Čo je erytritol?
Erytritol je prírodné sladidlo bez kalórií, ktoré sa vyrába fermentáciou kukuričného či pšeničného škrobu (bezpečné aj pre celiakov), a nemá nepríjemnú pachuť. V prírode sa bežne vyskytuje aj v ovocí či zelenine. Hlavnými vlastnosťami erytritolu je:
- nulový glykemický index,
- takmer nulový obsah kalórií,
- nižšia sladivosť ako cukor (60 – 70 %),
- vhodnosť pre diabetikov,
- vhodnosť pri redukčných či low carb diétach.
Sladidlo erytritol sa používa ako nekalorická alternatíva cukru na dosladenie kávy, čaju, dezertov, kaší či jedál. Kvôli nižšej sladivosti môžeš klasický cukor nahrádzať v trochu vyššom pomere ako 1:1. Erytritol sa bežne predáva v kryštalickej podobe, napr. do pečenia však príde vhod múčka.
Pri striedmej konzumácii nehrozia pri erytritole žiadne vedľajšie účinky, pri vysokých dávkach (viac ako 50 g) môžem dochádzať k zažívacím problémom. Sladidlo je vhodné aj počas tehotenstva.