Proteíny

Grass-Fed Srvátkové koncentráty

  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______

          

  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______

          

  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______

Proteíny bez laktózy

  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______

          

  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______

          

  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______

          

  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______

Vzorky

  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______

Proteíny v prášku a proteínové nápoje

Proteín alebo bielkovina predstavuje základnú stavebnú jednotku všetkých buniek a tkanív, ktorá sa skladá z aminokyselín. V ľudskom tele plní rad funkcií, napr. stavebnú, transportnú, regulačnú či ochrannú. Spoločne s tukmi a sacharidmi patria medzi základné makroživiny, ktorých dostatočný príjem by mala primárne zabezpečovať pestrá strava.

športovej výžive však pod názvom proteín rozumieme doplnok stravy (obvykle vo forme prášku), ktorý obsahuje aspoň 70% bielkovín. Proteínový prášok slúži na ľahké doplnenie bielkovín v ľudskom tele, nehľadiac na aktuálny kondičný cieľ.

Na čo je proteín dobrý?

Dostatočný príjem bielkovín je dôležitý pre správne fungovanie celého organizmu. Na jeho význame ešte nadobúda pri snahe o redukciu hmotnosti, naberanie svalovej hmoty či vyššej fyzickej aktivite. Príjem proteínu:

  • pomáha udržať svalovú hmotu,
  • podporuje funkciu metabolizmus,
  • podporuje regeneráciu,
  • znižuje pocit hladu,
  • podporuje zdravie kostí.

Proteíny 101 alebo výber proteínu pre začiatočníkov

Proteínový doplnok je možné vyberať na základe niekoľkých kritérií. Jedným z najdôležitejších faktorov určujúcich kvalitu proteínu je jeho pôvod. Z tohto hľadiska tak možno rozlišovať dva základné zdroje - živočíšnyrastlinný.

Živočíšny proteín

Živočíšny proteín platí za kvalitnejší druh proteínu, najmä vďaka lepšej využiteľnosti a kvalite bielkovín, ktorá je daná komplexným spektrom esenciálnych aminokyselín. Živočíšne proteíny je možné ďalej deliť na:

  • Mliečny proteín predstavuje iba malú časť kravského mlieka, ktorú možno využiť v potravinárstve na obohatenie produktov bielkovinami, alebo ako samostatný proteínový prípravok. Skladá sa z kazeínu (80 %) a srvátky (20 %).
  • Srvátkový proteín, známy tiež ako whey proteín, obsahuje 70‑95% bielkovín, a je jedným z najkvalitnejších a hlavne najpopulárnejších zdrojov bielkovín vôbec. K dostaniu je v troch rozdielnych formách - koncentrát, izolát, hydrolyzát - ktoré sa líšia spôsobom výroby, obsahom a vlastnosťami. Srvátkový proteín sa radí medzi rýchlo stráviteľné zdroje bielkovín, vďaka čomu je vhodný po tréningu.
    • Srvátkový koncentrát je univerzálny proteínový doplnok s neprekonateľným pomerom cena / výkon. Jedná sa o najobľúbenejší proteín na trhu, ktorý má vďaka podielu tukov a cukrov lepšiu chuť.
    • Srvátkový izolát sa vyznačuje vysokým podielom bielkovín a nízkym obsahom tuku a laktózy - môže tak byť vhodný aj pre jedincov s laktózovou intoleranciou.
    • Srvátkový hydrolyzát, čiže hydro, predstavuje enzymaticky naštiepený proteín, ktorý sa ľahšie vstrebávarýchlejšie zásobí svalového tkaniva. Jeho nevýhodou je vysoká cena.
  • Kazeínový proteín naopak spadá do skupiny pomaly stráviteľných bielkovín. Obsahuje obvykle 70‑80% bielkovín a zvyšuje koncentráciu aminokyselín v krvi po dlhšiu dobu. Vďaka svojim vlastnostiam je obľúbený najmä v neskorých večerných hodinách (odtiaľ aj názov nočný proteín ).
  • Vaječný proteín možno zaobstarať v dvoch rozdielnych formách - tekuté alebo sušené. Sušené vaječné bielky obsahujú okolo 80% bielkovín, naproti tomu tekuté iba 10%. Ich výhodou je takmer zanedbateľné množstvo sacharidov a tukov, značnou nevýhodou je však chuť.
  • Hovädzí proteín obsahuje až 90% bielkovín, a hoci je to bielkovina živočíšneho pôvodu, jej využiteľnosť na tvorbu svalovej hmoty je, v porovnaní so srvátkovým proteínom, nízka. Obsahuje totiž menej esenciálnych aminokyselín, ktoré sú hlavným faktorom na stimuláciu tvorby svalových bielkovín.
  • Hmyzí proteín predstavuje pre mnoho ľudí budúcnosť stravovania. A obsah až 90% bielkovín, nulový obsah sacharidov a značný podiel zdravých tukov im dáva značne za pravdu.

Viaczložkový proteín predstavuje zvláštny typ, v ktorom sa snúbi niekoľko proteínov s odlišnou rýchlosťou stráviteľnosti, vďaka čomu sú svaly bielkovinami zásobené po dlhšie časové obdobie. Obvyklú kombináciu predstavuje mix srvátkového (najčastejšie koncentrát a izolát) a kazeínového proteínu, výnimkou však nie je ani primiešanie vaječného či iného proteínu.

Rastlinný proteín

Rastlinné proteíny predstavujú menej hodnotnú alternatívu k živočíšnym proteínom, čo je dané neprítomnosťou komplexného spektra aminokyselín – niektoré aminokyseliny sú zastúpené menej a niektoré chýbajú úplne (možno riešiť aminokyselinovými doplnkami). Kvôli absencii živočíšnej zložky sú často označované ako vegán proteíny. Sú preto vhodné aj pre jedincov s alergiou na bielkovinu kravského mlieka alebo intoleranciou laktózy. Medzi najbežnejšie a najlepšie rastlinné proteíny patria:

  • Sójový proteín je najčastejšie používaný rastlinný proteín, ktorý má porovnateľné účinky s proteínmi živočíšnymi, je však potrebné zvýšiť jeho dávkovanie. Pozor si treba dať pri vysokej konzumácii (viac ako 60 g denne), pretože môže spôsobovať zažívacie problémy
  • Konopný proteín patrí v súčasnosti k najpopulárnejším rastlinným proteínom, rovnako ako väčšina ďalších konopných produktov. Z hľadiska budovania svalov a rozvoja sily však nepatrí k najkvalitnejším.
  • Hrachový proteín je jedným z najkvalitnejších rastlinných proteínov. Je bohatý na obsah vlákniny a tiež leucín, ako aminokyselinu s najväčším anabolickým potenciálom.

Vzhľadom na nekompletné aminokyselinové spektrum jednotlivých rastlinných zdrojov sa rastlinné proteíny často kombinujú, vďaka čomu sa zvyšuje ich využiteľnosť. Medzi jednu z najlepších kombinácií patrí hrachovo‑ryžový proteín, ktorý používame aj v našom Plant Based Proteine.

Značky kvality

Pri proteínových doplnkoch sa dá stretnúť s radom označení značiacich kvalitu proteínu. Najčastejšie sa jedná o pomenovanie CFM, Grass‑Fed alebo natívny proteín:

  • ako CFM proteíny sa označujú proteíny vyrobené pomocou technológie filtrácie skríženým tokom, ktorá je v dnešnej dobe typická takmer pre všetky srvátkové proteíny;
  • Grass‑Fed proteíny sa vyrábajú z mlieka voľne sa pasúcich kráv kŕmených trávou, vďaka čomu majú priaznivejšie zastúpenie mastných kyselín a jedná sa tak o proteíny najvyššej kvality. Z našej ponuky môžeš ochutnať Grass‑Fed Whey Protein alebo Grass‑Fed Whey Protein Isolat e;
  • na výrobu natívnych proteínov sa používa čerstvé mlieko, a nie „odpadová“ srvátka, ktorá predstavuje vedľajší produkt v mliekarenskom priemysle. Jedná sa o proteín vysokej kvality, rovnako ako aj ceny.

Proteíny podľa príchute

Bude to proteínový evergreen v podobe vanilky, čokolády, banánujahody alebo niečo netradičné? S proteínovými príchuťami sa v posledných rokoch roztrhlo vrece a nič tak nebráni tomu vychutnať si proteínový nápoj ako obľúbené pumpkin spice latte, čučoriedkový cheesecake alebo chai latte.

Univerzálne využitie má v tomto ohľade proteín bez príchute, ktorý neobsahuje žiadne prídavné látky a je 100% čistý. Dochutiť si ho je možné pomocou lyofilizovaného prášku, kakaa či iných ingrediencií.

Pri všetkých príchutiach je však dobré overiť ich pôvod - jedná sa o syntetické alebo kvalitné prírodné farbivá a arómy? Doba lacných náhradiek sa našťastie pomaly stáva minulosťou, napriek tomu je vhodné si zloženie jednotlivých proteínov skontrolovať.

Kedy a ako užívať proteín?

Najčastejšie sa proteíny užívajú v okolí tréningu (v tomto prípade je ideálne miešať proteín s vodou ) spoločne s ďalšími látkami, ktoré umocňujú fyzický výkon, pomáhajú s regeneráciou a následným rastom svalovej hmoty. Proteínové nápoje je však možné piť kedykoľvek počas dňa (aj v kombinácii s mliekom) na doplnenie celkového príjmu bielkovín. Viac sa dozvieš v článku, v ktorom vysvetľujeme, kedy piť proteín.

Proteínový šejk predstavuje iba jedno z mnohých využití proteínového prášku. Ďalej ho možno použiť pri varení, pečení, príprave smoothie, palaciniek alebo dokonca výrobe domácej zmrzliny. Inšpiráciu na pokrmy s proteínom môžeš čerpať na receptoch Aktin.

Koľko proteínu užívať denne?

Odporúčaný denný príjem bielkovín sa odvíja v závislosti na veku, pohlaví, stupni fyzickej aktivity, množstve svalovej hmoty, kondičnom cieli a celkovom zdravotnom stave. Medzi všeobecné odporúčania patria :

stravovacie minimum 0,8‑1 g/kg telesnej váhy
vytrvalostní športovci 1,4‑2 g/kg
redukčná diéta 1,4‑2 g/kg
naberanie svalovej hmoty 1,6‑2,2 g/kg

Potreba zvýšeného príjmu bielkovín sa objavuje aj u tehotných žien alebo seniorov, u ktorých dochádza k úbytku svalovej hmoty v tele. Z dlhodobého hľadiska je vhodné, aby proteínové doplnky tvorili menšiu časť denného príjmu bielkovín. Základom by vždy mala byť pestrá strava. Viac sa dozvieš v článku, v ktorom komplexne rozoberáme denný príjem bielkovín.

Po akom doplnku siahnuť pokiaľ chcem ten najlepší…

…proteín na chudnutie?

Dostatočný (zvýšený) príjem bielkovín je pri snahe o redukciu váhy nevyhnutný - proteín podporí rýchlosť metabolizmu, zabráni strate svalovej hmoty a navyše má zo všetkých makroživín najvyššiu sýtiacu schopnosť. Z tohto hľadiska možno takmer všetky proteíny považovať na vhodné doplnky pri snahe o chudnutie.

Pre nízky obsah cukrov a tukov sa potom ako najlepší doplnok javí srvátkový izolát. Za vyskúšanie stoja tiež niektoré doplnky priamo určené do redukcie - napr. Vilgain Diet Whey, ktorý je navyše obohatený o prírodné extrakty podporujúce chudnutie.

…proteín na rast svalov?

Bielkoviny predstavujú stavebné kamene každého svalového vlákna, a ani pri snahe o budovanie svalov sa zvýšenému príjmu proteínov nemožno vyhnúť. Z hľadiska pomeru cena/výkon platí za najlepší proteín ten srvátkový, ktorý ľahko a rýchlo doplní bielkoviny kedykoľvek počas dňa.

Proteíny je možné v jedálničku doplniť o "nočný" kazeínový proteín, ktorý sa vyznačuje pomalým vstrebávaním a zabraňuje svalovému katabolizmu počas noci. Pri naberaní hmotnosti a svalov je dôležitý aj kalorický nadbytok, s čím môže pomôcť proteínovo‑sacharidový gainer.

…proteín na pečenie?

Múčniky, dezerty a iné pochúťky predstavujú ideálny spôsob, ako do „nudnej“ stravovacej rutiny zapracovať ďalšie bielkoviny. Problém však nastáva hneď pri výbere vhodného proteínu. Každý, kto už niekedy s klasickým proteínom piekol, vie, že pri neopatrnom zaobchádzaní proteín ľahko hrudkujevýsledný produkt je málokedy vláčny a nadýchaný. Z týchto dôvodov sme vyvinuli unikátny proteín na pečenie, ktorý nesklame žiadneho kuchára.

Ďalšie proteínové doplnky stravy

Proteínový prášok alebo R2D proteínový nápoj nie sú jediným doplnkom stravy, ktorý pomáha s dostatočným príjmom bielkovín. Ak sa ti už proteíny v tekutej forme "zajedajú", môžeš vyskúšať ďalšie zdroje kvalitných bielkovín :

Ak nevieš, po ktorom proteíne siahnuť, navštívte náš magazín, kde vám poradíme ako vybrať správny proteín. Pokiaľ hľadáš zaručenú kvalitu, vyskúšaj naše Vilgain proteíny, ktoré sú 100% prírodného pôvodu.

Zobraziť viac Zobraziť menej

Články

Jedálny lístok športovca: Ako vybrať správny proteín?
Jedálny lístok športovca: Ako vybrať správny proteín?
Stále ešte máte zmätok v tom, aký proteín je pre vás vhodný? Vyznať sa v tejto džungli je ale celkom jednoduché a v tomto článku sa dozviete všetko podstatné! Po tejto informačnej náloži už pri výbere toho správneho proteínu nesiahnete vedľa!
Aký proteín je najlepší na chudnutie?
Aký proteín je najlepší na chudnutie?
Bielkoviny majú v našej strave výsostné postavenie! Počas chudnutia sú to práve bielkoviny, ktoré dokážu aspoň udržať svalovú hmotu. Aký proteín si ideálne vybrať do diéty?
Je lepšie miešať proteín s mliekom alebo vodou?
Je lepšie miešať proteín s mliekom alebo vodou?
Srvátkový proteín je vo fitness svete najrozšírenejším doplnkom stravy, ktorý je spojený s mnohými otázkami. Jednou z nich je aj spôsob jeho prípravy – je lepšie proteín miešať s vodou alebo mliekom?
10 lahodných proteínových receptov, ktoré si zamilujete!
10 lahodných proteínových receptov, ktoré si zamilujete!
Už vás omrzeli proteínové nápoje? Tak sa kuknite na tieto recepty, možno vám nejaký padne do oka!
Je nebezpečné užívať proteín a ďalšie doplnky stravy v tehotenstve a pri dojčení?
Je nebezpečné užívať proteín a ďalšie doplnky stravy v tehotenstve a pri dojčení?
Môžu nastávajúce alebo dojčiace mamičky používať doplnky stravy a kedy to pre nich môže mať naozaj veľký význam?
Koľko bielkovín denne a koľko ich skutočne využijeme?
Koľko bielkovín denne a koľko ich skutočne využijeme?
Čím viac, tým lepšie, alebo maximálne 30 gramov v jednom jedle? Dnes sa konečne dozvieme pravdu!