Chladnička je miestom, kde sa často zabúda na poriadok a pravidlá a môže tu vládnuť úplný chaos. Pre zdravie človeka je však dôležité ju neustále udržiavať v čistote, pravidelne kontrolovať dátum spotreby potravín a vedieť, v akých častiach chladničky sa majú skladovať ktoré skupiny potravín, aby nedochádzalo k ich predčasnému kazeniu.
Nižšie uvádzame niekoľko tipov, ako tento chaos prekonať a dosiahnuť krásne usporiadané a zdravé chladničky.
5 tipov, ako dosiahnuť dokonale zorganizovanú chladničku
1. Udržujte chladničku v čistote
Prvým krokom k dokonale zorganizovanej chladničke je vytiahnuť z nej všetko, čo obsahuje, a začať s triedením a upratovaním. Vyhoďte všetky potraviny, ktoré sú pokazené, plesnivé či presiahli dátum spotreby. Umyte všetky police a priehradky, dobre ich vysušte. Pravidelne kontrolujte, či máte správne nastavenú teplotu – max na 5 °C v strede chladničky. Aj naďalej sa snažte chladničku udržiavať čistú a správne vychladenú.
2. Spoznajte pravidlá správneho usporiadania potravín v chladničke
Vedeli ste, že naprieč chladničkou kolíše teplota vzduchu alebo že nesprávnym uložením potravín si môžete chladničku aj ďalšie potraviny kontaminovať mikroorganizmami? Je to naozaj tak, a preto vznikli odporúčania, ako správne chladničku usporiadať, aby nedochádzalo k predčasnému a často zbytočnému kazeniu potravín. Poďme sa teda pozrieť, ako usporiadať jednotlivé poschodia chladničky:
Dvere (najvyššia teplota + kolísanie teplôt): nápoje vrátane mlieka, otvorené konzervy, marmelády, omáčky a dresingy, maslo
Horná polica (najvyššia teplota v chladničke): varené pokrmy v uzavretých nádobách, dezerty
Stredná polica: údeniny, mliečne výrobky, rastlinné výrobky (nátierky, tofu, tempeh atď.), margaríny, zákusky, vajcia
Dolná polica (najnižšia teplota v chladničke): niektoré druhy ovocia a zeleniny, čerstvé mäso a ryby
Mäso a ryby je nutné, predovšetkým počas rozmrazovania v chladničke, dobre uskladniť – aby sa nedotýkali iných potravín alebo z nich nekvapkala šťava na iné potraviny a na čistú chladničku.
Exotické ovocie nie je vhodné v chladničke skladovať, rovnako ako niektoré druhy zeleniny – napr. paradajky, cesnak, cibuľu, zemiaky, tekvicu, patizón. Pri nízkych teplotách dochádza k zmenám, ktoré môžu nepriaznivo ovplyvniť ich chuť a arómu. Po nakrojení je však vhodné aj tieto druhy do chladničky uložiť.
Viac o tom, ako skladovať ovocie a zeleninu sa dozviete v článku Ako skladovať ovocie a zeleninu, aby si zachovali čo najviac vitamínov?
3. Chladničku si zorganizujte ako profesionál
Aj pre človeka, ktorý rád upratuje a organizuje domácnosť, môže byť usporiadanie chladničky orieškom. Ako dosiahnuť, aby všetko malo svoje miesto a zároveň chladnička vyzerala pekne a čisto? Skúste napríklad vylepšiť vašu chladničku pridaním farebných či transparentných organizérov, rozdeľovačov, zásuviek a boxov. Vďaka nim si môžete každú policu ďalej rozdeliť na kategórie podľa potravín, ktoré tu patria. Čo rozhodne pohladí na duši každého blázna do upratovania je, keď si na každý box môže prilepiť štítok s názvom kategórie potravín.
4. Myslite ekologicky
Prevenciou pred zbytočným vyhadzovaním potravín je pravidlo first in, first out. To znamená, že novo nakúpené potraviny je vhodné konzumovať až po dojedení tých, čo sú aktuálne v chladničke. Z praktického hľadiska sa to dá dosiahnuť napríklad tak, že budete nové potraviny ukladať za pôvodné potraviny, ktoré sa musia dojesť skôr. Tak by nemalo dochádzať k prekračovaniu trvanlivosti potravín, ktoré by inak boli v temnom zadnom rohu chladničky dlhú dobu prehliadané.
Je tiež vhodné plánovať pokrmy na základe potravín, ktoré máte v chladničke a ktoré treba dojesť. Pokiaľ si neviete rady, aký recept z týchto surovín uvariť, nechajte si poradiť napr. aplikáciami s receptami. Mnoho z nich obsahuje filter na triedenie receptov podľa surovín.
Inšpirujte sa v kuchyni aj našimi receptami na zdravé a chutné pokrmy a nápoje
5. Dbajte na výber kvalitných potravín
Posledným dielikom k dosiahnutiu dokonalej chladničky je výber kvalitných a nutrične vyvážených potravín. Nechajte chladničku žiariť všetkými farbami vďaka rôznorodému zastúpeniu čerstvých potravín, ako je zelenina, mliečne výrobky, vajcia, kvalitné mäso či náhrady mäsa a ďalšie potraviny podľa vašich jedinečných chuťových preferencií.
Výber kvalitných surovín začína v obchode. Aké potraviny vyberať a na čo si dať pri nákupe pozor, si prečítajte v našom článku Cesta za lepším jedálničkom začína nákupom. Ako naň?
Čo si z toho odniesť?
Okrem toho, že pekne usporiadaná chladnička pôsobí naozaj uspokojujúco, organizácia chladničky je dôležitá, a to z niekoľkých dôvodov:
Správne skladovanie potravín pomáha predchádzať vzniku alimentárnych ochorení (z konzumácie pokazených potravín).
Správne skladovanie potravín predlžuje ich trvanlivosť a bráni predčasnému kazeniu.
Menej pokazených potravín = menej vyhodeného jedla, čo je nielen ekologické pre životné prostredie, ale aj ekonomické pre vašu peňaženku.
- Výberom kvalitných a zdravých potravín podporujete zdravý životný štýl aj proces chudnutia.