Sacharidy vs. cukry: aký je v nich rozdiel?

Komentáre
Sacharidy vs. cukry: aký je v nich rozdiel?
Čo v článku nájdeš?
Zobraziť zoznam Skryť zoznam

Pod pojmom „sacharidy“ máme na mysli všetky sacharidy, ktoré môžu byť metabolizované v ľudskom organizme. Naopak, ako „cukry“ označujeme iba jednoduché sacharidy, teda konkrétne monosacharidy a disacharidy prítomné v potrave. Čo to znamená z nutričného hľadiska?

Cukry sú pre telo ľahko vstrebateľné

Cukry sú najjednoduchšou formou sacharidov. Po ich konzumácii sa prakticky ihneď vstrebávajú do tela, takže ide o veľmi pohotový zdroj energie. To sa hodí napríklad v priebehu športového tréningu alebo ihneď po ňom, keď si telo vyžaduje rýchly prísun energie.

Prirodzene sa vyskytujúce cukry nájdeme v ovocí, zelenine alebo napríklad aj v mede. Zabúdať by sme nemali ani na pridané cukry, ktoré nájdeme v rôznych sladkostiach, čokoládach alebo cukrom sladených malinovkách.

Zložené sacharidy sa v tele najskôr musia stráviť

Vo väčšine prípadov ale v potrave prijímame sacharidy zložené. Tie sa najprv musia stráviť. Celý proces je teda o poznanie zložitejší a zaberie viac času. Sú to práve tieto sacharidy, ktoré by sme v strave mali preferovať, pretože pomáhajú dopĺňať energiu do tela na dlhší čas.

Zložené sacharidy sa nachádzajú napríklad v ovsených vločkách, pečive alebo zemiakoch. Medzi typické zdroje patria aj obľúbené prílohy, ako sú cestoviny alebo ryža.

obrázok z istockphoto.com

S cukrami vo výžive radšej šetrite

Nadmerný príjem cukrov je spojený s rôznymi civilizačnými chorobami od obezity až po cukrovku 2. typu. Z toho dôvodu je odporúčané jeho príjem obmedzovať.

  • Svetová zdravotnícka organizácia odporúča nekonzumovať v cukroch viac ako 10 % z celkového energetického príjmu. Ešte lepšie urobíte, ak nepresiahnete 5 % z celkového energetického príjmu. Pri dennom energetickom príjme 2000 kcal je to asi 25 g cukru.

  • Spoločnosť pre výživu sa zaoberá predovšetkým pridaným cukrom a odporúča nepresahovať hranicu 37,5 g pre mužov a 25 g pre ženy. Cukrom v ovocí a v zelenine sa teda nezaoberá.

Prečo je cukor problém? Hlavný problém spočíva v tom, že cukor (predovšetkým ten pridaný) má minimálnu schopnosť zasýtiť. Prirodzene tak zjeme viac kalórií, ktoré môžu byť ľahko uložené do tukových zásob. Popri tom sa pridaný cukor často vyskytuje v potravinách, ktoré obsahujú minimum vitamínov, minerálnych látok a vlákniny, teda príliš nepomáha splniť denné požiadavky na príjem mikroživín.

Čo si z toho odniesť?

Nie všetky sacharidy sú rovnaké. Špeciálnu skupinu tvoria cukry, medzi ktoré zaraďujeme monosacharidy a disacharidy. Cukry sú ľahko stráviteľné a majú všeobecne nízku schopnosť zasýtiť. Oproti tomu zložené sacharidy nájdeme najčastejšie v prílohách, ako sú zemiaky, ryža alebo cestoviny. Zložené sacharidy sa trávia podstatne dlhšie, a tak pomáhajú dopĺňať živiny do organizmu dlhší čas.

Bojíte sa sacharidovej večere? Objavte fakty a odbúrajte nezmyselné tabu
Bojíte sa sacharidovej večere? Objavte fakty a odbúrajte nezmyselné tabu
Môžem jesť večer sacharidy? Môžem ich vôbec jesť? Poďme sa pozrieť očami vedy na jednu z najstarších výživových otázok, ktorá je stále živou témou rôznych diskusií.
Cukr vás nezabije, proč se ho tak bojíme?
Cukr vás nezabije, proč se ho tak bojíme?
Cukr je nyní veřejným nepřítelem číslo jedna a připisuje se mu velké množství negativních dopadů na zdraví. Díky tomu se lidé bojí dopřát si třeba jen kousek jablka proto, že přece obsahuje cukr. Nemohli byste být dál od pravdy, ale abyste poznali rozdíl mezi tím, co prospívá a co naopak škodí, pak je zapotřebí si ujasnit několik základních pojmů a naučit se zacházet s cukrem tak, aby pracoval pro váš prospěch.
Zhubnu rychleji na nízkotukové, nebo nízkosacharidové stravě?
Zhubnu rychleji na nízkotukové, nebo nízkosacharidové stravě?
Opět zase jednou: tuky vs. sacharidy. Kdo s koho?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
S nafúknutým bruchom sa stretol takmer každý a všetci sa zhodnú, že dokáže poriadne znepríjemniť deň. Pokiaľ sa však problémy s trávením opakujú alebo vás dokonca trápia dlhodobo, je potrebné zakročiť. V dnešnom článku vám predstavíme 7 možných príčin nafúknutého brucha spoločne s ich riešeniami!
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
Kľúčom k plochému bruchu je strava a komplexný tréning. Je však vôbec reálne sa cielene zbaviť tuku na bruchu, alebo len bojujeme s veternými mlynmi?
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
Sacharidom sa netreba vyhýbať, stačí si len kvalitne vyberať. Po akých zdrojoch komplexných sacharidov sa oplatí siahnuť?
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Zistite, ako ovládnuť a zrýchliť svoj metabolizmus v ústrety rýchlejšiemu spaľovaniu energie a ľahšiemu chudnutiu vďaka jednoduchým tipom vo vnútri článku.
8 tipov na zdravé desiate do práce aj do školy
8 tipov na zdravé desiate do práce aj do školy
Asi každý pozná ten pocit, keď vás v práci alebo v škole prepadne hlad. Preto je dobré byť pripravený a zahnať ho rýchlou desiatou. A čo si so sebou môžete vziať? Inšpirujte sa naším článkom.
Ako najrýchlejšie schudnúť? Máme návod krok za krokom
Ako najrýchlejšie schudnúť? Máme návod krok za krokom
Chcete čo najrýchlejšie schudnúť? Prečítajte si praktický návod, ako chudnúť rýchlo, s rozumom a udržateľne. Teraz to konečne vyjde aj vám!
Strava počas dojčenia: najčastejšie mýty verzus fakty
Strava počas dojčenia: najčastejšie mýty verzus fakty
Pri dojčení sa nemôžu jesť strukoviny, piť káva a musí sa dodržiavať špeciálna diéta, najlepšie s obmedzením všetkých alergénov. Je to naozaj nutné? Na najčastejšie mýty vo výžive pri dojčení sa pozrieme v dnešnom článku.
Krabičkujete? 9 tipov na rýchle a zdravé jedlá do 20 minút
Krabičkujete? 9 tipov na rýchle a zdravé jedlá do 20 minút
Že príprava jedál a krabičkovanie trvá dlho? S našimi odporúčaniami sa vojdete v pohode do 20 minút a máte pripravené jedlo na celý ďalší nasledujúci deň!
Puríny v strave a dna: kedy si treba dať pozor?
Puríny v strave a dna: kedy si treba dať pozor?
Pri zvýšenej hladine kyseliny močovej v organizme je vhodné obmedziť príjem purínov v strave. Akých potravín sa to týka a čo by sme v strave naopak nemali vynechať?
6 skupín potravín, ktoré pomôžu pri zápche
6 skupín potravín, ktoré pomôžu pri zápche
Zápcha občas stretne každého z nás a nie je to nič príjemné. Dá sa jej ale zbaviť, rovnako ako je možné jej predchádzať. V článku si povieme, ktoré potraviny by sme mali v jedálničku mať, aby nás trápila čo najmenej.
12 dôvodov, prečo ste stále hladní
12 dôvodov, prečo ste stále hladní
Dali ste si jasný cieľ, ku ktorému sa snažíte dostať, má to ale jeden háčik… Stále vás trápi hlad, ktorý vám môže brániť v dosiahnutí výsledkov. Máme pre vás 12 tipov, vďaka ktorým ho raz a navždy porazíte.