Kaša na raňajky ti už lezie aj ušami a rozmýšľaš, čo iné by si skúsil? Tak daj šancu napríklad týmto škoricovým bagels. Vychutnaj si ich na raňajky, či ako predtréningové jedlo, s maslom a džemom, alebo s banámom a arašidovým maslom. To už necháme na teba. Bagels sú bezlaktózové a s minimom tuku. Tak čo, ideš na ne?
Budeme potrebovať:
- 250 ml teplej vody
- balenie sušeného droždia (7 g)
- lyžicu bezkalorického sladidla
- lyžicu škorice
- štipku soli
- 365 g hladkej špaldovej múky
- 100 g celozrnnej špaldovej múky
- hrsť hrozienok/brusníc/nakrájaných sušených sliviek.. (nemusí byť)
- vodu a lyžicu cukru
Doba prípravy: 20 minút
Doba kysnutia: 2 hodiny
Doba pečenia: 25 minút
Postup:
- Pripravíme si kvások. V teplej vode rozmiešame balíček droždia a lyžicu sladidla. Necháme odpočívať asi 10 minút.
- Do väčšej misy si dáme obe múky, štipku soli, lyžicu škorice a vzídený kvások. Všetko premiešame a (ak nemáme mixér) na doske ručne vypracujeme pružné, mierne lepivé cesto. Bude to trvať asi 10-12 minút .
- Väčšiu misu si jemne potrieme olejom, vložíme do nej cesto, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť približne 2 hodiny.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 približne rovnakých častí. Môžme pridať hrozienka (prípadne brusnice, či nakrájané sušené slivky). Z cesta vytvarujeme guličku a do stredu spravíme väčšiu dierku. V hrnci si privedieme vodu s lyžicou cukru k varu a každý bagel povaríme 1 minútu. Opatrne vyberieme a položíme na plech s papierom na pečenie. Bagels potrieme bielkom, posypeme makom a pečieme pri 170 stupňoch približne 25 minút.
- Bagels chutia výborne s maslom a džemom, ale aj s tvarohom, banánom a arašidovým maslom. Skrátka, fantázii sa medze nekladú. Ukáž nám pod #aktinrecepty, ako si na bagels pochutíš ty.
1 bagel má priemerne:
- 80 g
- 206 kcal
- 1 g tuku
- 43,2 g sacharidov
- 6,8 g bielkovín
- Ďalšie skvelé námety, nápady a tipy na sladké, slané, zdravé a chuťovo vyladené dobroty nájdete pod odkazom na vyladené recepty z Aktin kuchyne.