- Nealkoholické pivo obsahuje menej ako 0,5 % alkoholu.
- Celý rad štúdií pozoruje pozitívny vplyv nealkoholického piva na ľudské zdravie.
- Nealkoholické pivo obsahuje približne 5 g sacharidov na 100 ml nápoja.
Nealkoholické pivo býva niekedy považované za menej nezdravý variant bežného piva. Prekvapivo však celý rad štúdií dochádza k záverom, že nealkoholické pivo môže byť pre ľudský organizmus naopak prospešné. Aké látky nealkoholické pivo obsahuje a na čo si dať pri konzumácii pozor?
Polovičné množstvo kalórií oproti bežnému pivu
Pivo sa vyrába z vody, jačmenného sladu a chmeľu. A je to práve chmeľ, vďaka ktorému je pivo relatívne bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré môžu mať na ľudský organizmus celý rad priaznivých účinkov.
Nealkoholické pivo má oproti klasickému pivu tú výhodu, že obsah alkoholu neprekračuje 0,5 %. Jeho výživové hodnoty na 100 ml nápoja je možné zhrnúť v nasledujúcej tabuľke:
Svetlé nealkoholické pivo | |
Energetická hodnota | 21 kcal |
Bielkoviny | < 0,5 g |
Sacharidy | 5 g |
Cukry | 2,4 g |
Tuky | 0 g |
Alkohol | 0,49 g |
Hlavné rozdiely oproti klasickému pivu
- Celková energetická hodnota je približne polovičná.
- Obsah alkoholu je približne 10‑krát nižší ako v bežnom alkoholickom pive.
Čo ale zostáva, je obsah sacharidov vrátane cukrov, ktoré sa do piva dostávajú pôvodom z obilného (väčšinou jačmenného alebo pšeničného) sladu. Ide o prirodzene sa vyskytujúce cukry, napriek tomu je ich pri pravidelnej konzumácii nealkoholického piva vhodné brať do úvahy, pretože určitú kalorickú hodnotu majú.
- Ako je to s konzumáciou piva ihneď po dokončení športového výkonu? Prečítajte si náš ďalší článok Keď si dám po tréningu pivo, je to ako keby som necvičil?
Zaujímavosť zo svetovej pivnej súťaže
V roku 2022 sa v kategórii nealkoholických pív celosvetovej súťaže World Beer Cup umiestnil produkt z USA od značky Grüvi Golden Lager. Ide o svetlé pivo so zníženým podielom lepku a vysokou chmeľovou horkosťou. V roku 2008 sa na prvom mieste umiestnil český Birell, ktorý pre český trh varí Plzeňský Prazdroj.
Prečo je pivo horké a prečo je chmeľ zdravý?
Chmeľ patrí medzi základné suroviny určené na výrobu alkoholického i nealkoholického piva. Medzi hlavné účinné látky chmeľu patria tzv. humulóny alebo alfa‑kyseliny. Pri varení piva sa alfa‑kyseliny premieňajú na izo‑alfa‑kyseliny, ktoré majú charakteristickú horkosť a navyše stabilizujú pivnú penu.
Celková horkosť sa vyjadruje v jednotkách IBU, pričom 1 IBU zodpovedá 1 mg izo‑alfa‑kyselín na 1 liter piva. Nealkoholické pivo Birell má hodnotu IBU 29, nealkoholický Zlatý Bažant svetlý 0,0 % má hodnotu IBU 25, najznámejšie české alkoholické pivo Pilsner Urquell má hodnotu IBU 39.
Okrem týchto látok obsahuje chmeľ celý rad flavonoidov s antioxidačnými účinkami, z ktorých najznámejší a najlepšie preskúmaný je tzv. xantohumol. Práve tieto látky bývajú študované pre svoje priaznivé účinky na ľudský organizmus, najčastejšie sa spomína pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém či protizápalový účinok, niekedy sa tiež hovorí o zlepšení inzulínovej citlivosti.
Nealkoholické pivo a vplyv na črevný mikrobióm
Konzumácia piva môže mať tiež priaznivý vplyv na črevný mikrobióm. Odborníci predpokladajú, že to môže byť spôsobené dvoma mechanizmami:
- flavonoidy z chmeľu môžu priaznivo ovplyvniť rast niektorých symbiotických baktérií v črevách,
- niektoré druhy piva môžu tiež obsahovať živé mikroorganizmy.
V štúdii z roku 2022 bolo spozorované, že konzumácia alkoholického i nealkoholického piva zvýšila mikrobiálnu diverzitu črevného mikrobiomu, čo býva indikátor pozitívnej zmeny.
- Táto štúdia rezonovala nielen v českých médiách, aj my sme jej závery do detailu rozobrali v našom článku Naozaj podporuje pitie piva zdravia čriev? Nová štúdia prináša zaujímavé poznatky.
O dva roky staršia štúdia z roku 2020 však dochádza k pozitívnym záverom iba v prípade nealkoholického piva, bolo totiž preukázané, že prítomnosť alkoholu priaznivé účinky chmeľových zložiek anuluje.
Je ťažké v súčasnosti tvrdiť, ako presne nealkoholické pivo ovplyvňuje prostredie črevného mikrobiómu, štúdie však naznačujú, že účinky sú priaznivé. Práve to môže nakoniec stáť aj za niektorými z vyššie spomenutých benefitov, ako je pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém alebo na inzulínovú citlivosť.
- Chcete vedieť viac o vplyve konzumácie piva na ľudský organizmus? Prečítajte si náš ďalší článok Robí pivo naozaj pekné telá? Ako zodpovedá telo športovca na konzumáciu alkoholu?
Nealkoholické pivo, kalórie a chudnutie
Hoci nealkoholické pivo nemá nulovú energetickú hodnotu a obsahuje sacharidy, v porovnaní s bežným pivom obsahuje približne polovičné množstvo kalórií.
Birell svetlý | Pilsner Urquell | |
Energetická hodnota | 21 kcal/100 ml | 42 kcal/100 ml |
Sacharidy | 5 g/100 ml | 5,1 g/100 ml |
Alkohol | 0,49 ml/100 ml | 4,4 ml/100 ml |
Občasná konzumácia nealkoholického piva môže byť súčasťou zdravého jedálnička aj pri snahe o redukciu hmotnosti. Prijaté kalórie sa samozrejme do celkového denného príjmu započítavajú rovnako ako iné živiny, ale vďaka absencii alkoholu kalorická hodnota zodpovedá približne energetickej výdatnosti sladených minerálnych vôd.
- Prečo je pravidelná konzumácia alkoholu problematická pri chudnutí? Dozviete sa v našom ďalšom článku Chudnutie a alkohol: ako si občas dopriať, aby aj napriek tomu išli kilogramy dole?
Čo si z toho odniesť?
Nealkoholické pivo sa vyrába z vody, jačmenného sladu a chmeľu či chmeľových výťažkov. Vďaka špeciálnemu procesu výroby obsahuje menej ako 0,49 % alkoholu, čo z neho robí podstatne zdravší a energeticky menej výdatný nápoj v porovnaní s bežným pivom.
Nealkoholické pivo má na ľudský organizmus celý rad pozitívnych účinkov, za ktoré môže pravdepodobne práve prítomnosť chmeľu a látok v ňom obsiahnutých. Najčastejšie sa hovorí a zvýšenej diverzite črevnej mikroflóry, pozitívnom vplyve na kardiovaskulárny systém a inzulínovú citlivosť.
Napriek minimálnemu obsahu alkoholu nealkoholické pivo stále obsahuje kalórie pochádzajúce z prítomných sacharidov vrátane cukrov. Tie pochádzajú z obilného (najčastejšie jačmenného) sladu a ich podiel je porovnateľný s bežným alkoholickým pivom. Z toho dôvodu je vhodné pitie nealkoholického piva nepreháňať, pretože práve tekuté kalórie bývajú častou príčinou priberania na hmotnosti.