Med zo znášok z ihličnatých lesov od českého včelára z čistej prírody CHKO Brdy. Medovica nevzniká priamo v rastline, ale za pôsobenia rovnokrídlového hmyzu sa vylučuje na listoch a ihličí. Včely ju potom zožnú a zmiešajú s vlastným nektárom a uložia do plástu v úľoch. Ako sa obsah vody v mede odparuje, stáva sa hustejším a koncentrovanejším, výsledkom je konečný produkt, ktorý poznáme ako medovicový med. Používa sa rovnako ako klasický med do nápojov a skvele sa hodí na pečenie aj varenie.
Je tmavšie farby a hustejšia konzistencia ako bežný kvetový med. Má robustnejšiu drevitú a ovocnú chuť. Z nutričného hľadiska má vyšší obsah minerálnych látok a antioxidantov.
Obsahuje napríklad fenolové kyseliny a flavonoidy (1) (2). Pri pravidelnej konzumácii môžu tieto látky podporovať normálnu antioxidačnú kapacitu organizmu, a tým znížiť riziko oxidatívneho poškodenia buniek. To znamená, že naše telo efektívne chráni pred nadmerným množstvom voľných radikálov, ktoré sú spojené s rozvojom niektorých chronických ochorení (3). Aj napriek tomu je med stále zdrojom jednoduchých cukrov, preto aj ním odporúčame zladiť s mierou. V porovnaní s repným cukrom má aj oveľa zaujímavejší chuťový profil a jeho kúpou podporíš chov včiel, ktorý je pre prírodu veľmi dôležitý.
1. Bahrami M, Atai‑Jafari A, Hosseini S, Foruzanfar MH, Rahmani M, Pajouhi M. Účinky prírodných hodnôt v diabetických pacientoch: 8‑týždňový randomizovaný klinický trial. Int J Food Sci Nutr. 2009 Nov;60(7):618‑26. doi: 10,3109/09637480801990389. PMID: 19817641.
2. Dżugan M, Tomczyk M, Sowa P, Grabek‑Lejko D. Antioxidant Activity ako Biomarker of Honey Variety. Molecules. 2018;23(8):2069. Publikované v 2018 aug 18. doi:10,3390/molecules23082069
3. Pham‑Huy LA, He H, Pham‑Huy C. Free radicals, antioxidantov v disease and health. Int J Biomed Sci. 2008 Jun;4(2):89‑96. PMID: 23675073; PMCID: PMC3614697.