná opica: Prečo vlastne vzniká a ako sa jej vyvarovať?

2. Genetika

Alkohol sa v organizme rozkladá enzymaticky v dvoch krokoch. Najprv z alkoholu (etanolu) vzniká acetaldehyd, ktorý v druhom kroku oxiduje na kyselinu octovú. Zdá sa, že práve tento druhý krok (resp. jeho rýchlosť) je nesmierne dôležitá vzhľadom na rannú opicu počas nasledujúceho dňa.

Acetaldehyd je totiž pre ľudské telo výrazne toxickejšia látka než samotný alkohol. Čím dlhšie v tele zostáva, tým horšie.

Množstvo enzýmov, ktoré rozkladá acetaldehyd na kyselinu octovú, sa v populácii líši. Vedeckú štúdie naznačujú, že osoby, ktoré majú nižšiu aktivitu tohto enzýmu, majú intenzívnejšie ranné opice. Typickým príkladom sú Ázijci, ktoré majú geneticky nižšie zastúpenie enzýmu rozkladajúceho acetaldehyd.

3. Pijete na prázdny žalúdok

Experimentálne vedecké štúdie dokazujú, že pokiaľ konzumujete alkohol po jedle alebo súčasne s jedlom, hladina alkoholu v krvi nedosiahne takú úroveň ako v prípade, keď si nedáte žiadne jedlo.

Keďže je ranná opica veľmi úzko spojená s tým, do akej miery sa zvýši hladina alkoholu v krvi, môže byť jedlo rozhodujúcim faktorom pri snahe o zabránenie vzniku opice.

4. Kongenéry (vedľajšie látky, ktoré vznikajú pri výrobe alkoholu)

To slovo si dobre zapamätajte, pretože práve kongenéry hrajú pri vzniku opice ústrednú úlohu. Ide o vedľajšie látky vznikajúce pri fermentácii vybraných alkoholických nápojov. Dobrá správa je, že vášmu obľúbenému nápoju prepožičiavajú charakteristickú arómu a osobitú chuť. Zlá správa je, že vám kongenéry rapídne znižujú šance na to prebudiť sa v čulom stave.

Kongenéry sú typickou súčasťou nápojov, ako je brandy, whisky, rum či červené víno. Naopak len ťažko by ste ich hľadali v gine, vodke, pive či v bielom víne – siahnite preto radšej po nich, ak sa chcete vyhnúť nepríjemnej opici.

5. Nedostatočný a nekvalitný spánok

Zlý spánok je ďalší vietor do mlyna pre rannú opicu. Aj keď totiž prespíte odporúčaných 7 – 9 hodín spánku (čo, ruku na srdce, tiež nie je veľmi pravdepodobné), tak kvalita takého spánku aj tak nebude optimálna pre dostatočný odpočinok.

Berte do úvahy, že pri alkoholovom opojení je veľmi pravdepodobné, že budete počas večera podstatne akčnejší, než keby ste nepili a zostali doma. Takáto nadmerná aktivita kladie len ďalšie nároky na kvalitný a dostatočne dlhý spánok, ktorý, ako už vieme, najskôr nebude.

Odbúravanie alkoholu organizmus oslabuje a nás unavuje

Alkohol nie je pre ľudský organizmus nijako neznámou látkou, veď na jeho samotné spracovanie má telo hneď niekoľko špecifických enzýmov.

To stále neznamená, že práca s alkoholom je bezproblémová. Nie je, tu je niekoľko dôvodov:

  1. Odbúravanie alkoholu v tele je spojené s vyšším oxidačným stresom a vznikom prozápalového prostredia v organizme. To samo o sebe je spojené s jeho toxicitou a napríklad aj vplyvom na zníženie imunity. Podľa vedcov môže byť ale aj oxidačný stres jedným z dôvodov, prečo sa ráno neprebúdzame práve „vyspatí do ružova“.
  2. A nakoniec tu máme metabolity, ktoré pri odbúravaní alkoholu v organizme prirodzene vznikajú – aj tie totiž môžu zohrať dôležitú úlohu pri vzniku rannej opice. Pri spracovaní alkoholu v tele dochádza k vzniku acetaldehydu, a nakoniec až k tvorbe kyseliny octovej, ktorú organizmus môže využiť ako zdroj energie, alebo ju uložiť do tukových zásob (1 g alkoholu poskytuje asi 7 kcal).
  3. Acetaldehyd je neurotoxický metabolit, pre organizmus podstatne toxickejší oproti alkoholu. Ani kyselina octová ako finálny produkt premeny ale zrejme nie je celkom bez viny – jej zvýšená hladina v krvi môže tiež prispievať k bolestiam hlavy a k celkovej únave.
Ranná opica: Prečo vlastne vzniká a ako sa jej vyvarovať?

Ako zmierniť prejavy opice a je možné ju úplne eliminovať?

Existuje len jeden osvedčený spôsob, ako sa vyhnúť opici – nepiť, alebo aspoň nepiť veľa. Chápem, že to asi nie je práve to, čo ste chceli počuť.

Ponúkame preto ďalšie (hoci podstatne menej efektívne) možnosti, ako zmierniť ranné prejavy opice:

  1. Počas konzumácie alkoholu nezabúdajte na príjem nealkoholických tekutín – čím viac ich vypijete, tým lepšie pre vás. Pred zaspaním si doprajte niekoľko povinných pohárov s vodou, a ak zvládnete, pridajte do nej štipku soli na efektívnejšie zadržanie tekutín v organizme.
  2. Vyhraďte si čas na spánok – každá hodina spánku navyše sa počíta.
  3. Ak si môžete vybrať, preferujte nápoje s nízkym obsahom kongenérov, ktoré negatívne ovplyvňujú vznik opice. Voľte preto radšej pivo, biele víno, gin alebo vodku a nepreháňajte to s miešaním jednotlivých druhov.
  4. Niektoré rastliny či rastlinné extrakty môžu čiastočne pomôcť so zmiernením prejavov opice, menovite ide o sibírsky či červený ženšen, opunciu či extrakt z kurkumy. Nečakajte ale zázraky, účinnosť týchto prírodných látok je len minimálne preukázaná.
  5. Aj keď to niekedy nie je jednoduché, oplatí sa vám nenechať ráno žalúdok prázdny. Zvoľte nejaké ľahké jedlo, prípadne proteínový nápoj. Uvidíte, že sa vám čoskoro urobí lepšie, a možno si vďaka obsiahnutému cysteínu vytvoríte o trochu viac vášho prirodzeného antioxidantu glutatiónu, ktorý vám pomôže vyrovnať sa s oxidačným stresom.
  6. Horčíkom, vitamínom C či B-komplexom nič nepokazíte, ale rozhodne nečakajte zázraky. Ak totiž netrpíte nedostatkom týchto mikroživín dlhodobo, tak vám jedna šumivá tableta s opicou pravdepodobne príliš nepomôže.
  7. A ak sa vám aj tak nepodarilo zabrániť opici, postaviť na nohy vás môže silná káva, a prípadne jedna tableta Ibalginu či Aspirinu (s nimi to ale naozaj radšej nepreháňajte, alkohol sám o sebe je poriadna záťaž na pečeň). Opicu s tým síce „nevyliečite“, ale pomôže vám to zmierniť jej nepríjemné prejavy.
Ranná opica: Prečo vlastne vzniká a ako sa jej vyvarovať?

Čo si z toho odniesť?

  • Opica a ranný bolehlav sú bežným následkom bujarých večierkov a osláv, ktoré sprevádza hojná konzumácia najrôznejších druhov alkoholu.
  • Hlavnými vinníkmi ranných opíc sú kongenéry prítomné vo vybraných alkoholických nápojoch (brandy, whiskey, červené víno, rum), dehydratácia prameniaca zo samotného odbúravania alkoholu a nekvalitný krátky spánok.
  • Situáciu navyše zhoršuje oxidačný stres spôsobený metabolizmom alkoholu, ktorý dáva vzniknúť prozápalovému prostrediu. Rovnako sa pod vznik rannej opice podpisujú aj metabolity rozkladu alkoholu (acetaldehyd a kyselina octová).
  • Neexistuje žiadny funkčný liek na opicu, jediným spoľahlivým riešením je konzumácia alkoholu v nižších či žiadnych dávkach (neprekvapivo). Priemerný muž by mal ustáť približne 4 porcie alkoholu (1 porcia predstavuje asi 500 ml piva alebo 2 dcl vína či 40 cl tvrdého alkoholu) bez následkov v podobe opice, žena asi o 1 porciu menej v závislosti od celkovej hmotnosti, telesnej kompozície a individuálnych rozdielov.
  • Pomôcť môže dostatočný príjem tekutín pri konzumácii alkoholu, snaha o kvalitný spánok či výber takých nápojov, ktoré obsahujú menej kongenérov (pivo, vodka, gin, biele víno).
  • Ani biele víno ale nemusí byť tou najbezpečnejšou voľbou. Z dôvodu vysokého množstva organických kyselín si môžete ľahko podráždiť tráviaci trakt, a spôsobiť si tým nevoľnosť a bolesti brucha. Vo finále si tak vlastne príliš nepomôžete…
  • Ľahká fyzická aktivita a čerstvý vzduch sú ďalšou skvelou metódou, ako zatočiť s nepríjemnou opicou. Doprajte si prechádzku na čerstvom vzduchu a čoskoro zabudnete, že ste včera boli na nejakom večierku…

Pridaj sa k 40 tis. odberateľov

Každému z nich raz týždenne vyberáme tie najlepšie články, ktoré sú určené 100% práve jemu.

Odoberať
29 Páči sa mi Uložiť článok