Prírodný hnedý cukor
Trstinový cukor sa vyrába lisovaním cukrovej trstiny a následnou kryštalizáciou prefiltrovanej trstinovej šťavy. Vyznačuje sa prirodzeným obsahom melasy, ktorá sa pri výrobe čiastočne oddeľuje na ďalšie účely, a výsledná hnedá farba tak závisí od podielu melasy v trstinovom cukre. Do kategórie trstinového cukru sa radí aj panel, pri ktorom je ale prirodzený obsah melasy zachovaný.
Trstinový cukor je vyhľadávanou alternatívou klasického bieleho repného cukru s jemnou karamelovou chuťou. Ako sladidlo sa používa pri príprave dezertov, sladkých pokrmov alebo nápojov. Z nutričného hľadiska sa však od klasického bieleho cukru takmer nelíšia.
Každý hnedý cukor však nemožno považovať za trstinový. Kvôli rozšírenému dopytu po hnedom cukre dochádza často k dofarbovaniu bieleho repného cukru karamelovým sirupom či melasou.