- Bobule açaí, pravopisne správne aj v podobe acai, sú v skutočnosti kôstkovicami pochádzajúce z oblasti Amazónie v Južnej Amerike.
- Pre domorodé kmene boli po stáročia základnou potravinou, ktorá často tvorila 25 % ich jedálnička.
- Acai má potenciálne zdraviu prospešné účinky, vrátane protizápalových a antioxidačných vlastností.
Čo to je alebo ide o superpotravinu?
Acai je drobné fialové ovocie pochádzajúce z rovnomennej palmy, ktorú možno nájsť v dažďových pralesoch Južnej Ameriky, najmä v oblasti Amazonského pralesa. Tieto kôstkovice sú známe predovšetkým pre svoju vysokú koncentráciu makroživín a antioxidantov. Obsahujú však celý ďalší rad zdraviu prospešných látok, vrátane vitamínov, minerálnych látok, vlákniny či mastných kyselín. Vďaka tomu je acai často označovaný za superpotravinu a pridávaný do všemožných jedál, ako sú šaláty, zmrzliny, pudingy, ale aj ako súčasť omáčok k rybám, hydine či hovädziemu mäsu.
Poznáte už superpotravinu Rakytník rešetliakový: superpotravina plná benefitov? Pokiaľ nie, tento článok vám ju podrobne predstaví!
Ako je na tom s obsahom živín?
Už vyššie je naznačené, že acai je naozaj bohatý na širokú paletu bioaktívnych látok – má vysoký obsah antioxidantov, vrátane polyfenolov, flavonoidov a antokyanov, ktoré chránia telo pred poškodením spôsobeným nadbytkom voľných radikálov. Ďalej obsahuje mnoho vitamínov a minerálnych látok, vrátane vitamínov A, C, E, vápnika, draslíka a železa. Tie sú okrem iného kľúčové pre správnu funkciu imunitného systému, zdravia kože, zraku, kostí a svalov. Obsahuje aj zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny, najmä mononenasýtenú kyselinu olejovú. Navyše je zdrojom esenciálnych omega‑3 a omega‑6 mastných kyselín, ktoré sú dôležité pre zdravie srdca, mozgu a psychickú pohodu.
Stráca ovocie a zelenina vitamíny pri uskladnení v chladničke? To a ďalšie odpovede nájdete v článku Ako skladovať ovocie a zeleninu, aby si uchovali čo najviac vitamínov?
4 potenciálne benefity acai
- Podpora rovnováhy v množstve voľných radikálov: pretože je acai bohatý na antioxidanty, chráni telo pred poškodením spôsobeným nadbytkom voľných radikálov, čo môže pomôcť znižovať riziko vzniku chronických ochorení.
- Podpora kardiovaskulárneho zdravia: vďaka obsahu dôležitých mastných kyselín, najmä omega‑3 a omega‑6 mastných kyselín (existujú aj koncentrovanejšie zdroje, ale toto môže byť príjemná a chutná alternatíva), môže konzumácia acai prispieť k podpore zdravia srdca a ciev. Tie znižujú hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a zlepšujú celkovú cievnu funkciu.
- Podpora správnej funkcie imunitného systému: nálož vitamínov a minerálnych látok, ktoré acai obsahuje, napomáha správnej funkcii imunitného systému. Pravidelná konzumácia môže posilniť obranyschopnosť tela proti infekciám a zápalovým ochoreniam.
- Podpora trávenia: acai obsahuje tak ako väčšina ovocia i zeleniny vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie, čím napomáha pravidelnému vyprázdňovaniu.
Prečítajte si článok Ako prirodzene podporiť správnu funkciu trávenia?, aby vaše trávenie nebolo trápenie!
Do čoho pridať acai?
Asi najznámejšou možnosťou je zakomponovať acai do smoothie. Najlepšie sa hodí so sladšími komponentmi (keďže je sám skôr kyslejší), ako je hrozno, figy, mango, granátové jablká, čerešne, banány, mučenky, ananásy či jablká, spoločne s tekutinou vo forme vody, kokosovej vody či klasického a rastlinného mlieka. O dostatok bielkovín sa postará proteínový prášok alebo chia semienka.
Ďalšou možnosťou je pridanie acai do müsli, ovsenej kaše či jogurtu – klasických raňajkových možností. Stačí ho buď v podobe pyré či bobúľ pridať k ovseným vločkám, orechom, semenám a ďalším obľúbeným prísadám a vytvoriť extra výživné raňajky či desiatu. V tekutej konzistencii ho možno použiť ako polevu alebo džem.
Chytila vás chuť na ovsenú kašu? Vyskúšajte Vilgain zdravé recepty!
Ideálnou voľbou je aj ako zložka do rôznych šalátov! Osviežujúcou verziou je jeho podoba v podobe dresingu (s olivovým olejom, balzamikovým octom, javorovým sirupom a dijonskou horčicou), zmiešať s kelom, hráškom, avokádom, cícerom, syrom feta a semienkami granátového jablka!
Na čo si dať pozor?
Hoci je acai všeobecne považovaný za bezpečnú súčasť jedálnička, rovnako ako pri iných potravinách je potrebné dbať na základnú opatrnosť, a to predovšetkým, keď:
- Máte alergie na ovocie: aj keď sú alergické reakcie na acai vzácne, niektorí ľudia nemusia mať toleranciu k určitým zložkám tohto ovocia (napríklad pri peľových alergiách). Preto je dôležité sledovať reakcie svojho tela (vyrážky, svrbenie, opuchy…) a v prípade príznakov pre istotu navštíviť alergiológiu.
- Pravidelne užívate lieky: pokiaľ pravidelne užívate lieky (alebo máte chronické zdravotné komplikácie), je na mieste zaradenie acai do svojho jedálnička prebrať s lekárom. Dôvodom je vysoké množstvo látok, ktoré môžu účinnosť týchto medikamentov ovplyvniť (najmä v prípade problémov s krvnou zrážanlivosťou alebo diabetesom).
Čo si z toho odniesť?
Kôstkovice acai sú superpotravinou posledných rokov a nie je sa čomu diviť. Sú bohaté na vitamíny, minerálne látky, vlákninu i antioxidanty a prispievajú nielen k ochrane tela pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, ale aj k podpore správnej funkcie kardiovaskulárneho, imunitného i tráviaceho systému. Pred ich intenzívnejším nasadením do jedálnička sa ale najskôr poraďte so svojím lekárom, obzvlášť pokiaľ máte alergické reakcie na iné potraviny či pravidelne užívate medikamenty.