Čo je xylitol?
Xylitol je nízkokalorické sladidlo prírodného pôvodu, ktoré slúži ako náhrada klasického cukru. Xylitol sa najčastejšie získava extrakciou z brezovej kôry (odtiaľ označenie brezový cukor), okrem toho sa prirodzene vyskytuje aj v ovocí, zelenine, a malé množstvo zvládne vytvoriť aj ľudské telo. Hlavnými výhodami xylitolu je:
- veľmi nízky glykemický index,
- nízky obsah kalórií (2,4 vs 4 kcal/g u cukru),
- vhodnosť pre diabetikov,
- sladivosť podobná cukru,
- vhodnosť pri redukčných diétach.
Sladidlo xylitol je možné použiť ako priamu náhradu klasického cukru pri sladení nápojov, varení či pečení (v receptoch nahrádza cukor v pomere 1:1). Vďaka pozitívnemu vplyvu na zubnú sklovinu sa často tiež pridáva do žuvačiek. Pri nadmernej konzumácii môže mať preháňavé účinky. V primeranom množstve je považovaný za vhodný aj počas tehotenstva.
Zobraziť viac
Zobraziť menej