Lyofilizované ovocie si zachová farbu, chuť i vitamíny. Aké ďalšie benefity má?

Jan Ceperko
Jan Ceperko 2. 3. 2021
Uložiť článok
Lyofilizované ovocie si zachová farbu, chuť i vitamíny. Aké ďalšie benefity má?

Kto by si pomyslel, že potraviny vytvorené pre astronautov dnes zoženieme pomaly v každej zdravej výžive? Lyofilizované ovocie začala ako prvá vyrábať NASA s cieľom zabezpečiť astronautom dlhú trvanlivosť a dostatočnú dávku vitamínov a minerálnych látok z potravín.

V súčasnosti sa však situácia zmenila. Z vesmíru sa lyofilizované ovocie prenieslo na zem a vďaka svojej výnimočnosti tvorí nezastupiteľné miesto u tých, ktorí si potrpia na kvalitu. Veď, posúďte sami …

Dnes sa dozvieme:

  • aký je proces lyofilizácie

  • prečo je lyofilizácia najkvalitnejší spôsob konzervácie

  • aké je využitie lyofilizovaného ovocia

Výroba bez chémie

Lyofilizácia, alebo tzv. sušenie mrazom je konzervačná metóda, ktorej podstatou je odstránenie vody z potraviny. Proces lyofilizácie je nasledovný: 

  • potravina sa najprv rýchlo zmrazí na teplotu aspoň – 40 ℃ 

  • následne sa preloží do sušiarne, kde sa pod nízkym tlakom a pri postupnom zvyšovaní teploty ľad prítomný v ovocí premení priamo na vodnú paru (tzv. sublimácia)

  • vodná para sa od ovocia oddelí a zachytáva na výparníku, kde sa skvapalňuje

Výsledkom lyofilizácie je potravina, ktorej obsah vody sa pohybuje od 1  4 %. Takáto nízka vlhkosť zabezpečí veľmi malú kazivosť a dlhú trvanlivosť.

obrázek z gettyimages. com

V čom spočíva kvalita lyofilizovaného ovocia?

Vzhľadom na to, že pri technologickej úprave (pečenie, zaváranie, výroba džemov a marmelád) dochádza k veľkým stratám vitamínov (u vitamínu C niekedy až 100 %) a antioxidantov, odporúča sa ovocie konzumovať surové.

To však neplatí pri lyofilizácii. Štúdie uvádzajú straty vitamínu C od  20 %, málokedy až 70 % (u tropického ovocia), ale väčšina vedcov sa zhoduje, že lyofilizácia je v porovnaní s ostatnými metódami konzervácie (sušenie teplom, zaváranie, presladzovanie) najlepší spôsob konzervácie ovocia, pretože v porovnaní s ostatnými metódami sú straty vitamínu C najmenšie.

Prečo uvádzam iba vitamín C ? Je to totiž jeden z najcitlivejších vitamínov. Ničí sa pri styku s kyslíkom, svetlom, alebo teplom. Ostatné vitamíny a minerálne látky sú stabilnejšie. Ak po technologickej úprave zistíme malé straty vitamínu C, je pravdepodobné, že v rámci ostatných vitamínov došlo k ešte menším, alebo žiadnym stratám. 

Ovocie sušené mrazom si zachováva pôvodnú farbu

Ovocie si po lyofilizácii zachováva takmer všetky antioxidanty a zdraviu prospešné látky (polyfenoly, antokyány atď.) Ak si kúpite lyofilizované ovocie, všimnite si jeho farbu. Je výrazná, podobná čerstvému, ak nie ešte výraznejšia. Čím je farba ovocia sýtejšia, tým je obsah polyfenolov a antioxidantov významnejší. 

Najlepšiu antioxidačnú aktivitu vykazuje bobuľové ovocie (ríbezle, černice, maliny, borievky, čučoriedky) a taktiež aj jahody, alebo kiwi. Práve takéto druhy ovocia je výhodné kupovať lyofilizované. Vydržia naozaj niekoľko mesiacov a vy si ho môžete odložiť na studené zimné obdobia, keď sa potreba vitamínov a antioxidantov značne zvyšuje.

Obsah vlákniny a cukrov

Ďalšou výhodou lyofilizovaného ovocia je, že obsahuje na 100 g vysoký obsah vlákniny (> 6 g), ktorá nielenže podporuje peristaltiku a má priaznivý vplyv na črevný mikrobióm a teda aj na našu imunitu, ale tiež pozitívne ovplyvňuje hladinu cukru v krvi. 

Ak budete pozerať na nutričné zloženie sušeného ovocia, nenechajte sa odradiť od kúpy kvôli vyšiemu množstvu cukrov. Obsah cukru sa v ovocí pred a po lyofilizácii nemení. Mení sa iba obsah vody, ktorý sa znižuje a tým sa cukor koncentruje. 5 kúskov čerstvých jahôd má rovnaké množstvo cukrov ako 5 kúskov lyofilizovaných jahôd, ktoré v dôsledku straty vody vážia menej.

Navyše, prítomnosť vlákniny spomaľuje celkové vstrebávanie prijatých cukrov a energia nimi prijatá sa tak rozloží do niekoľkých hodín. Opatrnejší by sme mali byť v konzumácii lyofilizovaných sliviek. Tie totiž obsahujú značné množstvo cukrového alkoholu, sorbitolu, ktorý má vo vysokých dávkach laxatívne účinky.

obrázek z berrifine.com

Využitie lyofilizovaného ovocia

Štandardne sa lyofilizované ovocie využíva na obohatenie ovsených kaší, jogurtov, cereálií, alebo smoothies. Medzi najchutnejšie nepochybne patria lyofilizované jahody, banány a maliny. V súčasnosti je dostupné aj lyofilizované ovocie vo forme prášku. To si môžete s kombinovať so smoothie, mliekom, alebo vodou a proteínom

Čo tak urobiť si domáci proteínový nápoj s grapefruitovou príchuťou? Čerstvý grapefruit je dosť horký, ale lyofilizovaný grapefruitový prášok svoju horkosť stráca. Pridaním 10 – 15 g grapefruitového prášku do 85 – 90 ml vody s proteínom bez príchute je ekvivalentný príjem približne 100 g čerstvého grapefruitu s takmer všetkými antioxidantmi a vitamínmi, ktoré čerstvý grapefruit obsahuje. Navyše, vláknina prítomná v prášku spomaľuje vstrebávanie bielkovín a to zabezpečí efektívnejšiu využiteľnosť prijatých bielkovín. 

Samozrejme, podobný nápoj je možné vytvoriť aj z obľúbených lyofilizovaných kusových malín, banánov, alebo jahôd. Jednoducho stačí, ak si ovocie rozmixujete. Alebo si celé kúsky pridajte k minútovým ovseným vločkám, alebo do kaše. No a pre tých, ktorí nechcú strácať čas výrobou, v súčasnosti Aktin.cz/sk ponúka srvátkové proteíny s lyofilizovanými jahodami.

Na záver

Spomedzi všetkých konzervačných metód je lyofilizácia potravín najlepším spôsobom, ako zabezpečiť dlhú trvanlivosť a ponechať potravine takmer všetky zdraviu prospešné latky.

Ovocie, ktoré prešlo lyofilizáciou, má naozaj široké spektrum využiteľnosti. Predáva sa kusové, alebo práškové a budúcnosť ukáže, aké ďalšie formy nám ponúkne. Možno práve lyofilizovaný ovocný prášok bude slúžiť ako náhrada umelých farbív, čím danému pokrmu ešte pridá na nutričnej hodnote.

Pridaj sa k 32 tis. odberateľov

Každému z nich raz týždenne vyberáme tie najlepšie články, ktoré sú určené 100% práve jemu.

Odoberať
2 Páči sa mi Uložiť článok
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________