História bratislavských rožkov siaha až do konca 16 sotročia. Tradične sa plnia orechovou a makovou plnkou, pričom je rozdiel aj tvare výsledných rožkov. Plnka je bohatá a mala by tvoriť až polovicu rožteku. My sme v Aktine pripravili zdravšiu verziu tejto tradičnej pochúťky. Použili sme špaldovú múku, ktorá je bohatšia na mikronutrienty (a vlákninu) a cukor sme nahradili bezkalorickým sladidlom. Výsledkom je voňavé, krehké a veľmi chutné pečivo.
Budeme potrebovať:
- 200 g hladkej špaldovej múky
- 100 g hrubej špaldovej celozrnnej múky
- 100 g masla izbovej teploty
- 10 g kvasníc
- 20 g sladidla
- štedrá štipka soli
- 1 vajíčko izbovej teploty (+ 1 celé a 1 žĺtko na potretie rožkov)
- 50 g mlieka (použili sme rastlinné)
Na plnku:
- 240 g mletých vlašských orechov
- 60 g horúceho mlieka
- 30 g sladidla
Z uvedeného množstva vyjde 24 rožkov.
Doba prípravy: 90 minút
Doba pečenia: 10 minút
Postup:
- Najprv si zmiešame maslo a obe múky. Potom pridáme kvasnice, mlieko, vajíčko, soľ a sladidlo. Vypracujeme pevný bochník cesta, ktorý zakryjeme a necháme v miske hodinu na teplom mieste jemne podkysnúť.
- Cesto si rozdelíme na 24 (približne) rovnakých častí. Z každej vyvaľkáme oválny tvar a naplníme orechmi v tvare valčeka. Do každého rožka pôjde približne 13 g plnky. Rožteky ukladáme spojom smerom nadol.
- Rožteky potrieme rozšlahaným vajíčkom. Necháme odpočinúť 10 minút a potrieme rozšlahaným žĺtkom. Necháme opäť 10 minút zaschnúť a potrieme zvyšným žĺtkom.
- Rožky pečieme pri 190 stupňoch približne 10 minút. Nezabudnite sa s nami podeliť o vaše výtvory! Radi si ich pozrieme pod #aktinrecepty.
1 bratislavský rožok má:
- 149 kcal
- 10,8 g tuku
- 10 g sacharidov
- 3,7 g bielkovín
- Ďalšie skvelé námety, nápady a tipy na sladké, slané, zdravé a chuťovo vyladené dobroty nájdete pod odkazom na vyladené recepty z Aktin kuchyne.