Skorá odroda špargle pochádza z Grécka a neskôr dozrieva aj v západnej Európe. Tiež by sme si ju dokázali vypestovať aj doma. Je to trvácna zelenina, na jednom mieste vydrží aj 15‑20 rokov. Je skvelým zdrojom kyseliny listovej, len 100 g špargle pokryje dennú dávku. Zabraňuje zápalu vzniku močových ciest, tiež je dobré afrodiziakum a omladzuje bunky v tele.
1 porcia obsahuje
- 481,5 kcal
- 7,8 g sacharidov
- 30 g tukov
- 44,5 g bielkovín
Na 2 porcie
- 300 g špargle
- 100 ml mlieka
- 150 g mozarelly
- 2 vajcia
- 65 g 30 % Eidamu
- 1 čajová lyžička morskej soli
- čierne korenie
- 1 balenie morčacích pŕs
- kokosový olej v spreji
- pažítka
Postup
-
Do misky si rozklepeme vajcia, prilejeme mlieko, osolíme, okoreníme čiernym korením a dobre rozmiešame metličkou.
-
Do zmesi nastrúhame na hrubo polovicu mozarelly a premiešame.
-
Môžeme pridať aj cesnak podľa chuti.
-
Formu si vystriekame kokosovým olejom, uložíme špargľu, ktorej sme odstránili drevnatú časť. Na špargľu rozoberieme morčacie prsia.
-
Všetko to rovnomerne zalejeme vaječnou zmesou a na vrch nastrúhame zvyšok mozarelly a jemne pozatláčame do medzier.
-
Pečieme na 200 °C asi 25 minút do zlatista.
-
Potom ešte posypeme eidamom a zapečieme ešte 5‑10 min.
-
Posypeme pažítkou a môžeme vychutnávať. Dobrú chuť!