V dnešnej dobe už nikto nepochybuje o tom, že naša strava má obrovský vplyv na naše zdravie. Spojitosť medzi výživou a najväčšími ľudskými zabijakmi, ako sú ochorenia srdca a ciev a nádory, je viac než zrejmá.
Existuje však podobný vzťah aj medzi výživou a akné? A čo napríklad také mliečne výrobky? Dnešný článok vám na tieto zamotané otázky poskytne odpovede!
Čo sa v dnešnom článku dozvieme?
- Čo je to vlastne akné a aké má príčiny
- Že výživa môže mať negatívny vplyv na prejavy akné
- Či je konzumácia mliečnych výrobkov pre výskyt akné najrizikovejšia
- Aké látky v našej strave môžu mať na akné pozitívny vplyv a pomôcť s jeho liečbou
Strava je jedným z kľúčových faktorov, ktoré môžu ovplyvniť vznik akné
Akné a jeho prejavy vám nemusím dlho predstavovať. Ide o ochorenie, s ktorým sa niekedy v živote stretol azda každý z nás. Riziko tvorby akné je dané tým, koľko sa nám prirodzene tvorí kožného mazu v mazových žľazách a ako rýchlo dochádza k neustálemu obnovovaniu buniek pokožky (tzv. zrohovatených buniek) a ich odstráneniu. Veľkú úlohu zohráva aj prítomnosť baktérií na pokožke.
Nadmerná produkcia mazu alebo zrohovatených buniek môže viesť v prípade upchatia žliazky k zápalu. A ďalej už to všetci poznáme...
Tvorba mazu a rýchlosť obnovy buniek je sčasti daná geneticky, sčasti je daná nasledujúcimi faktormi:
- Dôležitý je hormón testosterón, ktorý zvyšuje produkciu kožného mazu. Čím viac sa ho produkuje, tým horšie. Obdobie puberty je pre výskyt akné spravidla najtypickejšie. A dôvod? Vysoká hladina testosterónu, ktorá je v puberte najvyššia. To isté platí aj pri užívaní anabolických steroidov.
- Ďalšiu úlohu hrajú prebiehajúce ochorenia (syndróm polycystických ovárií, problémy s rovnováhou pohlavných hormónov), starostlivosti o pleť, stres, fajčenie a už spomínaná strava.
Môžu niektoré potraviny podporovať vznik akné?
Popravde povedané, vplyv stravy na priebeh akné je pomerne kontroverzná téma. Niektorí lekári možný vplyv výživy na akné uznávajú, iní naopak nie. Odborná literatúra však mechanizmy, ktorými výživa môže ovplyvniť tvorbu mazu, obnovovanie buniek pokožky aj zápal, opisuje.
Reakcia na určité potraviny a látky ale môže byť u každého z nás veľmi odlišná. To, čo zhoršuje akné u jedného človeka, naopak nemusí mať najmenší vplyv u iného.
Akné môže zhoršovať vysoký príjem cukrov, soli alebo zlá skladba tukov v strave
- Vysoký príjem jednoduchých sacharidov zvyšuje vylučovanie hormónu inzulínu. Inzulín môže mať vplyv na rast a delenie buniek v pokožke, rýchlejšie delenie znamená vyššie riziko upchatia žliazky. Inzulín tiež môže podporovať tvorbu testosterónu, ktorý zvyšuje tvorbu kožného mazu.
- Nadmerný príjem omega‑6 mastných kyselín a nedostatočný príjem omega‑3 MK môže negatívne ovplyvniť priebeh zápalovej reakcie v pokožke. Nie nadarmo nám všetci dookola radia, aby sme jedli viac rýb. Typická západná strava svojím zložením tukov vzhľadom na tento nepomer tiež môže prispieť k vyššiemu riziku vzniku akné.
- Podobná hypotéza bola vyslovená aj pre vysoký príjem soli. Niektoré štúdie totiž preukázali zvýšenie zápalovej odpovede v spojitosti s kuchynskou soľou.
Ako je to s tými mliečnymi výrobkami, sú naozaj najrizikovejšie pre výskyt a priebeh akné?
Úplne najštudovnejšou skupinou potravín vo vzťahu k akné sú mliečne výrobky. Prečo to tak je?
- Mliečne proteíny majú špecifickú skladbu aminokyselín, ktoré majú pomerne veľký vplyv na vylučovanie inzulínu a ďalších hormónov, ako je IGF‑1. Práve tieto hormóny zvýšene stimulujú rast a delenie buniek (nielen) v pokožke, a tým aj u citlivejších z nás môžu teoreticky prispievať k akné.
Na vzťah medzi konzumáciou mliečnych výrobkov a výskytom akné bolo vykonaných mnoho štúdií. Ich problémom je však fakt, že pozorujú iba súvislosť medzi týmito dvoma súčasne vyskytujúcimi sa javmi, preto nám nedokážu presne odpovedať, či mliečne výrobky skutočne môžu akné zapríčiňovať či zhoršovať, alebo nie.
- Juhl a kolegovia (2018) vo svojej metaanalýze dospeli k zaujímavému záveru. Ľudia, ktorí týždenne vypili 2–6 pohárov mlieka, mali o 24 % vyššiu šancu výskytu akné ako tí, čo vypili jeden a menej pohárov týždenne. Pri konzumácii jedného pohára denne šanca výskytu akné vzrástla o 41 %, pri konzumácii 2 pohárov denne a viac dokonca o 43 %. V podobnom duchu vychádzajú vzťahy aj pre iné mliečne výrobky (syry, jogurty) aj výsledky iných metaanalýz.
Máme sa teda cukrom, soli a mliečnym výrobkom vyhýbať oblúkom?
Určité potraviny skutočne môžu mať vplyv na priebeh a závažnosť akné, každý ale na konkrétne potraviny reaguje inak, preto nemôžeme povedať, že práve u vás dôjde po vyradení týchto potravín k zlepšeniu prejavov akné. Nezostáva nič iné, než také potraviny prípadne skúsiť vyradiť.
Chcete sa dozvedieť o problematike výživy a akné ešte viac? Potom odporúčam na prečítanie jednu kvalitnú bakalársku prácu, ktorá na túto tému vznikla!
- Komplexný článok týkajúci sa zdravotnej problematiky pitia mlieka si môžeme prečítať pod názvom Pravda o mlieku! Sú mliečne výrobky naozaj škodlivé?
- Či rastlinné „mlieka“ môžu skutočne výživovo nahradiť živočíšne, sa môžeme dočítať v článku Môžu rastlinné alternatívy kvalitne nahradiť kravské mlieko?
Aké látky nám môžu pomôcť proti akné? Napríklad rybí olej alebo zinok!
- Rybí olej v niekoľkých štúdiách vykázal pozitívne účinky na akné vďaka svojmu protizápalovému účinku mastných kyselín omega‑3 (EPA a DHA).
- V jednej štúdii bol výskyt nízkych hladín vitamínu D častejší u ľudí s akné v porovnaní s ľuďmi bez akné. Následná suplementácia vitamínu D znížila výskyt zápalových vyrážok na koži.
- Vitamín A a E sa radia medzi silné antioxidanty, ktoré majú pozitívny vplyv na zloženie mazu a chránia pleť. Liek Roaccutane je navyše svojou štruktúrou veľmi podobný vitamínu A.
- Zinok je stopový prvok, ktorý podporuje hojenie kože. Ľudia s akné navyše majú často jeho hladiny znížené.