Lesné plody: v čom sú pre naše telo výnimočné?

Tomáš Novotný
Tomáš Novotný 22. 6. 2021
Uložiť článok
Lesné plody: v čom sú pre naše telo výnimočné?

Maliny, černice, čučoriedky alebo napríklad brusnice. Azda neexistuje človek, ktorý by tieto lesné poklady nemal aspoň v nejakej podobe rád. Navyše, lesné plody nielenže skvele chutia, ale súčasne obsahujú široké spektrum látok, ktoré majú na náš organizmus mnoho skvelých účinkov.

Poďme sa na chvíľu ponoriť do sveta lesného ovocia. Viete, aké látky v sebe skrýva a čím je pre naše telo prospešné?

Lesné plody v kocke: aké makroživiny obsahujú?

Lesné ovocie môžeme rozobrať na jednotlivé makroživiny v podstate analogickým spôsobom ako ktorúkoľvek inú potravinu. Vyjde nám z toho asi nasledujúci prehľad zobrazený v sumarizujúcej tabuľke spočítanej na 100 g jednotlivých lesných plodov:


Maliny

Čučoriedky

Brusnice

Černice

Energetická hodnota

52 kcal

57 kcal

46 kcal

43 kcal

Cukry

4,4 g

10 g

4 g

4,9 g

Bielkoviny

1,2 g

0,7 g

0,4 g

1,4 g

Tuky

0,7 g

0,3 g

0,1 g

0,5 g

Vláknina

6,5 g

2,4 g

4,6 g

5,3 g

Keď sa na celú tabuľku pozriete s určitým nadhľadom, asi je vám hneď jasné, že z konzumácie lesných plodov určite priberať nebudete.

Okrem relatívne nízkeho obsahu sacharidov zaujmú lesné plody predovšetkým vlákninou: už jedna hrsť lesných plodov (cca 100 g) prispieva do rozpočtu približne pätinou z odporúčanej dennej porcie vlákniny, čo sa určite hodí. Vláknina totiž nielenže pomôže zasýtiť na dlhšiu dobu, ale prospieva aj celému zažívaciemu traktu.

Ak ste ale niekedy počuli odborníkov na výživu hovoriť o lesných plodoch v tých najlepších superlatívoch, potom to pravdepodobne nebolo len kvôli obsahu základných makroživín. Čo ďalšie nám lesné ovocie dokáže ponúknuť?

V hlavnej úlohe antioxidanty: koľko ich v lesných plodoch je?

Sú to práve antioxidanty, ktoré vyzdvihujú výživovú hodnotu lesných plodov nad väčšinu ostatných druhov ovocia. V lesných plodoch ich je totiž doslova na rozdávanie. Ukázať si to môžeme na výsledkoch nedávneho porovnania, v ktorom sa vedci zaoberali obsahom flavonoidov v rôznych potravinách:

Lesné plody: v čom sú pre naše telo výnimočné?

Už z letmého porovnania jednotlivých druhov ovocia je zrejmé, že sýto sfarbené lesné plody sú doslova nabité prírodnými antioxidantmi, ktoré majú na naše telo mnoho pozitívnych účinkov. Len tak pre zaujímavosť: vôbec najbohatším zdrojom flavonoidov sú plody čiernej bazy – na 100 g zrelých bobúľ pripadá viac ako 1350 mg flavonoidov. To je približne trojnásobok priemerného celkového denného príjmu flavonoidov bežného Európana.

Možno aj preto sa o lesných plodoch hovorí ako o superpotravinách, lebo z tohto pohľadu nad ostatnými potravinami, vrátane bežných druhov ovocia a zeleniny, naozaj vyhrávajú na plnej čiare.

Prírodné antioxidanty chránia telo pred poškodením

Možno sa teraz pýtate, na čo sú také prírodné antioxidanty dobré. Antioxidanty pomáhajú chrániť organizmus pred voľnými radikálmi, ktoré v tele prirodzene vznikajú. V niektorých situáciách, napríklad pri intenzívnom športovaní, chronickom strese alebo pri nevhodnom stravovaní, sa ich v tele tvorí viac a môže dochádzať k tzv. oxidatívnemu stresu.

Niektoré štúdie ukazujú, že príjem antioxidantov z potravy naozaj môže pomôcť so zvýšením celkovej antioxidačnej kapacity ľudského organizmu. Konzumácia prírodných antioxidantov vrátane flavonoidov sa preto dáva do súvislosti s mnohými zdravotnými benefitmi, medzi ktorými ten najvýznamnejší je napríklad nižší výskyt nádorových ochorení u osôb, ktoré konzumujú vyššie množstvo prírodných antioxidantov z potravy.

obrázok z freepik.com

Ako lesné ovocie zakomponovať do každodennej stravy?

Lesné plody bývajú niekedy považované za čisto sezónne ovocie, ktoré si môžeme vychutnať nanajvýš tak niekoľko týždňov v roku počas letných mesiacov. V zimných mesiacoch si čučoriedky z regálov obchodov síce kúpiť môžeme tiež, ale zaplače nielen naša peňaženka, ale aj chuť, pretože tá sa tej, ktorú poznáme zo zbierania čučoriedok v lete, približuje len vzdialene. Rovnako tak ani obsah cenných látok nebude dosť pravdepodobne taký, aký nám ponúkajú čerstvo nazbierané plody.

Ako si teda vychutnať skvelú chuť lesných plodov kedykoľvek počas roka? Máme pre vás niekoľko tipov:

  1. Zamrazte si letnú úrodu lesných plodov. Mrazenie je totiž veľmi šetrná metóda, ako lesné plody uchovať pokojne počas celého roka. Po rozmrazení síce plody nebudú tak „vo forme“ ako hneď po odtrhnutí, ale na obsah cenných látok to našťastie nemá takmer žiadny vplyv.

  2. Čučoriedky si môžete aj zakonzervovať na horšie časy. Vo forme kompótu síce po pár mesiacoch prídete o nejaké tie vitamíny, ale obsah antioxidantov bude stále veľmi slušný. Navyše máte poháre s čučoriedkami pripravené na konzumáciu prakticky ihneď, takže ich môžete pravidelne pridávať do obilných kaší alebo do jogurtov.

  3. Domáce džemy z lesných plodov – v zime akoby ste našli. Navyše ich môžete naplniť do roztomilých pohárov a potešiť nimi svojich priateľov na narodeniny alebo na Vianoce. A že v nich bude príliš veľa cukru? To možno áno, ale nikto nehovorí, že ich máte zjesť na posedenie.

Prečo by sme mali konzumovať viac farebných druhov ovocia a zeleniny? Prezradí náš ďalší článok.

Ako sa darí mrazenej a konzervovanej zelenine v porovnaní s tou čerstvou? Odpoveď nájdete v našom nedávnom článku.

Ako z lesného ovocia vytvoriť skvelý domáci dezert? Vyskúšajte náš obľúbený recept.

Čo si z toho odniesť?

Lesné plody patria medzi obľúbené druhy ovocia, ktoré prekvapia skvelými výživovými vlastnosťami. V porovnaní s priemerným druhom ovocia obsahujú relatívne nízke množstvo cukru a prekvapia vysokým podielom vlákniny, ktorá podporuje zasýtenie a je dôležitá pre správne zažívanie.

To najcennejšie v lesných plodoch sú však prírodné antioxidanty, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi. Medzi najbohatšie zdroje antioxidantov patria tmavo sfarbené plody ako černice alebo čučoriedky, o trochu menšie množstvo ich nájdeme napríklad v malinách alebo brusniciach.

Lesné plody si môžete naplno užiť počas letných mesiacov, ani príchod jesene však nemusí znamenať koniec pre konzumáciu lesných plodov. Počas leta si totiž lesné plody môžete zavariť, alebo ešte lepšie zamraziť, čím vám vydržia pokojne aj niekoľko mesiacov.

Pridaj sa k 33 tis. odberateľov

Každému z nich raz týždenne vyberáme tie najlepšie články, ktoré sú určené 100% práve jemu.

Odoberať
Páči sa mi Uložiť článok
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________