Pod pojmom „sacharidy“ máme na mysli všetky sacharidy, ktoré môžu byť metabolizované v ľudskom organizme. Naopak, ako „cukry“ označujeme iba jednoduché sacharidy, teda konkrétne monosacharidy a disacharidy prítomné v potrave. Čo to znamená z nutričného hľadiska?
Cukry sú pre telo ľahko vstrebateľné
Cukry sú najjednoduchšou formou sacharidov. Po ich konzumácii sa prakticky ihneď vstrebávajú do tela, takže ide o veľmi pohotový zdroj energie. To sa hodí napríklad v priebehu športového tréningu alebo ihneď po ňom, keď si telo vyžaduje rýchly prísun energie.
Prirodzene sa vyskytujúce cukry nájdeme v ovocí, zelenine alebo napríklad aj v mede. Zabúdať by sme nemali ani na pridané cukry, ktoré nájdeme v rôznych sladkostiach, čokoládach alebo cukrom sladených malinovkách.
Zložené sacharidy sa v tele najskôr musia stráviť
Vo väčšine prípadov ale v potrave prijímame sacharidy zložené. Tie sa najprv musia stráviť. Celý proces je teda o poznanie zložitejší a zaberie viac času. Sú to práve tieto sacharidy, ktoré by sme v strave mali preferovať, pretože pomáhajú dopĺňať energiu do tela na dlhší čas.
Zložené sacharidy sa nachádzajú napríklad v ovsených vločkách, pečive alebo zemiakoch. Medzi typické zdroje patria aj obľúbené prílohy, ako sú cestoviny alebo ryža.
S cukrami vo výžive radšej šetrite
Nadmerný príjem cukrov je spojený s rôznymi civilizačnými chorobami od obezity až po cukrovku 2. typu. Z toho dôvodu je odporúčané jeho príjem obmedzovať.
Svetová zdravotnícka organizácia odporúča nekonzumovať v cukroch viac ako 10 % z celkového energetického príjmu. Ešte lepšie urobíte, ak nepresiahnete 5 % z celkového energetického príjmu. Pri dennom energetickom príjme 2000 kcal je to asi 25 g cukru.
Spoločnosť pre výživu sa zaoberá predovšetkým pridaným cukrom a odporúča nepresahovať hranicu 37,5 g pre mužov a 25 g pre ženy. Cukrom v ovocí a v zelenine sa teda nezaoberá.
Prečo je cukor problém? Hlavný problém spočíva v tom, že cukor (predovšetkým ten pridaný) má minimálnu schopnosť zasýtiť. Prirodzene tak zjeme viac kalórií, ktoré môžu byť ľahko uložené do tukových zásob. Popri tom sa pridaný cukor často vyskytuje v potravinách, ktoré obsahujú minimum vitamínov, minerálnych látok a vlákniny, teda príliš nepomáha splniť denné požiadavky na príjem mikroživín.
Čo si z toho odniesť?
Nie všetky sacharidy sú rovnaké. Špeciálnu skupinu tvoria cukry, medzi ktoré zaraďujeme monosacharidy a disacharidy. Cukry sú ľahko stráviteľné a majú všeobecne nízku schopnosť zasýtiť. Oproti tomu zložené sacharidy nájdeme najčastejšie v prílohách, ako sú zemiaky, ryža alebo cestoviny. Zložené sacharidy sa trávia podstatne dlhšie, a tak pomáhajú dopĺňať živiny do organizmu dlhší čas.