Táto maková torta je dôkazom toho, že aj bez štipky múky sa dajú vyčarovať úžasné dezerty. Ak sa ju rozhodneš vyskúšať, bude ťa na tanieri čakať nálož maku v šťavnatom korpuse a bohatý tvarohový krém. Mak je nielen veľmi chutný, ale aj bohatý na zdraviu prospešné tuky a vápnik. Toho obsahuje dokonca 12x viac, ako mlieko.
Budeme potrebovať:
- 280 g mletého maku
- 4 bielka
- 4 žĺtka
- 45 g medu
- 80 g bezkalorického sladidla
- 100 g masla alebo kokosového oleja
- 80 g gréckeho 0% jogurtu
- 1 čl prášku do pečiva
- džem na potretie korpusu
Na krém:
Doba prípravy: 15 minút
Doba pečenia: 40 minút
Postup:
- Z bielkov a štipky soli si v menšej miske vymiešame tuhý sneh. Vo väčšej miske si vymiešame žĺtky s medom a sladidlom do peny. Postupne prilejeme rozpustené maslo alebo kokosový olej a primiešame aj jogurt.
- Do žĺtok primiešame mak s práškom do pečiva a opatrne zapracujeme sneh z bielkov.
- Cesto vylejeme do okrúhlej formy s papierom na pečenie na dne formy. Pečieme pri 160 stupňoch 35-40 minút.
- Po vychladnutí tortu rozrežeme, obe polovice potrieme džemom a naplníme polovicou tvarohového krému. Druhou polovicou (do ktorej môžeme zamiešať trochu celého maku) potrieme vrch a boky torty. Necháme odležať v chladničke pár hodín, kľudne aj cez noc.
- Tortu nakrájame na 12 kusov a kým do nej zaboríme vidličku, nezabudneme výsledok zdokumentovať a postnúť na Instagram s označením @aktinrecepty.
1 kus má priemerne:
- 130 g
- 250 kcal
- 18,4 g tuku
- 6,1 g sacharidov
- 12,4 g bielkovín
- Ďalšie skvelé námety, nápady a tipy na sladké, slané, zdravé a chuťovo vyladené dobroty nájdete pod odkazom na vyladené recepty z Aktin kuchyne.