Či už patríte k pravidelným konzumentom kávy, alebo si šálku doprajete raz za čas, určite budete súhlasiť, že káva patrí medzi najobľúbenejšie nápoje vôbec. V rebríčku obľúbenosti ju predstihol len čaj.
My, milovníci kávy, sa môžeme rozdeliť do niekoľkých skupín. Niekto má rád klasické espresso, ďalší prekvapkávanú kávu alebo tradičného slovenského „turka“. A sú medzi nami aj takí, ktorých uspokojí aj instantná káva. Do svojej horúcej šálky si radi sypeme cukor, lejeme našľahané mlieko alebo si kávu podľa poslednej módy vylepšujeme maslom či kokosovým olejom. Môže nám ale pitie kávy s mliekom spôsobiť ťažkosti?
Čo sa v dnešnom článku dozvieme?
- Aké mýty a polopravdy o káve kolujú svetom internetu
- Či môže byť káva s mliekom škodlivá a blokovať činnosť pankreasu
- Koľko šálok kávy za deň môžeme vypiť a koľko už je príliš
- Niekoľko zaujímavostí zo sveta kávy a ako dokáže pitie kávy predĺžiť život
S akými faktami, mýtmi či polopravdami sa o káve s mliekom stretávame najčastejšie?
1. Káva s mliekom spôsobuje tráviace ťažkosti
Je možné, že niekto je na pitie kávy, či už samotnej, alebo s mliekom, citlivejší. Môže sa to stať z niekoľkých dôvodov. Črevný diskomfort po vypití lahodného nápoja môže byť spôsobený intoleranciou laktózy alebo alergiou na bielkovinu kravského mlieka. Pokiaľ na sebe pozorujete nafúknuté brucho, plynatosť alebo iné tráviace ťažkosti po vypití kávy s mliekom, skúste si nabudúce objednať kávu bez mlieka.
V prípade, že sa nepríjemnosti po vypití čiernej kávy nedostavia, je možné, že máte problém s trávením niektorej zo zložiek mlieka. V dospelej populácii sa často vyskytuje intolerancia laktózy.
Zhruba každý piaty Slovák má problém s trávením laktózy. Je teda na vine káva s mliekom alebo laktóza?
Hlavnou príčinou je úplný alebo čiastočný nedostatok enzýmu zvaný laktáza, ktorý rozkladá mliečny cukor (laktózu) na glukózu a galaktózu. A práve nerozštiepený mliečny cukor nám môže spôsobiť nepríjemné a často spoločensky neprijateľné problémy – nadúvanie, plynatosť, hnačky, nevoľnosť.
Väčšina ľudí s intoleranciou laktózy je schopná stráviť menšie množstvo mliečnych výrobkov. Nižšie množstvo laktózy je obsiahnuté v tvrdých syroch, tvarohu, acidofilných mliečnych výrobkoch a produktoch, ktoré sú označené ako bezlaktózové alebo s nízkym obsahom laktózy.
Máte podozrenie, že práve vy máte intoleranciu na laktózu? Neváhajte a navštívte svojho praktického lekára, ktorý vás môže poslať na špeciálne testy, ktoré zhodnotia aktivitu laktázy vo vašom organizme.
Káva na lačný žalúdok? Zažívacie ťažkosti sa môžu objaviť. Mlieko môže situáciu napraviť
Sú medzi nami takí, ktorí pijú kávu na lačný žalúdok. V takom prípade sa tráviace ťažkosti naozaj môžu objaviť, prítomnosť kofeínu a ďalších špecifických látok z kávy totiž v žalúdku vyvolá sekréciu kyseliny chlorovodíkovej, čím sa žalúdok chystá na spracovanie potravy. Ak mu ale potravu nedodáme, zvýšená kyslosť žalúdka spôsobí nepríjemné ťažkosti (pálenie záhy, prekyslenie žalúdka). Týmto nežiaducim účinkom môžeme predísť pridaním mlieka, ktoré účinky kávy na sliznicu žalúdka tlmí.
Podľa fyziológa Vyskočila, ktorý v odbornom časopise Vesmír (2017) reagoval na kolujúce mýty o pití kávy s mliekom, vedecky podložené dôkazy týchto tvrdení neexistujú. Naopak, mlieko a smotana pôsobia na prípadne poškodenú sliznicu tráviaceho ústrojenstva upokojujúcim účinkom.
Čo si z toho odniesť?
- Nebolo vedecky dokázané, že by pitie kávy s mliekom spôsobovalo tráviace ťažkosti u zdravých ľudí.
- Problémy s trávením kávy s mliekom sa môžu objaviť u osôb s laktózovou intoleranciou alebo alergiou na bielkovinu kravského mlieka.
- Citlivejším jedincom neodporúčam piť čiernu kávu na lačný žalúdok.
- Ak máte problém s trávením kravského mlieka, skúste rastlinnú variantu. Môžete vyskúšať napr. sójové, ryžové či mandľové mlieko.
2. Káva s mliekom blokuje činnosť pankreasu a žlčníka
Podľa MUDr. Miklánka popíjanie kávy s mliekom môže dostať náš dvanástnik (časť tenkého čreva) do kŕča. Následne vraj dôjde k zablokovaniu činnosti pankreasu a žlčníka. Nedostatok tráviacich enzýmov a žlče potom spôsobí bolesti brucha, nadúvanie, zápchu a podľa MUDr. Miklánka tiež bolesti bedrovej chrbtice.
Podľa štúdie Boekema (1999) pitie kávy naopak podporuje činnosť žlčníka a tenkého čreva. Čo sa týka tráviaceho traktu, pitie kávy môže u niekoho spôsobovať gastroezofageálny reflux. Pri tomto mechanizme dochádza k preniknutiu žalúdočného obsahu do pažeráka. Žalúdočné kyseliny môžu sliznicu pažeráka poškodiť, takže ak vás po vychutnaní šálky kávy páli záha, radšej ju obmedzte.
Môže káva s mliekom zvyšovať riziko vzniku rakoviny pankreasu?
Niektoré skoršie štúdie skutočne pozorovali súvislosť medzi pitím kávy a vyšším rizikom vzniku rakoviny pankreasu. Novší pohľad na túto problematiku je však taký, že tieto štúdie nebrali do úvahy súčasné fajčenie účastníkov štúdií, ktoré sa zdá byť tým skutočným rizikovým faktorom. Súčasný pohľad na problematiku pitia kávy a riziko vzniku rakoviny pankreasu je taký, že pitie kávy riziko rozhodne nezvyšuje, ba naopak chráni pred množstvom iných chorôb, ako je diabetes 2. typu alebo kardiovaskulárne choroby (Genkinger, 2015).
Keď sa zameriame na samotné mlieko a jeho prípadné nepriaznivé účinky na funkciu pankreasu a žlčníka, zistíme, že nič také nebolo vedecky dokázané. Iba v prípade ochorenia, ktoré postihlo tieto orgány, by sa mala konzumácia mlieka v prípade ťažkostí obmedziť, keďže sa pankreas a žlčník zúčastňuje na procese trávenia jeho jednotlivých zložiek rovnako ako iného jedla.
Pankreas produkuje enzýmy amylázu, lipázu a trypsín. Trypsín pomáha pri rozklade mliečnych bielkovín a lipáza rozkladá mliečne tuky. Žlčník reaguje na prítomnosť mlieka najmä kvôli obsahu tukov. Dôjde k vypudeniu žlče, ktorá sa zúčastňuje na štiepení tukov. Ak potrebujeme pankreas a žlčník šetriť, budeme musieť obmedziť konzumáciu mlieka (povolené je odtučnené alebo malé množstvo polotučného).
Čo si z toho odniesť?
- Nemusíme mať strach, že by sme si kávou s mliekom mohli poškodiť pankreas alebo žlčník.
- Na pozore by sa mali mať len jedinci s ochorením žlčníka, pankreasu alebo s gastroezofageálnym refluxom, ktorým práve káva spôsobuje ťažkosti.
3. Mlieko potláča účinky kofeínu
Mlieko si do kávy pridávame najmä na zjemnenie chuti a vytvorenie hustejšej štruktúry. A viete, prečo nám našľahaná pena v káve chutí? Za všetko môže mliečny tuk, ktorý je nositeľom chuti.
Odborník na výživu Pavel Kohout (2014) tvrdí, že mlieko neznižuje samotný účinok kofeínu, ale tlmí pôsobenie tejto látky na žalúdočnú sliznicu a spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka. Z toho dôvodu dochádza k pomalšiemu nástupu stimulačného efektu kofeínu. Rovnaký mechanizmus nastáva, keď vypijeme čiernu kávu spoločne s jedlom. Kávička vypitá nalačno má najrýchlejší nástup účinku, ale môžu nastať problémy uvedené vyššie.
Čo si z toho odniesť?
- Samotné mlieko účinky kofeínu nepotláča, iba spomaľuje jeho nástup pôsobenia.
4. Káva s mliekom spôsobuje rakovinu
Spojenie medzi popíjaním kávy s mliekom a zvýšeným rizikom prepuknutia nádorového ochorenia nebolo preukázané. V European Journal of Cancer Prevention (2017) bola uvedená súhrnná práca, ktorá dospela k záveru, že nebola nájdená žiadna spojitosť medzi pitím kávy a zvýšeným rizikom vzniku nádorových ochorení žalúdka, pankreasu, pľúc, prsníkov, vaječníkov a prostaty (Vyskočil, 2017).
Môže za zvýšenie rizika vzniku konzumácia príliš horúcich nápojov?
Existuje však jeden rizikový faktor pitia kávy, a to je jej teplota. Podľa WHO je pitie horúcich nápojov (s teplotou vyššou ako 65 °C) možnou príčinou vzniku rakoviny pažeráka. Pridaním mlieka do kávy znížime teplotu tohto nápoja, takže tým pažerák môžeme ochrániť. A práve vďaka tomu, že sa v európskej populácii často zjemňuje káva mliekom, teplota konzumovaného nápoja zvyčajne klesá pod 60 ° C.
Britský denník Guardian (2016) zverejnil článok, v ktorom nájdeme informáciu, že horúce nápoje nad 65 °C sú pre náš pažerák nebezpečné (patria medzi pravdepodobné ľudské karcinogény ), ale samotná káva bola vyradená zo zoznamu WHO, ktorý opisuje možné faktory podporujúce vznik nádorových ochorení.
Čo si z toho odniesť?
- Spojitosť medzi pitím kávy a výskytom nádorových ochorení sa nepotvrdila.
- WHO kávu vyradila zo svojho zoznamu rizikových látok podporujúcich rakovinové bujnenie.
- Nebezpečné je len pitie príliš horúcej šálky tohto životabudiča. Teplotu znížime doliatím mlieka, alebo našu šálku môžeme nechať trošku vychladnúť, čerstvo pripravené espresso by napr. malo mať priemernú teplotu približne 88 °C.
5. Pitie kávy predlžuje život
Určite ste už čítali predchádzajúci článok o káve, kde sú zhrnuté účinky kávy na ľudský organizmus. V odbornom vedeckom žurnále Annals of Internal Medicine (2017) autori predstavili štúdiu, na ktorej sa zúčastnilo 185 855 osôb a prebiehala od roku 1993 až do 2012. Štúdia sa zamerala na spojitosť medzi konzumáciou kávy a príčinou úmrtia.
Aká je spojitosť medzi pitím kávy a príčinou úmrtia?
- Osoby, ktoré pijú viac ako 4 šálky kávy denne, majú o 18 % nižšie riziko úmrtia z akejkoľvek príčiny, než tí, ktorí kávu nepijú vôbec.
- 4 šálky sú na vás príliš? Bolo zistené, že aj vypitie jednej kávy za deň zníži riziko úmrtia z akejkoľvek príčiny o 12 %.
Za všetkým hľadajme antioxidanty. Môže mlieko znižovať vstrebateľnosť antioxidantov z kávy?
Tieto účinky nie sú zrejme spojené s kofeínom, ale s výskytom antioxidačných látok, ako je napr. kyselina chlorogenová a polyfenoly.
Môže pridanie mlieka do kávy znížiť vstrebateľnosť antioxidantov? Dupas (2006) zistil, že bielkoviny mlieka sa naviažu na antioxidanty, a tým môžu znížiť ich využiteľnosť. Táto väzba sa ale v procese trávenia rozpadá, takže by to vo výsledku využiteľnosť antioxidačných látok nemalo natoľko ovplyvniť.
Na množstvo kyseliny chlorogenovej má vplyv spôsob spracovania kávových zŕn. Pražením sa jej obsah znižuje, a preto je zelená káva (nepražené zrná) na kyselinu chlorogenovú bohatšia (Moon, 2009).
Čo si z toho odniesť?
- Pitie kávy je zdraviu prínosné a predlžuje život.
- Pridanie mlieka do kávy by v konečnom dôsledku nemalo mať vplyv na antioxidačnú kapacitu kávy.
- Pokiaľ chcete antioxidačné účinky kávy využiť naplno, môžete siahnuť aj po zelenej káve, ktorá má vyšší obsah kyseliny chlorogenovej.
- O vplyve mlieka na naše zdravie sa môžete dočítať v článku s názvom Pravda o mlieku! Sú mliečne výrobky naozaj škodlivé?
5 zaujímavostí o káve, ktoré môžu ovplyvniť váš život
1. Koľko kávy môžeme za deň vypiť?
Obsah kofeínu závisí od:
- množstva kávy
- spôsobu prípravy
- teploty vody
- doby extrakcie
Svoju úlohu tiež zohráva druh použitej kávy, či zvolíme Arabicu, alebo Robuste. Podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (2015) dlhodobý denný príjem 400 mg kofeínu (zhruba 4 – 6 šálok espressa) nepredstavuje zdravotné riziko. U tehotných je toto množstvo stanovené na 200 mg.
Pre zaujímavosť – smrteľná dávka kofeínu je stanovená na 150 mg/kg telesnej hmotnosti, pre 70 kg človeka by to bolo 10,5 g, to je cca 131 šálok espressa za deň (Petríkov, Patočka, 2006).
2. Môže káva pôsobiť ako halucinogén?
Podľa štúdie vykonanej v La Trobe University (2011) je vyššia konzumácia kofeínu (5 šálok kávy a viac), ktorá je spojená so stresom, možným rizikovým faktorom pre vznik halucinácií. Tak si dávajte pozor na množstvo vypitej kávy, aby ste naraz v kuchyni nemali jednorožca alebo za oknami lietajúceho draka.
3. Aká je spojitosť medzi pitím kávy a rizikom osteoporózy?
Môžete sa stretnúť s tvrdením, že pitie kávy má neblahý vplyv na hustotu našich kostí s následným zvýšeným rizikom vzniku zlomenín. Podľa Heaneyho (2011), ktorý sa touto problematikou zaoberal, znižuje kofeín absorpciu vápnika cez stenu čriev, efekt je ale naozaj nepatrný. Tento deficit môžeme dohnať už dvoma lyžičkami mlieka, nie je dôvod sa tohto účinku obávať.
- O tom, ako sa starať o svoje kosti, sa dočítate v článku s názvom Kosti rastú len do 30 rokov! Je mlieko najlepším zdrojom vápnika?
4. Naozaj pôsobí káva ako diuretikum a odvodňuje?
Káva odvodňuje... to už ste určite počuli. Môže nás káva dehydrovať? Podľa odborných štúdií môžu diuretický efekt pozorovať osoby, ktoré nejakú dobu kávu nepili. Pravidelní kávičkári si vytvárajú akúsi odolnosť voči diuretickým účinkom kofeínu.
Publikované štúdie nepotvrdzujú, že by pitie kávy ohrozovalo hydratáciu nášho organizmu. Povedala by som, že je to individuálna záležitosť. Pokiaľ po vypití šálky kávy idete niekoľkokrát na „malú", nezabudnite váš obľúbený stimulant dopĺňať pohárom vody (Maughan & Griffin, 2003).
5. Pár zaujímavostí na koniec, poznáte ich všetky?
- 1. októbra je medzinárodný deň kávy.
- Na prvom mieste v konzumácii tohto povzbudzujúceho nápoja sú Fíni (za rok spotrebujú 12 kg kávy na osobu, kým napr. takí Česi vypijú ročne 4 kg kávy/osoba).
- Najväčší svetový vývozca kávy je Brazília, nasleduje Vietnam, Kolumbia, Indonézia a Etiópia.
Čo si z toho odniesť?
Internetom koluje veľa poloprávd a mýtov. Vždy je potrebné používať zdravý rozum a sporné tvrdenia si overiť. Samozrejme, každý z nás je iný a je možné, že niekomu naozaj aj taký hrnček kávy s mliekom môže spôsobiť ťažkosti, ale nemusí to hneď znamenať, že by tento nápoj nemal piť nikto. Ak vám je po káve s mliekom zle, skúste zapátrať, či to nie je tým, že zle tolerujete mlieko.
Ako prípadnú náhradu mlieka môžete vyskúšať rozmanité rastlinné alternatívy, ako sójové alebo mandľové mlieko, alebo sa naučiť piť kávu čiernu. Káva s mliekom nie je žiadny skrytý zabijak, ako sa píše v niektorých médiách.
A v prípade, že vám nespôsobuje žiadne problémy, nie je dôvod si napríklad obľúbené café latté alebo cappuccino nedopriať. Na pozore by ste sa mali mať v prípade, že sa snažíte schudnúť, pretože mlieko, ktoré sa na prípravu týchto nápojov používa, je najčastejšie plnotučné. Vypitím niekoľkých obľúbených cappuccin za deň tak nepozorovane môžete energetický príjem zvýšiť. Tak a teraz si môžete svoj životabudič vychutnať bez obáv, že by vášmu organizmu uškodil.