Cestoviny z ryžovej múky
Ryžové cestoviny sú populárne bezlepkovou alternatívou pšeničných cestovín. Vyrába sa z ryžovej múky, prípadne zo zmesi s tapiokovým či kukuričným škrobom. Okrem „klasických tvarov cestovín“ sa ryžová múka využíva aj na výrobu ryžových rezancov a papiera, ktoré sú obľúbené v nespočetných ázijských receptoch. Medzi výhody ryžových cestoviny sa radí:
- vysoký obsah komplexných sacharidov,
- nízky obsah tuku,
- vhodnosť pre celiakov a alergikov na lepok,
- sú dobrým zdrojom mangánu a selénu.
Ryžové cestoviny a rezance sa vyrábajú z tzv. rafinovanej (bielej) ryže, ktorá je zbavená povrchových vrstiev, kvôli čomu sa vyznačuje nižším obsahom minerálnych látok a vlákniny a vyšším glykemickým indexom v porovnaní s celozrnnými cestovinami. Na trhu sú však k dostaniu aj cestoviny z hnedej ryže.
Zobraziť viac
Zobraziť menej