Cestoviny shirataki
Konjakové cestoviny, v Japonsku známe ako shirataki, sú obľúbenou nízkokalorickou a bezsacharidovou alternatívou klasických cestovín. Vyrábajú sa z konjakovej múky, a obsahujú až 97 % vody. K dostaniu sú vo forme konjakovej ryže, špagiet, wok či udon rezancov. Výhodami konjakových cestovín je:
- nulový obsah sacharidov a tukov,
- nízky obsah kalórií,
- vysoký obsah vlákniny,
- vhodnosť pre diabetikov, celiakov či vegánov.
Cestoviny shirataki sa vyznačujú obsahom rozpustnej vlákniny glukomanánu, ktorá dokáže zväčšiť svoj objem až 50‑krát, vďaka čomu ľahko zasýtia a potlačia hlad. Konzumácia konjakových cestovín tak môže mať pozitívny vplyv na zažívaciu sústavu, reguláciu cholesterolu a krvného cukru a môžu tiež pomôcť s redukciou hmotnosti. Sú vhodné aj do low carb alebo keto diéty. Pri častej konzumácii treba dbať na celkový energetický príjem.
Cestoviny shirataki sú samy o sebe bez chuti, dobre však absorbujú chute ďalších prísad, vďaka čomu majú univerzálne využitie. Hodia sa do kombinácie s omáčkou, mäsovou zmesou, do polievok či šalátov. Na rozdiel od klasických cestovín je ich konzistencia tuhšia a viac na skus, podobné ryžovým cestovinám. Príprava konjakových cestovín je jednoduchá - stačí ich iba rozbaliť, prepláchnuť a tepelne upraviť.