- Jablčný ocot je výrobok so všestranným využitím vyrobený z fermentovanej jablčnej šťavy.
- Jeho korene siahajú až do starovekého Egypta a Babylonu, kde bol cenený pre svoje údajné liečivé účinky.
- Kyselina octová obsiahnutá v jablčnom octe je spájaná s reguláciou hladiny cukru v krvi a telesnej hmotnosti.
„Každé ráno si nalačno dávam pohár vody s panákom jablčného octu…“ Takto začína pomerne dosť interview nielen Victoria's Secret modeliek, ale aj ďalších svetoznámych celebrít. Čo sú ale tie ospevované benefity, poprípade je na nich toľko pravdy, koľko sa tvrdí? To a ďalšie zaujímavosti nájdete v tomto článku!
Pekne od začiatku – prečo je okolo jablčného octu taký boom?
Rastúca popularita jablčného octu a jeho spojenie s niektorými slávnymi osobnosťami môže byť čiastočne vysvetlená rôznymi faktormi, vrátane marketingu, médií a spoločenských trendov. Je však potrebné zaujať zdravú dávku skepticizmu ohľadom niektorých tvrdení, pretože nie všetky jeho účinky sú dostatočne vedecky preukázané. O tom ale až nižšie. Teraz si poďme rozobrať práve onen „boom“ posledných rokov.
Rýchlo sa šíriace trendy nemusia byť vždy to pravé. Ako je na tom Intuitívne stravovanie ako trend sociálnych sietí: Je naozaj pre každého? sa dozviete v tomto článku!
Je prezentovaný ako „zázračný prostriedok na detoxikáciu, chudnutie a reguláciu cukru v krvi“. Nie je to ale také jednoduché – aj keď jablčný ocot môže mať niektoré potenciálne výhody, sám o sebe určite ako magická pomôcka na reguláciu hmotnosti alebo zlepšenie celkového zdravia fungovať nebude.
Využitie v kuchyni aj kúpeľni
V kuchyni
Jablčný ocot je určite známejším pomocníkom práve v kuchyni. Okrem toho, že slúži ako prírodný konzervant, ho môžete využiť ako ingredienciu do mnohých pokrmov a receptov – je obľúbeným prvkom v sladkých aj slaných omáčkach a marinádach. Jeho kyslá chuť pridáva hĺbku a vyváženosť aj šalátom. Navyše ho možno v mnohých prípadoch použiť ako náhradu za biely ocot pri konzervovaní zeleniny alebo pri varení vajec, pomáha udržať ich pevnosť. V kuchynskom prostredí je najlepšie siahnuť po organickom a nefiltrovanom jablčnom octe obsahujúcom množstvo prospešných baktérií a enzýmov.
Nebaví vás nudný jedálniček bez chuti? Skúste článok Ako na zdravé zálievky a dresingy?
V kúpeľni
Jablčný ocot nachádza využitie aj v kúpeľni – pri jeho zmiešaní s vodou vznikne zmes na efektívne odstránenie vodných škvŕn a usadenín, ako sú vodný kameň alebo mydlové zvyšky. Vďaka prírodnému zloženiu navyše získate ekologicky šetrnú alternatívu k agresívnym čistiacim prostriedkom!
8 potenciálnych zdravotných benefitov jablčného octu
- Obsah zdraviu prospešných látok: primárnou aktívnou zložkou je už vyššie spomínaná kyselina octová – tá mu dodáva silnú kyslú vôňu a chuť. Vedci sa domnievajú, že práve ona je zodpovedná za popredné nižšie zmienené zdravotné prínosy jablčného octu. Organický a nefiltrovaný jablčný ocot tiež obsahuje látku zvanú materská kultúra, ktorá sa skladá z bielkovín, enzýmov a priateľských baktérií.
- Pomoc pri regulácii škodlivých baktérií: jablčný ocot pomáha zabíjať patogény, vrátane niektorých kmeňov baktérií. Zároveň je už dlho tradične využívaný na čistenie a dezinfekciu, liečbu plesní nechtov, vší, bradavíc a ušných infekcií – Hippokrates používal ocot na čistenie rán už pred viac ako 2000 rokmi. Je tiež účinným konzervantom. Štúdie ukazujú, že bránia baktériám, ako je E. coli, aby rástli a spôsobovali tak kazenie potravín.
- Pomoc s reguláciou hladiny cukru v krvi: niektoré štúdie odporúčajú pred jedlom s vyšším obsahom sacharidov vypiť nápoj obsahujúci jablčný ocot (pomer 1 čajová lyžička k 250 ml vody). Je to z dôvodu, že ocot spomaľuje rýchlosť vyprázdňovania žalúdka a zabraňuje tým väčším výkyvom hladiny cukru v krvi. Navyše zlepšuje citlivosť na inzulín, čo pomáha telu presunúť viac glukózy z krvného riečiska do buniek, čím hladinu cukru v krvi dokonca znižuje. (Jablčný ocot je síce všeobecne uznávaný ako bezpečný, ale pokiaľ užívate lieky na zníženie hladiny cukru v krvi, poraďte sa o jeho užívaní so svojím lekárom či iným odborníkom).
- Pomoc pri regulácii hmotnosti: jeden výskum z roku 2022 poznamenal, že v krátkodobých štúdiách, keď účastníci konzumovali jablčný ocot s jedlom, zaznamenali potlačenie chuti do jedla počas ďalších 2 hodín – to môže nepriamo viesť k obmedzeniu energetického príjmu a lepšej regulácii hmotnosti. Dlhodobejšie štúdie však zatiaľ nepreukázali žiadny vzťah medzi jablčným octom a potlačením chuti do jedla.
- Pozitívny vplyv na funkciu kardiovaskulárneho systému: riziko srdcových ochorení môže ovplyvniť niekoľko biologických faktorov – výskum (predovšetkým na zvieratách) naznačuje, že práve jablčný ocot by mohol niektoré z nich zlepšiť. Replikačná štúdia na ľuďoch aj zvieratách z roku 2020 poznamenala, že jablčný ocot môže potenciálne znižovať hladinu lipoproteínov s nízkou hustotou, triglyceridov a celkového cholesterolu. Na potvrdenie týchto hypotéz je však potrebné väčšie množstvo dlhodobejších štúdií na ľuďoch.
- Pomoc pri syndróme polycystických vaječníkov (PCOS): ide o hormonálny stav spojený s abnormálnymi menštruačnými cyklami, vysokými hladinami androgénnych hormónov a ovariálnymi cystami a inzulínovou rezistenciou. Jedna staršia 3‑mesačná štúdia zistila, že 7 žien s PCOS, ktoré po večeri vypili 1 polievkovú lyžicu jablčného octu so 100 ml vody, mali pravidelnejšiu menštruáciu a stabilnejšiu hladinu hormónov – predpokladá sa, že to súvisí so zlepšením stavu inzulínovej rezistencie, ktorá je s PCOS často spojená. Vzhľadom na nedostatočnú vzorku však toto nemožno brať ako relevantný záver a sú potrebné ďalšie štúdie na potvrdenie tejto hypotézy.
- Pomoc na udržanie zdravého trávenia: teória je taká, že jablčný ocot zvyšuje kyslosť žalúdka, čo pomáha telu vytvárať viac pepsínu, enzýmu, ktorý štiepi bielkoviny. Tí, ktorí ho užívajú na pomoc s trávením, obvykle pijú 1 až 2 polievkové lyžice s pohárom vody bezprostredne pred jedlom, v súčasnej dobe neexistuje žiadny dôkaz, ktorý by túto dávku podporoval – hoci iné doplnky, ako je betaín HCL, môžu s kyslosťou žalúdka pomôcť.
- Zlepšenie zdravia pokožky: pleť má prirodzene mierne kyslé pH, no u ľudí s exémom a kožným ochorením môžu nastať z tohto prirodzeného stavu výchylky. Lokálne použitie zriedeného topického jablčného octu môže pomôcť obnoviť prirodzené pH pokožky a zlepšiť ochrannú kožnú bariéru. Na druhú stranu alkalické mydlá a čistiace prostriedky môžu ekzém dráždiť (štúdia na 22 ľuďoch s ekzémom uviedla, že namáčanie jablčného octu nezlepšilo kožnú bariéru a spôsobilo podráždenie pokožky), takže jeho využitie v rámci svojej kozmetickej rutiny preberte so svojím kožným lekárom či iným odborníkom.
Zaujíma vás téma inzulínovej rezistencie viac? Článok Inzulínová rezistencia a cukrovka 2. typu: Prečo vzniká a je možné ju riešiť? všetko osvetlí!
Vedľajšie účinky a ako sa im vyhnúť?
Odborníci zatiaľ nestanovili bezpečné alebo odporúčané množstvo jablčného octu pre rôzne zdravotné použitie. Ľudia by sa mali pred jeho pravidelným využitím/konzumáciou na liečbu zdravotného stavu alebo pri použití vo väčšom množstve najskôr poradiť s lekárom. Typicky sú však užívané dávky v rozmedzí od 1 čajovej lyžičky až po 2 polievkové lyžice denne.
Vzhľadom na to, že je jeho kyslosť zodpovedná za mnohé z jeho zdravotných prínosov, určite ho nemiešajte s ničím, čo by mohlo kyselinu neutralizovať (vyššie množstvo olivového oleja) a znížiť eventuálne pozitívne účinky. Zároveň majte na pamäti, že kyslosť octu môže pri pravidelnom používaní poškodiť aj zubnú sklovinu. Pitie predovšetkým slamkou a následné vypláchnutie úst vodou vám ale môže pomôcť tomuto vedľajšiemu účinku predísť.
Dokáže bájna voda s citrónom umocniť spaľovanie tuku? odpoveď na túto otázku vám dá tento článok!
Zatiaľ čo v malých dávkach môže byť užívanie jablčného octu spojené so zdravotnými prínosmi, pravidelná konzumácia veľkých množstiev po dlhú dobu môže byť nebezpečná a môže byť spojená s vedľajšími účinkami, vrátane nízkej hladiny draslíka v krvi. Ak po užití jablčného octu zaznamenáte akékoľvek vedľajšie účinky, prestaňte ho užívať a prediskutujte tieto príznaky s lekárom.
Čo si z toho odniesť?
Mnoho webových stránok, zástancov prírodnej zdravotnej starostlivosti a hollywoodskych hviezd vyzdvihuje jablčný ocot do neba s jeho výnimočnými zdravotnými prínosmi, vrátane zníženia hmotnosti a liečby určitých chorôb. To ale nie je tak úplne pravda – bohužiaľ existuje iba malý počet kvalitných prác, ktoré by jednoznačne podporili väčšinu tvrdení týkajúcich sa týchto potenciálnych benefitov. Jeho využitie v kuchyni či v rámci kozmetickej rutiny však prínosné byť môže, obzvlášť čo sa týka eliminácie patogénnych baktérií, regulácie zníženia hladiny cukru v krvi či dokonca v rámci starostlivosti o vlasy. Jeho využitie však vždy najskôr konzultujte so svojím lekárom či iným odborníkom.