Erytritol

Radenie
:
Predvolené

Čo je erytritol?

Erytritol je prírodné sladidlo bez kalórií, ktoré sa vyrába fermentáciou kukuričného či pšeničného škrobu (bezpečné aj pre celiakov), a nemá nepríjemnú pachuť. V prírode sa bežne vyskytuje aj v ovocí či zelenine. Hlavnými vlastnosťami erytritolu je:

  • nulový glykemický index,
  • takmer nulový obsah kalórií,
  • nižšia sladivosť ako cukor (60 – 70 %),
  • vhodnosť pre diabetikov,
  • vhodnosť pri redukčných či low carb diétach.

Sladidlo erytritol sa používa ako nekalorická alternatíva cukru na dosladenie kávy, čaju, dezertov, kaší či jedál. Kvôli nižšej sladivosti môžeš klasický cukor nahrádzať v trochu vyššom pomere ako 1:1. Erytritol sa bežne predáva v kryštalickej podobe, napr. do pečenia však príde vhod múčka.

Pri striedmej konzumácii nehrozia pri erytritole žiadne vedľajšie účinky, pri vysokých dávkach (viac ako 50 g) môžem dochádzať k zažívacím problémom. Sladidlo je vhodné aj počas tehotenstva.

Mohlo by ťa tiež zaujímať