Kulajda so strateným vajcom

40 min.
Komentáre
Kulajda so strateným vajcom

Stará česká klasika v novšej a zdravšej verzii. To je naša kulajda vyšperkovaná do posledného detailu. Tak využite sezónu húb, ktorá je teraz v plnom prúde.

1 porcia obsahuje

  • 282 kcal
  • 24,4 g sacharidov
  • 16,4 g tukov
  • 11,2 g bielkovín

Na 3 porcie

Suroviny:
Stratené vajcia:
  • 3 vajcia
  • 1 lyžica octu

Postup

  1. Kulajda so strateným vajcom

    Začneme hubami. Pokiaľ používame sušené, namočíme si hrsť lesných húb aspoň na 30 minút do vody. Ak máme mrazené, necháme ich rozmraziť. Čerstvé huby si dáme bokom. Je len na vás, koľko húb v polievke máte radi. :)

  2. Do hrnca pridáme maslo ghí a olivový olej, na ktorom opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď cibuľa zhnedne, pridáme ocot a necháme chvíľu vyvariť.

  3. Potom pridáme lyžicu trstinového cukru. Keď nám cibuľa skaramelizuje, pridáme lyžicu špaldovej múky a miešame, aby sme vytvorili zápražku. Zápražku zalejeme studenou vodou a dáme variť.

  4. Do polievky pridáme 3 lyžice kuracieho bujónu, 2 listy bobkového listu a 3 guľôčky nového korenia. Pokiaľ máme celý kôpor, stonky využijeme a dáme ich tiež vyvariť do polievky.

  5. Zemiaky očistíme a nakrájame na malé kocky. Varíme v polievke do zmäknutia cca 15 minút.

  6. Hneď ako zemiaky zmäknú, vyberieme z polievky bobkový list, nové korenie a stonky kôpru. Potom polievku rozmixujeme dohladka tyčovým mixérom. Polievku vrátime späť na platňu. Pridáme do nej huby a lístky kôpru. Varíme aspoň 10 minút. Nakoniec polievku zriedime smotanou.

  7. Teraz si urobíme stratené vajcia. Do malej rajnice nalejeme vodu a lyžicu octu. Dáme zahriať na mierny plameň. Voda sa nesmie variť, iba ju zahrejeme na približne 70 °C. Vajíčko vyklepneme do pohára. V zahriatej vode urobíme vír a vajíčko doň opatrne vlejeme. Necháme variť 3 minúty.

  8. Polievku podávame so strateným vajcom, dochutenú kampotským korením a vločkami morskej soli.

    Dobrú chuť!

    Kulajda so strateným vajcom

Nákup použitých surovín pre recept
2,19 €
5,99 €

Použité produkty v recepte

__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
Rýchly, jednoduchý a sýty ramen

Rýchly, jednoduchý a sýty ramen

Krémová polievka z pečenej zeleniny

Krémová polievka z pečenej zeleniny

Hrachová polievka s chrumkavými krekrami

Hrachová polievka s chrumkavými krekrami

Krémová pórová polievka

Krémová pórová polievka

Studená polievka gazpacho

Studená polievka gazpacho

Mexická polievka s hovädzím mäsom

Mexická polievka s hovädzím mäsom

Výživná polievka z červenej šošovice, ktorá zahreje

Výživná polievka z červenej šošovice, ktorá zahreje

Tekvicová polievka z pečenej tekvice so zázvorom

Tekvicová polievka z pečenej tekvice so zázvorom

Krémová cesnačka so smotanou

Krémová cesnačka so smotanou

Krémová hrášková polievka s krutónmi

Krémová hrášková polievka s krutónmi

Polievka z Hokkaido tekvice a kokosového mlieka

Polievka z Hokkaido tekvice a kokosového mlieka

Batatový krém s kurkumou

Batatový krém s kurkumou

Paradajková polievka s batatmi

Paradajková polievka s batatmi

Vegetariánsky boršč s kyslou smotanou

Vegetariánsky boršč s kyslou smotanou

Miso ramen

Miso ramen