Zelenina a ovocie: je lepšie ich lúpať, alebo jesť so šupkou?

Markéta Blahunková
Markéta Blahunková 2. 8. 2021
Uložiť článok
Zelenina a ovocie: je lepšie ich lúpať, alebo jesť so šupkou?

Ako väčšina z vás vie, odporúča sa konzumovať každý deň minimálne 600 g ovocia a zeleniny, pričom príjem zeleniny má byť prevažujúci nad príjmom ovocia (v pomere 2:1). Ľudia sa však často pýtajú, či zelenina pri tepelnej úprave stráca živiny, či je možné doplniť dennú potrebu ovocia len formou smoothie, či je najlepšie ovocie a zeleninu umývať špeciálnymi prípravkami alebo ich dať vylúhovať do vody s jedlou sódou alebo či je potrebné ovocie a zeleninu škriabať a lúpať. V dnešnom článku sa zameriame práve na niektoré z týchto otázok.

Na čo sa v článku zameriame

  • Čoho je ovocie a zelenina zdrojom

  • Čo sa vlastne nachádza v šupke

  • Aký je dôvod lúpať šupku

  • Ako správne čistiť ovocie a zeleninu

  • Ktoré druhy je vhodné lúpať a pri ktorých je to zbytočné

Plody plné bioaktívnych látok a vlákniny

Ovocie i zelenina sú bohatými zdrojmi vitamínov, minerálnych látok, vlákniny, antioxidantov a mnohých ďalších pre zdravie priaznivých tzv. bioaktívnych látok. Jednotlivé druhy ovocia a zeleniny sa medzi sebou v obsahu bioaktívnych látok, ale aj v množstve cukru a vody, líšia. Aby ste prijali všetky potrebné mikronutrienty, je vhodné kombinovať rôzne druhy ovocia a zeleniny počas dňa.

Obsah bioaktívnych látok nie je v šupke a dužine rovnaký. V šupke sa napríklad nachádza viac vitamínu C, A, K, draslíka, horčíka a vlákniny. V šupke ovocia môže byť až 300x viac antioxidantov než v dužine. V dužine nájdete viac vody a sacharidov.

Vyšší obsah vlákniny v neolúpanom ovocí a zelenine vás viac zasýti. Odstránením šupky môžete prísť až o tretinu pôvodného obsahu vlákniny.

obrázok z istockphoto.com

Lúpať či nelúpať?

Okrem toho, že sa v šupke nachádza veľa prínosných nutrientov, je nutné spomenúť, že môže byť zdrojom najrôznejších látok používaných pri ich pestovaní (hnojivá, pesticídy), distribúcii a skladovaní (vosky). Obsah týchto zlúčenín bude síce pri domácej produkcii nízky, na šupke však môžu zostať zvyšky pôdy, ktoré môžu byť zdrojom mikroorganizmov (vrátane tých vysoko rizikových, ako je salmonela a listéria), kameňa, piesku a zvieracích exkrementov.

Pri zbere a manipulácii prejdú plody mnohými rukami, aj v obchode ohmatá ovocie a zeleninu veľa ľudí. Aby sme znížili obsah všetkých nežiaducich látok a mikroorganizmov, je nevyhnutné pred konzumáciou ovocie i zeleninu správne očistiť a umyť.

Ovocie a zeleninu, ktorých šupka nie je jedlá alebo by bolo ťažké ju v surovom stave pohrýzť, je vždy nutné ošúpať, ide napríklad o:

  • citrusové plody

  • tropické ovocie (liči, ananás, banány, papaya, maracuja, granátové jablko...)

  • avokádo

  • melón

  • niektoré druhy tekvíc, ako napr. tekvica zimná

  • cibuľa, cesnak, zeler

Ako je to s tými pesticídmi?

Často omieľanou témou je obsah pesticídov v ovocí a zelenine. Pesticídy sa podľa prieskumov môžu nachádzať na povrchu šupky, v šupke, niektoré druhy sú prítomné aj v dužine. Odstránenie pesticídov možno dosiahnuť ich dôkladným umytím, tým dôjde k zníženiu obsahu asi o 50 %, odstránia sa iba pesticídy zachytené na povrchu šupky. Olúpaním je však možné dosiahnuť zníženie o viac ako 85 %, odstránite tak pesticídy zo šupky aj z časti dužiny.

Odstránením šupky sa však značne zníži obsah nutrientov, ktoré obsahuje. Štúdie poukazujú na to, že pre obsah pesticídov v ovocí a zelenine sú stanovené prísne limity, ktoré sú navyše definované tak, že ani pri ich prekročení by jedinec nemal byť ohrozený na zdraví (a to ani ak je vegetarián alebo vegan, u ktorých sa predpokladá, že konzumujú viac ovocia a zeleniny než bežná populácia).

Z hľadiska vyššieho prínosu pre zdravie je teda výhodnejšie ovocie a zeleninu (ktorých šupky sú jedlé) dôkladne umyť a nelúpať, hoci nedosiahneme také zníženie obsahu pesticídov.

obrázok z Gettyimages / WESTEND61

Ako správne čistiť ovocie a zeleninu

Ako teda správne umývať ovocie a zeleninu, aby ste odstránili všetky nečistoty, hmyz, mikroorganizmy a znížili obsah pesticídov?

  1. Podľa odborníkov nie je vhodné na umývanie ovocia a zeleniny používať špeciálne čistiace prostriedky, pretože mnohé prítomné chemické zlúčeniny môžu prechádzať do potraviny. Hoci sa javí podľa niektorých štúdií používať jedlú sódu ako účinné, odborníci stále preferujú umývať plodiny iba studenou až vlažnou pitnou vodou.
  2. Ovocie a zelenina by mali byť umývané vždy až tesne pred spracovaním či konzumáciou, inak sa rýchlejšie kazia. Malo by sa umývať aj ovocie a zelenina, ktoré máte v pláne lúpať či škriabať. Po umytí je vhodné ovocie i zeleninu osušiť čistou utierkou či obrúskom.
  3. Ovocie a zelenina, ktoré majú pórovitý povrch, ako sú zemiaky, mrkva, petržlen, citrusy, je vhodné pri umývaní očistiť jemnou kefkou.
  4. Listová zelenina by mala byť ponorená do misy so studenou vodou, premytá rukami a potom opláchnutá pod tečúcou vodou.
  5. Drobné krehké ovocie, ako sú černice, maliny, jahody a ďalšie, by mali byť prstami jemne umyté pod tečúcou vodou.

Čo si z toho odniesť?

Každodenný dostatočný príjem ovocia a zeleniny je pre zdravie dôležitý, je prevenciou mnohých ochorení a pomáha vám udržať normálnu telesnú hmotnosť. Pre zisk všetkých benefitov je okrem konzumácie dostatočného množstva dôležitá aj manipulácia, skladovanie a správna hygiena.

Ovocie a zeleninu, ktorých šupky sú jedlé, nie je nutné lúpať ani škrabať, je však nutné ich riadne umyť v studenej alebo vlažnej vode. Nie je nutné používať ani octovú vodu, vodu s jedlou sódou alebo špeciálne detergenty na ovocie a zelenu. Plodiny, ako je zeler, citrusové plody, ananás, liči a ďalšie, ktorých šupky sú na konzumáciu príliš tvrdé, vláknité alebo majú nepríjemnú chuť, je vhodné dobre umyť a potom olúpať.

Pridaj sa k 31 tis. odberateľov

Každému z nich raz týždenne vyberáme tie najlepšie články, ktoré sú určené 100% práve jemu.

Odoberať
3 Páči sa mi Uložiť článok
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________