S prichádzajúcim novým rokom možno aj vy premýšľate o zmene životného štýlu a cestách, ktoré vás za lepším „ja“ a vysnívanou postavou dovedú. Možno práve preto vám na myseľ prišlo vyradenie lepku. Ten je spolu so sacharidmi, tukmi či cholesterolom odsudzovaný za všemožné zdravotné problémy či dávaný do súvislosti s kilami navyše. Je naozaj lepok taký problém a mali by sme sa ho vzdať všetci bez rozdielu? Na to si odpovieme v dnešnom článku.
Čo je to lepok?
Lepok (glutén) je označenie pre skupinu bielkovín, ktorá sa nachádza v pšenici, raži a jačmeni. Stojí za problémami, ktoré vznikajú po konzumácii obilnín. V prípade pšenice ide konkrétne o bielkoviny gliadín a glutenín, raž obsahuje hordeín, ovos avenín a jačmeň sekanín. Najčastejšie zdravotné komplikácie spôsobuje pšeničný alfa gliadín.
- Viac o bielkovinách tvoriacich lepok si môžete prečítať v našom článku Je lepok vymyslený strašiak alebo tichý zabijak?
Pre koho je lepok problém?
Lepok znamená problém pre tri skupiny ľudí:
Pre osoby, ktoré trpia celiakiou
Pre osoby, ktoré trpia alergiou na lepok
Pre osoby, ktoré trpia neceliakálnou precitlivenosťou na lepok
Celiakia
Celiakia je chronické, geneticky podmienené autoimunitné ochorenie črevnej sliznice. Ide o celoživotnú záležitosť, kde je nutné dodržiavať bezlepkovú diétu. Inak by dochádzalo k ničeniu črevnej sliznice a tým aj zníženému vstrebávaniu živín. Problémom je aj zvýšené riziko lymfómov. Typickými prejavmi sú kŕče v bruchu, hnačka, nadúvanie alebo únava.
Alergia na lepok
Alergia na lepok je variant potravinovej alergie. Podobne ako napr. alergia na jablká alebo orechy. Zatiaľ čo celiakia je chronickou záležitosťou, alergia je akútnou reakciou organizmu na preniknutý alergén, v tomto prípade lepok a iné bielkoviny pšeničného zrna. Príznaky sa prejavia po niekoľkých minútach až hodinách po kontakte s alergénom.
Neceliakálna precitlivenosť na lepok
V tomto prípade všetky symptómy ukazujú na celiakiu. Tá sa ale nepreukáže biopsiou z tenkého čreva či protilátkami z krvi, črevo netrpí autoimunitným zápalom. Pozorovať môžeme rovnaké subjektívne zdravotné ťažkosti ako v prípade vyššie spomínanej akútnej reakcie na alergiu vyvolanú bielkovinami pšenice. Takže náhly úbytok energie, zažívacie ťažkosti a napríklad aj migrény spojené najmä s konzumáciou pšenice.
Pri diagnostike teda vylúčime celiakiu a alergiu. Následne vylúčime lepok zo stravy na určitý čas, počas ktorého vymiznú zdravotné problémy. Potom vykonáme expozičný test vystavenia lepkom. Pokiaľ sa zdravotné ťažkosti opäť objavia, nezostáva nič iné, než držať dlhšiu dobu bezlepkovú stravu a potom vyskúšať znovu expozičný test.
Čo je teda pravdy na všetkých tých mýtoch, ktorými vás vytrvalo bombardujú titulky pochybných magazínov? Na to sa mrkneme teraz.
6 otázok o lepku, na ktoré ste vždy chceli opýtať
1. Schudnem, keď nebudem jesť lepok?
Že niekto vo vašom okolí schudol po vyradení lepku? Nenechajte sa zmiasť, príčina je prekvapivo jednoduchá. Vyradenie pečiva alebo odmietnutie sladkej bodky v podobe torty po obede, to všetko znamená zníženie kalorického príjmu a tým aj možný kalorický deficit, ktorý je na každé chudnutie nevyhnutný.
- A ako si ho spočítať? Podrobný návod nájdete tu
Verte, že preto, aby ste chudli, lepok vyraďovať nemusíte. Ktorýkoľvek celiatik by totiž za čerstvé chrumkavé pečivo dal celý majetok. Možno sa vám uľaví a dôjdete k zisteniu, že chudnúť sa dá aj s lepkom a o poznanie väčšou radosťou.
2. Je bezlepkový jedálniček zdravší?
Pre bežného človeka nie. V bezlepkovom sortimente nájdete potraviny zdravé, ale aj tie, ktoré by sa pravidelne v jedálničku nemali objavovať u nikoho. Je šiška zdravá? Sotva. Neprítomnosť lepku zo šišky zdravšiu potravinu neurobí. Rovnaký prípad sú rôzne torty, keksíky a podobne.
Pri bezlepkovom jedálnom lístku je taktiež ťažšie vybalansovať správny pomer makro i mikronutrientov, často chýba dôležitá vláknina alebo minerálne látky. Pri zostavovaní bezlepkového jedálnička sa primárne zamerajte na tie potraviny, ktoré lepok prirodzene neobsahujú, a zároveň poskytujú podobné spektrum živín ako obilniny obsahujúce lepok. Spestrite si jedálniček quinoou, celozrnnou ryžou alebo strukovinami. Priemyselne spracovaným náhradám sa radšej vyhnite.
Bezlepkový jedálniček je navyše často až trikrát drahší a popravde... aj menej chutný. Aspoň čo sa týka pečiva. Lepok totiž cestu dodáva jeho charakteristickú štruktúru.
3. Môže mi dodržiavanie bezlepkovej diéty uškodiť?
Okrem toľko preklínaného lepku prijímate s obilninami aj iné dôležité živiny. Príkladom je vyššie spomínaná vláknina, vitamíny skupiny B, železo alebo niektoré bielkoviny. Preto by ľudia s novo diagnostikovanou celikakiou mali dbať na to, aby bol ich jedálniček pestrý. Vymeniť pečivo za kukuričné alebo ryžové chlebíčky nestačí. Takéto výrobky majú vysoký glykemický index. Niektoré druhy obsahujú aj menej vlákniny.
Ak chcete mať istotu, že pri prechode na bezlepkový jedálniček budete mať dostatok všetkých dôležitých živín, obráťte sa na nutričného terapeuta. Rád vám pomôže a všetko vysvetlí.
4. Lepí lepok črevá?
Lepok získal svoje meno podľa lepivosti, ale v ceste. Nie v čreve. Táto jeho vlastnosť sa využíva hojne v pekárenskom priemysle. Čím je vyšší obsah lepku v múke, tým lepšie sú vlastnosti cesta. Lepšie sa s ním pracuje. Výsledné pečivo je potom nadýchanejšie, kvalitnejšie a chutí lepšie.
To ale neznamená, že lepok môže zalepiť naše črevá. Nízke pH v žalúdku, tráviace enzýmy z pankreasu a povrch sliznice v črevách si hravo poradia aj s lepkom.
5. Rastie počet celiatikov v populácii?
Osôb s diagnostikovanou celiakiou je v populácii stále rovnako . V rozvinutých krajinách sa jej prevalencia pohybuje okolo 1 %, hoci diagnostikovaných je iba 20 % z nich. Máte však pocit, že celiatikov je medzi nami viac? To preto, že v súčasnej dobe existujú lepšie nástroje, ako chorobu odhaliť a celkovo je táto choroba aj viac v povedomí lekárov. V minulosti to tak nebolo.
Podobne sa nemení ani obsah lepku v pšenici, ako znie jeden z častých mýtov, že lepku je v pšenici oveľa viac ako „kedysi“. (Kasarda 2013).
6. Jeme lepku viac ako v minulosti?
Pravdou je, že sa lepok vyskytuje v potravinách, kde by ste ho „na prvý pohľad“ tak úplne nehľadali. Ide napríklad o menej kvalitné údeniny alebo dochucovadlá, no táto skutočnosť musí byť uvedená na obale výrobku. Také potraviny by však vo väčšej miere nemal obsahovať ničí jedálniček.
Pokiaľ teda váš jedálniček stojí na pevných racionálnych základoch, nemusíte sa lepku báť. Bežnou súčasťou našich jedálničkov je už celé stáročia.
Čo si z toho odniesť?
Ani lepok nie je živina, na ktorú by ste mohli ukázať prstom a povedať, že je zodpovedná za vašu nadváhu alebo všetky ochorenia. V našej populácii je určité percento ľudí, ktorým lepok spôsobuje problémy. Tým nezostáva nič iné, než sa zmieriť s dodržiavaním bezlepkovej diéty.
Pokiaľ ale patríte medzi zdravých jedincov, bolo by bláznovstvo sa do bezlepkovej diéty púšťať dobrovoľne. Ako zdravému človeku vám žiadne benefity neprinesie.