Pravda o pečive: Nemôže za to, že nechudneš. Prečo si vyberať naozaj kvalitný?

Tereza Havlínová
Tereza Havlínová 19. 3. 2021 Prvýkrát publikované 17. 9. 2019
Aktualizované 19. 3. 2021
3 Uložiť článok
Pravda o pečive: Nemôže za to, že nechudneš. Prečo si vyberať naozaj kvalitný?

Zámerne sa vyhýbate pečivu v domnienke, že sa po ňom priberá? Častejšie vás naháňa chuť na sladké? Ideálny obed je šalát s tuniakom? Bývate unavení a pracovná koncentrácia či športový výkon rapídne klesá?

Sacharidy sú základné MAKROŽIVINY, ktoré patria do zdravého životného štýlu. Napriek tomu pribúda mnoho zaručených nízkosacharidových diét. Nie sú samy o sebe žiadnu mágiou. Aj tie stoja na nevyhnutnom kalorickom deficite.

Čo sa v dnešnom článku dozvieme?

  • Či je naozaj nutné pečivo z jedálnička vyradiť, ak sa snažíme schudnúť.
  • Je naozaj lepok taký zabijak, ako sa hovorí?
  • Vybrať pečivo je niekedy práca pre detektíva: ako sa v tom zorientovať?
  • Prečo by sme sa mali snažiť pečivo lepšie vyberať

Keď vyradím pečivo z jedálnička, schudnem?

Pri chudnutí majú niektorí ľudia potrebu hľadať problémy tam, kde nie sú, aby nemuseli čeliť realite a v sebareflexii si priznať, že pravda je trochu inde. Môže byť ukrytá v čokoládach v zásuvke alebo chipsoch pri televízii.

A tak stále dookola ukazujú na jednotlivé potraviny (alebo ich skupiny), ktoré sú zlé a môžu za to, že sa im nedarí. Kedysi tou zlou potravinou boli napríklad vajcia. Časy sa ale menia a aktuálnym strašiakom v skrini mnohých je pečivo. Veď Hanka z práce predsa pečivo neje a ako krásne schudla! Tak kde je pravda?

3 mýty a pravdy o pečive. Nevodí vás náhodou niekto za nos?

1. Pečivo a chudnutie: Ako to vlastne skutočne funguje?

V praxi sa neustále stretávam s názorom, že pre úspešné chudnutie stačí vynechať pečivo (alebo prílohy) a razom ide chudnutie úplne samo! Predpokladám ale, že by ste si potom svoju postavu topmodela/topmodelky radi udržali, že? A viete si to predstaviť bez pečiva? Už nikdy žiadny čerstvý chrumkavý voňavý chlieb? Nízkosacharidové diéty sú totiž nesmierne lákavé tým, že sľubujú rýchle výsledky. A to sa mnohým netrpezlivcom veľmi páči.

Čo sa naozaj stane, keď vyradíme pečivo z jedálnička?

Poďme si to ale rozobrať, úplné vylúčenie pečiva znamená rýchly úbytok na váhe iba zo začiatku. Dochádza k úbytku vody viazanej na svalový glykogén, čo je zásobná forma sacharidov. Zo začiatku svojho snaženia tak naozaj môžete zhodiť 3 – 4 kilá za týždeň. Prekliaty tuk však zostáva. Neuvážene veľkým kalorickým deficitom pri vylúčení pečiva dochádza tiež k spomaleniu metabolizmu (menší energetický príjem).

To všetko môže byť sprevádzané zlou náladou, namrzenosťou a nedostatkom energie. Práve energia zo sacharidov je potrebná, aby ste podávali hviezdne športové výkony. Ak chceme chudnúť, táto energia by mala byť spaľovaná predovšetkým z tukov, a nie z vami vo fitku pracne vydretých svalov.

Pravda o pečive: Nemôže za to, že nechudneš. Prečo si vyberať naozaj kvalitný?

2. Bojíte sa jesť pečivo večer? Zbytočne

Ďalší mýtus, ktorý v súvislosti s pečivom neustále prežíva, je konzumácia pečiva popoludní alebo večer. V očiach mnohých to znamená takmer istú smrť alebo minimálne päť kíl naviac na ďalšie ráno hneď po prebudení. Verte ale, že naše telo žiadne zabudované hodiny nemá a metabolizmus sacharidov sa nemení, hoci už bolo šesť hodín alebo je vonku tma.

Prečo sa teda zaoberať zbytočnými neopodstatnenými nepravdami. Neexistujú potraviny, po ktorých sa priberá. A neexistujú potraviny, po ktorých sa chudne. Áno, platí to aj pre pečivo. Možno tušíte, kam tým mierim. To čarovné slovné spojenie je „kalorický deficit".

3. Lepok a jeho magické schopnosti sú aktuálnym mýtom číslo jeden

V súčasnej dobe je najväčším a tiež veľmi nebezpečným mýtom tvrdenie, že lepok škodí nám všetkým. Aj zdravým ľuďom. Čo by znamenalo, že by sme všetci mali dodržiavať bezlepkovú diétu. Za to sa vám peňaženka určite nepoďakuje, taký jedálniček je mnohonásobne drahší.

Ak netrpíte nejakou formou intolerancie lepku, nie je žiadny dôvod držať bezlepkovú diétu. Teda pokiaľ sa neplánujete stať Novakom Djokovičom a drviť súpera v tenise. Ten svoj úspech na bezlepkovej diéte postavil. Otázkou zostáva, nakoľko je toto šikovný marketingový ťah a nakoľko za jeho úspechy naozaj môže vyradenie lepku z jedálnička.

Ak lepok z jedálnička kompletne vyradíte a potom si za nejakú dobu spomeniete, že vás to vlastne nebaví a radi by ste si nejakú tú žemličku dali, môžu sa vyskytnúť problémy. Naše črevá už zrazu nevedia, ako si s lepkom poradiť. Navrátenie lepku do jedálnička môže byť beh na dlhú trať s možnosťou, že sa lepku skutočne budete musieť vzdať.

Pravda o pečive: Nemôže za to, že nechudneš. Prečo si vyberať naozaj kvalitný?

3 tipy, ako si vybrať kvalitné pečivo a 1 dôvod, prečo vždy staviť na kvalitu

„Ja sa teraz snažím jesť zdravo a jem len tmavé pečivo", to je jedna z najčastejších viet, ktorú na prvých konzultáciách počujem. Pečivo ale často býva, bohužiaľ, dofarbované, či už karamelom, alebo praženými obilninami.

1. Skôr než podľa vzhľadu by sme sa mali orientovať podľa názvov

Uvediem pár príkladov, s ktorými sa v obchode stretnete najčastejšie a vyplývajú z platnej českej legislatívy:

  1. Cereálne: cereálne znamená, že je výrobok vyrobený z obilnín (cereálií). Takže aj onen preklínaný rožok je vlastne cereálny. Rovnako ako do nebies vynášané kaiserky. Nie je tajomstvom, že nutrične sa vlastne vôbec nelíšia.
  2. Celozrnné: obsah celozrnnej múky musí byť minimálne 80 %
  3. Viaczrnné: to znamená, že je pečivo vyrobené z viacerých druhov múky a 5 % výrobku musí byť niečo iné ako pšeničná alebo ražná múka. Do cesta bývajú často pridávané olejniny alebo strukoviny
  4. Ražné: obsah ražnej múky musí byť minimálne 90 %
  5. Ražno – pšeničné: obsah ražnej múky musí byť minimálne 50 % a pšeničnej múky minimálne 10 %
  6. Pšenično - ražné: tu je to naopak. Podiel pšeničnej múky musí dosahovať najmenej 50 % a ražnej múky 10 %
  7. Kváskové pečivo: na jeho výrobu sa používa tradičný kvások z ražnej múky. Pečivo tak kysne pomocou oxidu uhličitého, ktorý vzniká práve pri zrení kvasu. Líši sa tak od chleba kysnutého pomocou droždia.

Po akom pečive ideálne v obchode siahnuť a prečo?

Koho by azda viac zaujímala legislatíva, ktorá sa pečiva týka, nech odloží romány z červenej knižnice a pustí sa do štúdia. Vrelo odporúčam vyhlášku č. 333/1997 Zb., je to také zábavné čítanie na blížiace sa dlhé jesenné večery.

A čo si kúpiť? Dobrou voľbou bude ražné alebo kváskové pečivo. Obsahuje viac vlákniny, minerálnych látok a vitamínov. Pozitívom tiež je, že ražný chlieb vydrží dlhšie čerstvý a chutný. Najväčší podiel vlákniny je ale v pečive celozrnnom (v 100 g je priemerne 10 g vlákniny), je tiež náročnejšie na trávenie.

2. Je pečivo zo zmrazeného polotovaru zlou voľbou?

Od roku 2012 pečivo musí niesť aj informáciu o tom, či je zo zmrazeného polotovaru. Nutričné hodnoty sú rovnaké ako u čerstvého pečiva. Líšia sa len obsahom voľnej a viazanej vody, ktorá je v mrazenom pečive vo forme malých kryštálikov, aby neporušila štruktúru pečiva pre následné dopekanie.

Na prvý pohľad pečivo vyzerá rovnako a určitú dobu je krásne chrumkavé a chutné, ale oveľa rýchlejšie tvrdne. Možno z vlastnej skúsenosti viete, že taká včerajšia kaiserka je dobrým nástrojom na rozbitie hlavy nepriateľovi než chutnými raňajkami.

3. Na čo sa mám pozerať pri balenom pečive?

Pri balenom pečive je situácia jednoduchšia, zloženie a nutričné hodnoty musia byť uvedené na obale. Suroviny sú uvádzané zostupne – prvej suroviny je obsiahnuté najviac. Pokiaľ na prvom mieste nie je celozrnná múka, o celozrnné pečivo nejde.

Čím kratšie a jednoduchšie zloženie, tým lepšie. Ak je výpočet surovín kilometer dlhý a názvy použitých látok vám znejú ako cudzojazyčné, radšej takú potravinu nechajte v regáli. V jednoduchosti je sila.

Pravda o pečive: Nemôže za to, že nechudneš. Prečo si vyberať naozaj kvalitný?

4. A prečo sa vôbec mám snažiť pečivo lepšie vyberať?

Nejedna večná dietárka je presvedčená, že po „bielom" pečive sa priberá, zatiaľ čo po celozrnnom sa chudne.

Opäť vás sklamem, pretože kaloricky sú na tom jednotlivé druhy pečiva veľmi podobne:

  • rožok (42 g) má cca 130 kcal
  • krajec ražného chleba (60 g) cca 140 kcal

Dokonca tie druhy, ktoré obsahujú rôzne semienka, môžu mať viac kalórií, pretože ide o zdroje tuku. Ide však nielen o kalórie, ale aj o obsiahnuté živiny. Celozrnné múky vznikajú rozomletím celého zrna vrátane otrúb a klíčka. Majú tak vyšší obsah vlákniny, bielkovín, tuku, minerálnych látok a vitamínov. Podobne to platí aj pre pečivo ražné. Glykemický index je nižší, preto ideálne v kombinácii s bielkovinami zasýtia na dlhšiu dobu.

Môžete si skúsiť upiecť aj vlastný chlieb: pre začiatok môžete nahradiť časť klasickej múky celozrnnou a postupne pridávať. Alebo si môžete prácu zjednodušiť a vyskúšať niektorú z vopred pripravených zmesí.

[Instagram]

Pridaj sa k 36 tis. odberateľov

Každému z nich raz týždenne vyberáme tie najlepšie články, ktoré sú určené 100% práve jemu.

Odoberať
67 Páči sa mi Uložiť článok
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________