Máte veľmi radi klasické marlenkové guľky? Tak si ich urobte doma v zdravšej verzii bez zbytočného bieleho cukru. Sú jednoduché na prípravu a určite ich zvládne každý. Na Vianoce pohladia každý jazyk a ani nezbadajú rozdiel.
1 porcia obsahuje
- 79,2 kcal
- 11,7 g sacharidov
- 2,9 g tukov
- 1,3 g bielkovín
Na 30 porcií
- 250 g celozrnnej špaldovej múky
- 1 vajce
- 65 g Vilgain medu z oblasti lesa
- 40 g masla
- 60 g datľového cukru
- 1 čajová lyžička jedlej sódy
- 180 g kondenzovaného ovseného mlieka
- 40 g masla
Postup
-
Všetky surovíny na cesto si dáme do misky a vymiesime kompaktné cesto.
-
Cesto rozvaľkáme na plech s papierom na pečenie a pečieme na 185 °C 12 minút. Necháme vychladnúť.
-
Korpus rozlámeme a rozmixujeme v mixéri najemno. Odložíme si z neho trochu do menšej misky (cca 20‑40 g).
-
Zvyšný rozmixovaný korpus dáme do druhej misky a vymiesime s kondenzovaným mliekom a maslom.
-
Zmes odložíme na 10 minút do chladničky. Potom tvarujeme menšie guľky a obaľujeme v rozmixovanom korpuse. Skladujeme v chladničke maximálne týždeň.
-
Tak dobrú chuť!