Chipsy tak trochu inak
Chipsy sú obľúbená (ne)zdravá pochúťka, ktorú si najčastejšie doprajeme pri televízii či pri stretnutí s priateľmi. Klasickým zemiakovým chipsom síce ešte neodzvonilo, na ich miesto sa však postupne tlačia chuťovo a nutrične zaujímavejšie alternatívy.
Veľký vzostup zaznamenávajú najmä zeleninové a strukovinové chipsy, ktorých výroba sa od tých zemiakových značne líši. Zeleninové chipsy sa vyrábajú priamo zo zeleninových lupienkov, prípadne zo zmesi so zemiakovými vločkami. Strukovinové chipsy obvykle obsahujú vysoké percento strukovinovej múky - hrachovej, šošovkovej alebo cícerovej.
Zelenina a strukoviny možno zdravšie znie, u každých chipsov si však treba strážiť spôsob prípravy – pečené chipsy sú spravidla lepšie ako tie vyprážané – a tiež reálne zloženie – sacharidy a tuky by mali byť vyvážené obsahom vlákniny a bielkovín. Vysoký obsah bielkovín (až 50%) obsahujú tzv. proteínové chipsy, ktoré poslúžia všetkým, ktorí chcú doplniť dennú dávku bielkovín a zároveň si dať niečo na zub.
Ďalšou alternatívou sú chipsy kokosové, ktoré sa vyrábajú sušením a následným pečením kokosovej dužiny. Kokosové chipsy je možné chrumkať len tak, veľké uplatnenie nájdu ale aj ako ozdoba či oživenie jedla - skvele sa hodí do šalátov, kaší, či dezertov.