Hasselback zemiaky

60 min.
Komentáre
Hasselback zemiaky
ilustračný obrázok, zdroj: epicurious.com

Hasselback zemiaky sú nielen chuťová, ale aj vizuálna bomba! Pochádzajú zo Švédska, kde boli prvýkrát pripravené v reštaurácii Hasselbacken v roku 1953. Zemiaky sa narežú na tenké plátky, ktoré zostanú spojené v spodnej časti, a potom sa pečú v rúre s maslom, bylinkami a syrom. Výsledkom sú extra chrumkavé zemiaky, ktoré sa hodia k mäsu, rybám alebo šalátom.

Nákup použitých surovín pre recept

1 porcia obsahuje

  • 235 kcal
  • 18 g sacharidov
  • 13 g tukov
  • 9 g bielkovín

Na 8 porcií

Postup

  1. Predhrejte si rúru na 200 °C a vymažte pekáč maslom.

  2. Umyte zemiaky a osušte ich papierovou utierkou. Nešúpte ich.

  3. Zemiaky jednotlivo položte na doštičku a pomocou ostrého noža narežte na tenké plátky bez toho, aby ste prerezali celý zemiak. Na spodnej časti nechajte asi 1 cm neporušený.

    TIP: dajte zemiak medzi dve čínske paličky, ktoré pomôžu pri rezaní.

  4. V malej miske rozdrvte maslo so soľou, čiernym korením, cesnakom a rozmarínom. Zemiaky potrite maslovou zmesou, snažte sa ju dostať medzi plátkami. Posypte parmezánom.

  5. Pečte v rúre 45 až 60 minút alebo kým zemiaky nebudú mäkké vo vnútri a chrumkavé na povrchu. Občas ich potrite výpekom z pekáča.

  6. Pred podávaním posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a doplňte obľúbenou omáčkou alebo dipom. Dobrú chuť!

Použité produkty v recepte

__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
Zapečený karfiol so zemiakmi a vajcami

Zapečený karfiol so zemiakmi a vajcami

Patatas bravas: španielske pečené zemiaky

Patatas bravas: španielske pečené zemiaky

Ražniči na plechu so zemiakmi

Ražniči na plechu so zemiakmi

Zapečené zemiaky s lososom a špenátom

Zapečené zemiaky s lososom a špenátom

Francúzske zemiaky

Francúzske zemiaky

Zapečené zemiaky s brokolicou a R2E morčacím mäsom

Zapečené zemiaky s brokolicou a R2E morčacím mäsom

Sedliacke zemiaky

Sedliacke zemiaky

Zdravé zemiakové knedle plnené údeným mäsom s kapustou

Zdravé zemiakové knedle plnené údeným mäsom s kapustou

Losos s pistáciovou krustou a zemiakmi

Losos s pistáciovou krustou a zemiakmi

Obaľovaný losos s ľahkým zemiakovým šalátom

Obaľovaný losos s ľahkým zemiakovým šalátom

Zemiakový šalát 3-krát inak podľa #Aktintim

Zemiakový šalát 3-krát inak podľa #Aktintim

Smashed potatoes: pečené zemiaky v šupke s bylinkovým dipom

Smashed potatoes: pečené zemiaky v šupke s bylinkovým dipom

Staročeská lokša alebo zemiakové placky vo fitness verzii

Staročeská lokša alebo zemiakové placky vo fitness verzii

Fitness jednohubky: Bramborové pizza jednohubky zmizí během chvíle ze stolu

Fitness jednohubky: Bramborové pizza jednohubky zmizí během chvíle ze stolu

Fit cuketovo-mrkvové placky s cesnakovým dipom

Fit cuketovo-mrkvové placky s cesnakovým dipom