Sezamová pasta tahini
Tahini, niekedy tiež tahina či tehina, je pasta z drvených sezamových semienok. Najčastejšie sa vyrába z lúpaných semienok, možno sa stretnúť aj s nelúpanými (tmavšia farba) či praženými semienkami (plnšia chuť). Tradične obsahuje aj morskú soľ. Sezamová pasta má dôležitú úlohu v ázijskej a stredomorskej kuchyni.
Pasta tahini je, rovnako ako samotné sezamové semienka, nutrične bohatá. Obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny B a E, je dobrým zdrojom minerálnych látok (fosfor, mangán alebo zinok) a taktiež antioxidantov.
Použitie tahini
Bez sezamovej pasty si možno len ťažko predstaviť cícerovú nátierku hummus, falafel, a nezastupiteľnú úlohu má aj v orientálnej cukrovinke chalve. Tahini možno využiť aj pri príprave poliev, dresingov, na zahustenie či zjemnenie omáčok a polievok, ako ingredienciu pri pečení alebo dip či nátierku.