Ako sa stravovať počas choroby a čomu sa radšej vyhnúť?

overil/a PhDr. Barbora Matějčková
Komentáre
Ako sa stravovať počas choroby a čomu sa radšej vyhnúť?
Čo v článku nájdeš?
Zobraziť zoznam Skryť zoznam
  • Ochorenie predstavuje pre telo stres a je sprevádzané zvýšenou potrebou príjmu energie.
  • Pri ochorení je jedným z najdôležitejších faktorov správna hydratácia, ktorá podporuje normálnu funkciu bunkových membrán.

Čo sa v tele počas infekčného ochorenia deje?

Pri kontakte s patogénom dôjde v prvom rade k aktivizácii imunitného systému. Čo to konkrétne znamená?

Najskôr si pripomeňme, že imunitný systém predstavuje ochranu tela pred vonkajšími a vnútornými škodlivými látkami a zaisťuje jeho integritu. Do imunitného systému je zapojené obrovské množstvo buniek a látok – niektoré môžu priamo likvidovať nežiaduce patogény, iné sa zase podieľajú na vyslaní prvotného signálu a upozornení na nebezpečenstvo atď. Možno ste už počuli o makrofázach, lymfocytoch atď. Nasledujúce riadky vám pomôžu si v týchto názvoch urobiť poriadok.

„Rozdelenie“ imunitného systému

1. Nešpecifická (vrodená) imunita

Je v organizme zabudovaná už pred narodením. Na stretnutie s akýmkoľvek patogénom reaguje rovnakým spôsobom – nevie ich rozlíšiť alebo si tento „boj“ zapamätať nabudúce. Jej výhodou ale je, že je veľmi rýchla a môže byť spustená takmer okamžite. Patria sem napr. aj prirodzené bariéry zabraňujúce vniknutiu patogénov do tela – kože, membrány atď.

  • Bunková zložka: (o škodlivé látky sa starajú špeciálne bunky)
    • fagocyty  bunky schopné pohlcovať pevné častice z okolia,
    • makrofágy bunky tiež fungujúce na princípe fagocytózy, špecializujú sa ale na „upratovanie“ vlastných poškodených buniek tela,
    • NK bunky  tzv. natural killers môžu priamo likvidovať nežiaduce látky, alebo vyslať signály na spustenie ďalších imunitných reakcií.
  • Humorálna zložka: (v preklade „týkajúca sa tekutín“, skôr je však postavená na účinkoch látok a molekúl prítomných v krvnom riečisku)
    • interferóny –glykoproteíny, ktoré zvyšujú odolnosť buniek vo svojom okolí k napadnutiu nežiaducimi patogénmi,
    • komplement –skupina glykoproteínov, ktoré sa navzájom postupne aktivujú a pomáhajú s bojom proti patogénom.

2. Špecifická imunita

V genóme sú dané iba základy špecifickej imunity, rozvíja sa teda až po narodení. V priebehu vývoja človeka dochádza k vývoju a diferenciácii, zapamätaniu patogénov atď. Špecifická imunita je vždy viazaná na imunitu nešpecifickú a funguje s ňou v súlade.

  • Bunková zložka
    • T‑lymfocyty  bunky bieleho krvného radu, ktorých špecificita sa určuje v týmuse. Podľa funkcie sa delia na niekoľko skupín, majú schopnosť si pamätať patogén a pri ďalšom stretnutí dochádza k rýchlej a efektívnej obrane,
    • B‑lymfocyty – vznikajú v kostnej dreni a ich konečným štádiom sú plazmatické bunky produkujúce špecifické protilátky proti nežiaducim patogénom.
  • Humorálna zložka
    • Protilátky  bielkovinová látka, ktorá sa viaže na špecifický antigén. Existuje mnoho tried protilátok, napr. IgG, IgA, IgM, IgD, IgE,
    • Cytokíny  skupina peptidov slúžiacich predovšetkým na signalizáciu a komunikáciu zložiek imunitného systému.

Stručne povedané, po stretnutí s cudzorodou látkou sa vo vašom tele aktivuje veľké množstvo reakcií, syntéza látok, odpratávanie odumretých buniek a ďalšie procesy. Také množstvo dejov však vyžaduje veľa energie či špecifických látok prítomných okrem iného v strave. Ako teda jesť, aby ste svojmu telu v boji proti chorobe čo najviac pomohli?

Čo od vás organizmus počas choroby potrebuje?

1. Pokoj a kvalitný spánok

Ak vás čítanie vyššie uvedených zložiek imunitného systému vyčerpalo, predstavte si, ako musí byť vyčerpané vaše telo, pokiaľ všetky tieto systémy aktivuje v boji proti chorobe. Vo chvíli, keď cítite, že na vás skutočne „niečo lezie“, je potrebné podriadiť sa potrebám svojho organizmu a zbytočne ho nevyčerpávať ďalšími náročnými aktivitami.

Aj keď sa vám možno zdá, že jeden tréning alebo napríklad aj alkoholový večierok predsa nič nepokazí, môže to byť pomyselný klinec do rakvy. Vo chvíli, keď sa vaše telo bráni množiacim sa patogénom totiž odvádzate jeho pozornosť a energiu na regeneráciu svalovej hmoty alebo metabolizáciu alkoholu, zatiaľ čo vírusy či baktérie sa veselo množia. Odloženie fyzickej námahy vám môže v niektorých prípadoch pomôcť k tomu, aby sa choroba nerozbehla v plnej miere, zarazili ste ju ešte v počiatku a „nedorazili sa“ napríklad aj na týždeň. V týchto prípadoch sa teda rozhodne oplatí neprepínať.

2. Dostatok tekutín

Optimálny pitný režim je základom celkového zdravia, pri chorobe je však hydratácia ešte o kúsok dôležitejšia. Metabolizmus a obranné reakcie bežia na plné obrátky, je preto potrebné tekutiny priebežne dopĺňať. Dostatočná hydratácia totiž zaistí, že všetko môže skutočne fungovať tak, ako má. Zároveň podporuje aj normálnu funkciu bunkových membrán, ktorých poškodenie by mohlo viesť k rýchlejšiemu šíreniu infekcie medzi bunkami.

Najmä pri horúčke alebo hnačkových ochoreniach je dostatok tekutín absolútnou prioritou – tieto ochorenia totiž majú skutočne vysoké riziko rozvoja dehydratácie. Pokiaľ ste schopní prijímať dostatok energie a živín zo stravy, vhodnými tekutinami budú voda a nesladené čaje. Pokiaľ nemôžete prijímať stravu, bude ideálne siahnuť po sladených nápojoch, ešte lepšie s obsahom elektrolytov. Existujú aj špeciálne už pripravené roztoky, ako napr. Kulíšek, ktoré sú vhodné najmä pri vážnej hnačke a vracaní u detí. Tieto rehydratačné roztoky sa predávajú aj vo variante pre dospelých, alebo ich možno pripraviť doma z týchto surovín:

  • 1 l prevarenej vody,
  • 8 čajových lyžičiek cukru,
  • 1 čajová lyžička soli,
  • šťava z 2 pomarančov.

3. Dostatočný príjem energie a špecifických živín

Pokiaľ ste zvyknutí byť neustále v pohybe, môžete mať dojem, že pri chorobe zrazu nemáte žiadny energetický výdaj, a preto by ste nemali veľmi jesť, aby ste nepribrali. Nemôžete byť však ďalej od pravdy – všetky vyššie zmienené reakcie vyžadujú energiu, ktorú si vaše telo môže brať buď zo stravy, alebo z uložených zásob. V drvivej väčšine prípadov ale nepôjde po tuku, ale najskôr po glykogéne, a potom bielkovinách. Proteíny však v tele nie sú uložené v zásobe, preto si telo v tomto prípade musí siahnuť do svalov. Snaha o „vyhladovanie choroby“ preto nepovedie k uzdraveniu, ale k stratám svalovej hmoty, čo môže mať pri vážnych a dlhotrvajúcich ochoreniach až fatálne následky. O podvýžive si môžete podrobne prečítať v článku Podvýživa: akým spôsobom narúša fungovanie organizmu, a ako jej predchádzať?

Najmä pri krátkodobých ochoreniach preto odporúčam jesť tak, ako ste boli doteraz zvyknutí a vyberať si kvalitné potraviny s obsahom špecifických živín, ktoré vaše telo aktuálne najviac potrebuje (pozri ďalej). Keďže každý organizmus a metabolizmus pracuje trochu inak, nie je možné plošne určiť, o koľko sa potreba energie počas ochorenia zvyšuje, obzvlášť pokiaľ ide o rôzne choroby. Pri horúčke všakt ento údaj máme – nárast telesnej teploty o 1 °C zvyšuje metabolický obrat o 10 – 12,5 %.

Ako sa stravovať počas choroby a čomu sa radšej vyhnúť?

Aké živiny a potraviny jesť počas choroby?

1. Sacharidy

Pokiaľ nemáte žiadne obmedzenia v jedle (neschopnosť prehĺtania, nechutenstvo, tráviace problémy) odporúčam sa držať zásad zdravého stravovania, teda komplexných sacharidov s dostatočným obsahom vlákniny. Ak ste totiž zvyknutí na pohyb, pár dní ležania môže vaše črevá ukolísať k „nečinnosti“ – vláknina vám pomôže s pravidelným vyprázdňovaním.

Pokiaľ máte akékoľvek problémy a môžete prijať len minimum stravy, zamerajte sa skôr na zdroje jednoduchých sacharidov, ktoré nezaťažia váš tráviaci trakt a dodajú telu rýchlu energiu. Príkladom môžu byť ovocné šťavy, zrelšie ovocie, sladené nápoje atď. Ideálne je pridať aj elektrolyty, ako bolo už uvedené vyššie.

2. Bielkoviny

Choroba znamená stres pre vaše telo, a stres je spojený s nižšou alebo vyššou mierou „rozkladu“ svalovej hmoty. Pre jej udržanie, ale aj pre efektívny boj s chorobou, preto prijímajte dostatok kvalitných bielkovín, ktoré nájdete v mäse, vajciach, mliečnych výrobkoch alebo strukovinách – rastlinné zdroje odporúčam kombinovať s obilninami, aby sa doplnilo aminokyselinové spektrum bielkovín.

3. Tuky

Tuky sú najbohatším zdrojom energie, preto by nemali byť vynechávané ani pri chorobe. Sústreďte sa predovšetkým na zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny, ktoré nájdete v rastlinných zdrojoch. Niektoré štúdie tiež potvrdzujú efektivitu suplementácie omega‑3 mastných kyselín počas infekčných ochorení. Iné práce však hovoria o tom, že je potrebné túto oblasť dôkladnejšie preskúmať a najmä vysoké dávky omega‑3 by potenciálne mohli viesť k zvýšenému riziku oxidácie niektorých zložiek a vzniku škodlivých oxidačných produktov. Pri prípadnej suplementácii preto neprekračujte odporúčané denné množstvo.

4. Polievky, vývary

Polievky a silné vývary v sebe spájajú všetky predchádzajúce body – zaistia vám hydratáciu, elektrolyty, porciu zeleniny, bielkovín a sacharidovú vložku. Navyše poriadne zahrejú a ruku na srdce, ide o typické „comfort food“.

5. Zázvor a cesnak

Cesnak a zázvor štípu a pália nielen vás, ale aj „bacily“ – cesnak má antimikrobiálne, antivirotické a antifungálne účinky, zázvor zase disponuje antibakteriálnymi a antioxidačnými vlastnosťami. Dokáže aj čiastočne pomôcť od nevoľnosti, takže pri chorobe ide „smrteľnú“ kombináciu.

  • Podrobné informácie o zázvore, vrátane receptu na domáci ginger shot, nájdete v článku Kúzelný zázvor: podpora imunity a ďalšie zdravotné benefity

6. Ovocie a zelenina

Čerstvé ovocie a zelenina sú zdrojom vitamínu C, ktorý je pri ochorení viac ako potrebný. Namiesto cmúľania citróna však siahnite v prvom rade po žltej, oranžovej alebo červenej paprike – tá ho oproti citrusom obsahuje viac ako dvojnásobok.

7. Morské ryby

Morské ryby sú zdrojom bielkovín, nenasýtených mastných kyselín a vitamínu D, čo sa počas choroby náramne hodí. Pokiaľ k nim navyše prihodíte aj nejakú zeleninu a sacharidovú prílohu, máte chutné a živinami nabité jedlo.

8. Kvasené potraviny

V kvasených potravinách nájdete látky a organizmy s pozitívnym účinkom na mikrobióm, ktorý sa na ľudskej imunite podieľa veľkou mierou. Navyše sa v nich typicky nachádza aj vitamín C alebo vitamín K. Pokiaľ sa chcete pripraviť na jeseň a zimu, môžete si fermentovanú zeleninu jednoducho vyrobiť doma – napríklad podľa receptu Fermentovaná zelenina pre dobré trávenie a imunitu.

9. Fermentované mliečne výrobky

Mliečne výrobky sú zdrojom bielkovín, vápnika aj vitamínu D. Vo fermentovanej podobe navyše prospejú aj vašim črevným baktériám – ideálnou voľbou tak bude jogurt alebo kefír. Pokiaľ vás táto téma zaujíma podrobnejšie, informácie nájdete v článku Kefír: kyslý probiotický zázrak.

Čo si z toho odniesť?

Ochorenie pre vaše telo znamená boj s patogénmi, a preto je potrebné zásobiť ho energiou, zbytočne sa nevysiľovať a dostatočne piť. Najmä pri krátkodobých ochoreniach príjem energie znižovať neodporúčam, naopak sa zamerajte na výber kvalitných potravín s obsahom bielkovín, zdraviu prospešných tukov, vitamínu D, vitamínu C alebo protizápalových látok.

Mám ísť cvičiť, aj keď som chorý?
Mám ísť cvičiť, aj keď som chorý?
Máme ísť cvičiť, keď sme chorí, alebo nie? To je podobne stará otázka ako Hamletovo: „Byť, či nebyť?“ Dnes sa pozrieme na túto otázku okom vedy a povieme si, kedy ísť cvičiť, a kedy naopak radšej zostať pekne v pelechu.
Trápí vás nachlazení? Otužujte se! Těchto 7 zásad byste měli znát
Trápí vás nachlazení? Otužujte se! Těchto 7 zásad byste měli znát
Nebojte se ledové vody. Staňte se otužilci, posilněte svou imunitu a posuňte svoje zdraví na novou úroveň!
Zázvor, česnek a co dál? 10 nejúčinnějších potravin proti nachlazení
Zázvor, česnek a co dál? 10 nejúčinnějších potravin proti nachlazení
Ale ne, už zase se nás pokouší skolit nějaká nemoc. Co jíst a pít, abychom podpořili přirozenou obranyschopnost organismu proti zákeřným bacilům?
Elektrolyty v športe: ako ich správne dopĺňať?
Elektrolyty v športe: ako ich správne dopĺňať?
Straty niektorých elektrolytov môžu byť pri fyzickej aktivite také, že sa už oplatí myslieť na ich doplnenie. V tomto článku sa dozvieš, pri akých aktivitách má zmysel to riešiť a akým spôsobom elektrolyty dopĺňať.
Kefír: kyslý probiotický zázrak
Kefír: kyslý probiotický zázrak
Etymológia slova kefír vás zavedie až k tureckému slovu „keyif“, ktoré označuje „dobrý pocit“, ktorý máte po jeho pití zažívať. A presne o tom je náš dnešný článok. Predstavíme si základné informácie, benefity pre zdravie a dáme aj pár informácií o kefírových zrnách, vďaka ktorým máte možnosť vytvorenia svojho domáceho výrobku!
Vitamin C - k čemu je dobrý a v jakých potravinách jej hledat?
Vitamin C - k čemu je dobrý a v jakých potravinách jej hledat?
Když se řekne vitamin C, většině z nás se vybaví hlavně citron, pomeranč, nebo grep. Paleta potravin, ze kterých můžeme tento vitamin získat, je však o hodně pestřejší a některé jej dokonce obsahují v ještě vyšším množství, než zmiňované citrusové plody. K čemu je vitamin C vlastně dobrý a v jakých potravinách ho tedy hledat, se dozvíte v dnešním článku.
Bielkoviny: základná makroživina potrebná nielen pre rast svalov
Bielkoviny: základná makroživina potrebná nielen pre rast svalov
Bielkoviny sú jednou zo základných makroživín – vedeli ste ale, aké funkcie v tele zastávajú? A koľko by ste ich mali denne prijať?
Ryba na tanieri: Ako si vybrať čerstvú a ktoré druhy sú najzdravšie?
Ryba na tanieri: Ako si vybrať čerstvú a ktoré druhy sú najzdravšie?
Ryby patria medzi najzdravšie potraviny, ktoré si môžeme pravidelne dopriať. Viete, čím vynikajú a aké sú medzi jednotlivými druhmi rýb rozdiely po výživovej stránke?
Sacharidy: ako sa v nich vyznať a potrebné ich pri chudnutí vyraďovať?
Sacharidy: ako sa v nich vyznať a potrebné ich pri chudnutí vyraďovať?
Sacharidy sú vo výžive človeka základným zdrojom energie. Najmä pri redukčných diétach sú často v jedálničku obmedzované – je to však skutočne potrebné? A čo sa v tele deje, keď ich prestanete jesť úplne?
Polievky: prečo ich jesť a ktoré sú najvhodnejšie pri vašom cieli?
Polievky: prečo ich jesť a ktoré sú najvhodnejšie pri vašom cieli?
Neviete si (nielen) nedeľný obed predstaviť bez poctivej polievky? Jej zaradenie do jedálnička je rozhodne dobrý nápad – tento článok vám predstaví hneď 6 výhod konzumácie polievok a obohatí vás o recepty z domácej i zahraničnej kuchyne.
Podvýživa: akým spôsobom narúša fungovanie organizmu a ako jej predchádzať?
Podvýživa: akým spôsobom narúša fungovanie organizmu a ako jej predchádzať?
Pod pojmom „podvýživa“ si možno predstavíte vychudnutého človiečika, ktorý sa mnoho dní nedostal k jedlu. Realita však môže mať oveľa viac podôb – dokonca aj obézny človek môže v skutočnosti trpieť podvýživou. Ako sa to dá? Dozviete sa v článku.
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
8 cvikov na posilnenie a uvoľnenie bedrovej chrbtice
8 cvikov na posilnenie a uvoľnenie bedrovej chrbtice
Bolesti chrbta dokáže pomerne ľahko narúšať každodenné aktivity bežného života. Pokiaľ trápia aj vás, konkrétne tie v bedrovej časti, je tento článok presne pre vás. Zaoberá sa technikami preťahovania a posilňovania, ktoré pomôžu s bolesťou, stuhnutosťou a zároveň fungujú ako prevencia proti budúcim problémom.
20 tipov na zdravú desiatu do práce aj do školy
20 tipov na zdravú desiatu do práce aj do školy
Asi každý pozná ten pocit, keď vás v práci alebo v škole prepadne hlad. Preto je dobré byť pripravený a zahnať ho rýchlou desiatou. A čo si so sebou môžete vziať? Inšpirujte sa naším článkom.
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
S nafúknutým bruchom sa stretol takmer každý a všetci sa zhodnú, že dokáže poriadne znepríjemniť deň. Pokiaľ sa však problémy s trávením opakujú alebo vás dokonca trápia dlhodobo, je potrebné zakročiť. V dnešnom článku vám predstavíme 7 možných príčin nafúknutého brucha spoločne s ich riešeniami!