Základy vyváženého jedálnička – 7 tipov, s ktorými môžeš začať hneď teraz

Komentáre
Základy vyváženého jedálnička – 7 tipov, s ktorými môžeš začať hneď teraz
obrázek z istockphoto.com
Čo v článku nájdeš?
Zobraziť zoznam Skryť zoznam

Láka ťa zdravý a vyvážený jedálniček, ale stále nevieš, kde začať? Pomôžeme ti s tým. Na začiatok je dobré si uvedomiť, že na to jesť zdravo nepotrebuješ vysokú školu. Nie je to ani nič drahé či nezlučiteľné s bežným životom pracujúceho človeka. Stačí len dodržiavať niekoľko jednoduchých zásad a držať sa zdravého rozumu.

V tomto článku ťa prevedieme úplnými základmi. Ukážeme ti základné predstavy o zdravom a vyváženom jedálničku a nakoniec sa môžeš tešiť na 7 praktických tipov, ako s tým všetkým hneď začať.

Vo výžive existujú tri základné makroživiny

Menovite sú to tuky, sacharidy a bielkoviny. Hneď na úvod si zapamätaj, že vo vyváženom jedálničku by sa mali vyskytovať všetky tri základné makroživiny.

  1. Tuky sú pre telo dôležitým zdrojom energie. Tvoria okrem iného bunkové membrány a sú dôležitou súčasťou mozgového tkaniva.

  2. Sacharidy dodávajú telu pohotovú energiu. Sú to práve sacharidy, vďaka ktorým si cez deň aktívny a máš napríklad aj silu intenzívne športovať.

  3. Bielkoviny v tele zase fungujú ako stavebná živina. Sú dôležité pre správny stav kostí, tvoria ale aj svaly a v neposlednom rade ťa bielkoviny v strave dobre zasýtia.

Ak sa ti niekto ako začiatočníkovi snaží nahovoriť, že niektorú z týchto živín jesť nepotrebuješ, radšej od neho už ďalšie rady neber. Zameraj sa skôr na to, aby tvoja strava mala správny balans – jednoducho z každej živiny tak akurát.

Nezabudni ani na vitamíny, minerálne látky a vlákninu

Týmto zložkám výživy niekedy tiež hovoríme mikroživiny a to preto, že ich v strave zjeme za deň len málo (napríklad miligramy denne).

  1. Vitamíny a minerálne látky sú pre telo nepostrádateľné látky, ktoré musíme telu pravidelne dopĺňať. Zúčastňujú sa totiž na mnohých procesoch v tele a pomáhajú so správnym fungovaním organizmu.

  2. Vláknina zase podporuje proces trávenia. Slúži ako zdroj energie pre našu črevnú mikroflóru a v neposlednom rade nás pomáha zasýtiť.

V prirodzenej strave by si sa mal/a snažiť zaistiť si dostatok týchto látok. Existujú síce doplnky stravy, ale v tomto prípade nejde o nič, čo by nešlo získať prirodzenou cestou z bežnej stravy.

obrázok z gettyimages.com

Čím menej spracované potraviny, tým lepšie pre teba

Vo výžive existuje len málo všeobecných pravidiel, ktoré by platili takmer bez výnimky. Toto ale funguje spoľahlivo: Snaž sa v strave obmedziť príjem vysoko priemyselne spracovaných potravín. Vysoko priemyselne spracované potraviny sú také potraviny, ktoré si pri ich tvorbe prešli dlhou cestou rôznymi priemyselnými závodmi. Sú to napríklad nugetky z McDonaldu, čokoláda, raňajkové cereálie alebo údeniny.

Protipólom sú čerstvé a prirodzené potraviny, ktoré sú minimálne priemyselne spracované. Ovocie, zelenina, mäso, mlieko, obilniny, strukoviny alebo napríklad vajcia. Takéto potraviny sa snaž v jedálničku preferovať a určite nič nepokazíš.

7 tipov, s ktorými môžeš začať hneď teraz

1. Pridaj do jedálnička ovocie a zeleninu

Spoločnosť pre výživu odporúča zjesť denne 600 g ovocia a zeleniny v pomere 1:2. Určite si nemusíš vážiť každé jablko, ale snaž sa zžiť s myšlienkou, že ovocie a zelenina je dôležitou súčasťou vyváženého jedálnička. Takmer by som si trúfol tvrdiť, že je to jedna z tých najdôležitejších.

2. Neboj sa jesť mäso, ale vyberaj kvalitné

Na mäse z výživového hľadiska nie je vôbec nič zlé. Ide o bohatý zdroj bielkovín, ktorý súčasne dodá telu niektoré dôležité vitamíny a minerálne látky.

Takže keď ješ mäso, rozhodne nemusíš mať pocit, že nejako hrešíš voči svojmu stravovaciemu štýlu. Snaž sa ale kupovať mäso, ktoré je chudé a čerstvé. Najlepšie urobíš, ak budeš nakupovať od miestneho mäsiara, ktorý ti s výberom i vhodne poradí.

3. Začni každé ráno poctivými raňajkami

Väčšine ľudí pomôže, keď sa naučia pravidelne raňajkovať. Vnesie to totiž do denného stravovania určitý režim, ktorý potom vydrží aj do ďalších častí dňa.

A čo zvoliť na raňajky? To už necháme na tebe. Moje obľúbené raňajky sú napríklad praženica s celozrnným pečivom alebo ovsené vločky s ovocím a gréckym jogurtom. Vhodných možností je ale ešte oveľa viac.

obrázok z istockphoto.com

4. Dávaj si pozor na alkohol

Alkohol do zdravého a vyváženého jedálnička nepatrí. Niežeby sa z teba musel stať zaprisahaný abstinent, ale ak z alkoholu uberieš, tvoje telo sa hnevať určite nebude.

Ak sa alkoholu úplne vzdať nechceš, snaž sa neprekračovať „rozumnú mieru“. Pre mužov to je 1 porcia alkoholu denne (20 g = pohár vína alebo veľké pivo), pre ženy to je ½ porcia alkoholu denne (10 g = polovica pohára vína alebo malé pivo).

5. Snaž sa obmedzovať pridaný cukor

Výrobcovia najrôznejších potravín od zmrzlín cez jogurty až po nápoje sa snažia prepašovať cukor doslova všade. Prečo? Je to jednoduché – cukor je lacný a dobre chutí.

Pridaný cukor ale výrazne zvyšuje kalorickú hodnotu výsledného pokrmu, ale nijako zvlášť vás nezasýti. Dávaj si na sladené potraviny pozor a snaž sa postupne navyknúť si skôr na prirodzené chute bez pridaného cukru.

6. Nevynechávaj obed

Ani keď sa snažíš o redukciu hmotnosti. Ak totiž vynecháš obed, je veľmi pravdepodobné, že sa tvoj hlad naakumuluje a popoludní dorazíš domov s takým vlčím hladom, že do seba nahádžeš doslova všetko, čo ti padne pod ruku.

Asi ani ten najväčší optimista neverí, že sa v tej chvíli budeš nejako extra zamýšľať nad tým, či hašiš hlad niečím, čo je „zdravé“ alebo nie. Snaž sa preto predvídať a týchto nekontrolovaných situácií sa radšej vyvaruj. Napokon, aj rýchly sendvič zakúpený v neďalekej samoške môže urobiť zázraky.

7. Dbaj na pitný režim a preferuj čistú vodu

Za deň by si mal/a vypiť asi 30–45 ml na každý svoj kilogram, takže v priemere asi 2–3 litre tekutín denne. To je celkom veľa, ale má to svoj zmysel – tekutiny sa v priebehu dňa prirodzene strácajú a je potrebné ich dopĺňať.

Ako zdroj tekutín preferuj čistú kohútikovú vodu. Ďalej sa zameraj na nesladené čaje alebo na riedené ovocné a zeleninové šťavy. Malinovky, džúsy a ďalšie cukrom sladené nápoje ber skôr ako doplnok a snaž sa ich postupne skôr obmedzovať.

Čo si z toho odniesť?

Chcel/a by si začať jesť zdravo? Nič ti nebráni. Naozaj na tom nie je nič zložité a keď začneš, uvidíš, že ťa to ešte nakoniec chytí a bude ťa to dokonca baviť. Nájdi si vo výžive ten správny balans a snaž sa vyvarovať extrémov. Žiadna potravina nie je zakázaná, dôležité je nepreháňať to a poznať správnu mieru.

Určite nič nepokazíš tým, že dáš vo svojom jedálničku zelenú prirodzeným a priemyselne minimálne spracovaným potravinám. Ovocie, zelenina, mäso, strukoviny alebo obilniny by mali tvoriť základ tvojej každodennej stravy. Naopak, z vysoko priemyselne spracovaných potravín radšej uberaj.

Nezabúdaj ani na pravidelný pitný režim. Bohato si vystačíš s čistou kohútikovou vodou, naopak sa snaž obmedzovať cukrom sladené nápoje a džúsy.

Čo jesť pre zdravie aj vysnívanú postavu? Stravovacie základy pre pokročilých
Čo jesť pre zdravie aj vysnívanú postavu? Stravovacie základy pre pokročilých
Čo jesť pre zdravé telo, silnú myseľ a vysnívanú postavu? Máme pre vás moderného sprievodcu svetom stravovania.
Červené maso pro nás může být nebezpečné. Kolik už je moc?
Červené maso pro nás může být nebezpečné. Kolik už je moc?
Všichni víme, že se salámem, párkem a paštikou bychom měli šetřit. Jak je na tom ale dušené hovězí, drůbež nebo ryba? Vědci na to mají odpověď.
10 jednoduchých tipov, ako jesť viac vlákniny, byť zdravší a ľahšie chudnúť
10 jednoduchých tipov, ako jesť viac vlákniny, byť zdravší a ľahšie chudnúť
Chute na sladké, škvŕkajúci žalúdok alebo zažívacie problémy signalizujú, že je s vaším telom niečo v neporiadku. Môže to byť práve nedostatok vlákniny, ktorý spomínané neduhy spôsobuje. Poradíme vám, ako túto chybu napraviť.
Chudnutie a alkohol: Ako si občas dopriať, aby aj napriek tomu išli kilogramy dole?
Chudnutie a alkohol: Ako si občas dopriať, aby aj napriek tomu išli kilogramy dole?
Ak je vaším cieľom redukcia hmotnosti a chudnutie, alkohol rozhodne nie je ten najlepší spoločník na pomoc. Ako nám alkohol škodí a aký veľký je jeho vplyv na (ne)úspešnosť diéty?
Ovoce a hubnutí: Úhlavní nepřítel, nebo věrný spojenec?
Ovoce a hubnutí: Úhlavní nepřítel, nebo věrný spojenec?
Všichni už jsme se někdy setkali s tvrzením, že ovoce by se mělo jíst jen dopoledne, protože jinak se po něm tloustne. Kolik cukru vlastně ovoce obsahuje a opravdu se nám banán po poledni uloží do tuku? Pokud v tomto ohledu stále tápete, je tento článek přesně pro vás.
Makroživiny – zdroj životnej energie
Makroživiny – zdroj životnej energie
Z potravín dostávame do tela nepreberné množstvo najrôznejších látok, z ktorých najvýznamnejšiu časť tvoria makroživiny. V tomto článku si jednotlivé makroživiny rozoberieme viac do detailu a zmienime ich základný význam vo výžive ako pre športovcov, tak aj bežnú populáciu.
10 potravín plných cukru, kvôli ktorým nechudneš
10 potravín plných cukru, kvôli ktorým nechudneš
Príliš veľa cukru v našom jedálničku nie je pre naše zdravie vôbec dobré. To prinajmenšom tušíme alebo dobre vieme. Veľká kopa potravín a nápojov ale obsahuje skrytý cukor. Viete, na ktoré si dať pozor?
Kvalita pitnej vody: môžeme piť bez obáv aj tú z kohútika?
Kvalita pitnej vody: môžeme piť bez obáv aj tú z kohútika?
O pitnej kohútikovej vode sa často hovorí, že je plná hormónov a estrogénov, ktoré majú negatívny vplyv na naše zdravie. Čo je na tom pravdy a ako sme na tom s kvalitou pitnej vody v rámci vodovodných sietí v Českej republike?
Vynechávanie raňajok: je to dobrý nápad?
Vynechávanie raňajok: je to dobrý nápad?
Niektorí vidia v raňajkách symbol zdravého životného štýlu, druhí úhlavného nepriateľa, ktorý kazí akékoľvek snahy o redukciu hmotnosti. Ako je to s raňajkami v skutočnosti?
Potvrzeno: Nekvalitní potraviny mají negativní vliv na hubnutí, zdraví a zvyšují hlad
Potvrzeno: Nekvalitní potraviny mají negativní vliv na hubnutí, zdraví a zvyšují hlad
Můžeme jíst vysoce průmyslově zpracované potraviny a přitom být štíhlí a zdraví? Na to se podíváme v tomto článku a nenecháme hranolku na hranolce!
Jaký je rozdíl mezi vitaminy a minerály ve stravě a těmi v tabletkách?
Jaký je rozdíl mezi vitaminy a minerály ve stravě a těmi v tabletkách?
Naše současná strava nám již neposkytuje tolik minerálních látek a vitaminů jako před lety. Do jaké míry je toto tvrzení pravdivé a máme důvod se obávat nedostatku těchto látek ve stravě? Má používání doplňků stravy své místo a pro koho jsou takové doplňky stravy takřka nezbytné?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
S nafúknutým bruchom sa stretol takmer každý a všetci sa zhodnú, že dokáže poriadne znepríjemniť deň. Pokiaľ sa však problémy s trávením opakujú alebo vás dokonca trápia dlhodobo, je potrebné zakročiť. V dnešnom článku vám predstavíme 7 možných príčin nafúknutého brucha spoločne s ich riešeniami!
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
Kľúčom k plochému bruchu je strava a komplexný tréning. Je však vôbec reálne sa cielene zbaviť tuku na bruchu, alebo len bojujeme s veternými mlynmi?
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
Sacharidom sa netreba vyhýbať, stačí si len kvalitne vyberať. Po akých zdrojoch komplexných sacharidov sa oplatí siahnuť?